Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Εγκέφαλος: Κρατήστε τον σε φόρμα

Μέχρι σήμερα όλοι γνωρίζαμε ότι ένα ρολόι, μια κιθάρα ή ένα πιάνο χρειάζονται συχνά κούρδισμα για να λειτουργήσουν. Πόσοι από εμάς, όμως, γνωρίζαμε ότι υπάρχει η δυνατότητα να «κουρδίσουμε» τον εγκέφαλό μας και να γίνουμε πνευματικά πιο... σβέλτοι; Πλέον, οι επιστήμονες δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για αμφισβήτηση: η απουσία απασχόλησης κοιμίζει το μυαλό. Αντίθετα όταν το κρατάμε σε εγρήγορση τότε κι αυτό δεν μας προδίδει. Οι λύσεις που προτείνουν για να το ακονίσουμε είναι απλές και προσιτές για όλους.

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Ο Όμηρος μας εξηγεί πως δεν θα αρρωσταίνουμε ποτέ

Υπάρχει μηχανισμός αυτό-θεραπείας για τον άνθρωπο;

40[4]= Αλγεα* .-[ αλγεα = τα βάσανα -οι στενοχώριες]
40[4]= α γέλα *.-[ α = επιφώνημα θαυμασμού-λύπης / Ω τα βάσανα τις στενοχώριες να περιγελάς ]
Τι καλύτερο αγχολυτικό από το γέλιο;;; Ειδικά όταν είσαι αγχωμένος;;;
Ο Όμηρος μας εξηγεί πως δεν υπάρχει τίποτα τόσο σοβαρό στην απλή ζωή μας, ώστε να στενοχωριόμαστε. Αυτή είναι η αλήθεια.
Δες την μεγάλη εικόνα της ύπαρξης σου και θα καταλάβεις.
Η άλλη εικόνα των καθημερινών αναγκών σου, που δημιουργούνται από τις αισθήσεις σου και τις απαιτήσεις του ΕΓΩ, μέσα σε μια άκρως καταναλωτική, βάρβαρη και υποκριτική κοινωνία, είναι λανθασμένη.

Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

To σχοινόπρασο είναι το θαύμα της φύσης - Ήξερες ότι εξαφανίζει τον καρκίνο;;;

14093
Πρόκειται για ένα φυτό που έχει πολλές θρεπτικές ουσίες μέσα σε λίγα γραμμάρια. Ταυτόχρονα είναι τροφή… χαμηλή σε θερμίδες, αλλά πλούσια σε ευεργετικά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι συμβάλλει με πολλούς τρόπους στη διατήρηση της υγείας και στην προστασία του οργανισμού από επικίνδυνες ασθένειες.Ο λόγος για το σχοινόπρασο. Ένα φυτό που εκτός από γεύση στο φαγητό, δείτε πόσα ακόμα πράγματα μας προσφέρει.
Θρεπτική αξία   Μία κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο σχοινόπρασο περιέχει μόλις μία θερμίδα και καθόλου γραμμάρια λίπους, καθώς και μηδέν γραμμάρια πρωτεΐνης και μηδέν γραμμάρια υδατανθράκων. Καταφέρνει, όμως, με μια τόσο μικρή ποσότητα να καλύψει το 3% της ημερήσιας ανάγκης του ανθρώπινου οργανισμού σε βιταμίνες Α και C.

Ακολουθεί διδακτική ιστορία... Ο σπόρος και ο γείτονας




Ηταν κάποτε ένας αγρότης που καλλιεργούσε εξαιρετικής ποιότητας καλαμπόκι. Κάθε χρόνο κέρδιζε το πρώτο βραβείο για το καλύτερο καλαμπόκι. Μια χρονιά  ένας δημοσιογράφος από μία εφημερίδα του  πήρε  συνέντευξη, και έμαθε κάτι πολύ  ενδιαφέρον για  τον τρόπο που καλλιεργούσε. 

Ο δημοσιογράφος  ανακάλυψε ότι ο αγρότης μοιραζόταν το σπόρο του καλαμποκιού του  με τους γείτονές του. «Μα, σε παίρνει να μοιράζεσαι τον καλύτερό σου σπόρο με τους γείτονές σου τη στιγμή που κι αυτοί παίρνουν μέρος στον ίδιο διαγωνισμό;» τον ρώτησε.

Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Ο 256 ετών κινέζος βοτανολόγος και οι 15 συμπεριφορές που προκαλούν ασθένειες



Ο βοτανολόγος είχε 23 συζύγους και μεγάλωσε περισσότερα από 200 παιδιά timthumb (2)Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο βοτανολόγος Li Ching-Yuen γεννήθηκε στην Κίνα το 1677 (αν και ο ίδιος υποστήριξε ότι γεννήθηκε το 1736). Καθ ‘όλη τη μακρά ζωή του, ασκήθηκε συνεχώς στα/στον βότανα-ισμό και τις πολεμικές τέχνες .. Το 1930, η εφημερίδα New York Times τύπωσε ένα άρθρο στο οποίο δημοσιεύθηκαν επίσημα κινεζικά κρατικά έγγραφα που αποκαλύφθηκαν. Τα έγγραφα αυτά, που χρονολογούνται από το 1827, περιελάμβαναν επίσημα συγχαρητήρια για τα 150α γενέθλια του Li Ching-Yuen . Αργότερα έγγραφα, που χρονολογούνται από το 1877, περιελάμβαναν επίσημα συγχαρητήρια για την 200η επέτειο του.

Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

«Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Πρόσεξε τι σκέφτεσαι..»

tipota-ticheo-prosexe-skeftese-700x360-630x380

Ο κάθε άνθρωπος είναι αυτό που είναι, εξαιτίας των σκέψεων που τον κυριαρχούν, στις οποίες επιτρέπει να καταλαμβάνουν την διάνοια του.
Αυτές τις σκέψεις που ενθαρρύνει με την συμπάθεια και τις αναμειγνύει με μια ή περισσότερες από τις αισθήσεις του. Οι σκέψεις αυτές αποτελούν την κινητήρια δύναμη, η οποία κατευθύνει κι ελέγχει την κάθε του κίνηση, δράση, πράξη και φυσικά αποτέλεσμα.
Οι σκέψεις που κάνει, ενισχυμένες από τα συναισθήματα που κυριαρχούν την στιγμή που αυτές γεννιούνται, δημιουργούν μια «μαγνητική» δύναμη, που προκαλεί κι ελκύει άλλες όμοιες ή σχετικές σκέψεις.

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

Νηστεία και αποτοξίνωση με τη δίαιτα της Βίβλου



Μια διατροφή βασισμένη στην ορθόδοξη χριστιανική παράδοση και στη νηστεία αυτής, είναι μια διατροφή σύμφωνα με την οποία, όχι μόνο τρεφόμαστε νηστίσιμα, αλλά και ισορροπημένα και πολύ υγιεινά, καθώς τρώμε τρόφιμα λιγότερο επεξεργασμένα και πιο θρεπτικά, ενώ αποτοξινωνόμαστε σωματικά και πνευματικά. 

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Ανακάλυψαν γιατί κάποιοι αργούν να γεράσουν!

550_334_4765

Τα γονίδια που σχετίζονται με τη βιολογική γήρανση ανακάλυψαν επιστήμονες. Τώρα αναζητούν το τεστ που θα προβλέπει σε ποια ηλικία θα γεράσει ο οργανισμός.
Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι ορισμένοι άνθρωποι είναι γενετικά προγραμματισμένοι να γερνάνε με πιο γρήγορο ρυθμό από τους υπόλοιπους και εξηγεί γιατί κάποιοι δείχνουν μεγαλύτεροι από την ηλικία τους.
Εξάλλου, η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει μελλοντικά στη δημιουργία ενός γενετικού τεστ, σε νεαρή ηλικία, το οποίο θα δείχνει πόσο γρήγορα θα γεράσει ένας άνθρωπος.

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Αντωνία Τριχοπούλου: «Το ελαιόλαδο είναι θαυματουργή τροφή»




Φωτογραφία: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΜΠΙΤΗ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ΠΡΟΣΩΠΑ
Πριν από 30 χρόνια, κόντρα στις επιστημονικές κατευθύνσεις της εποχής, η καθηγήτρια και πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας, Αντωνία Τριχοπούλου, άρχισε να υπερασπίζεται τη διατροφική αξία του ελαιολάδου και τη συμβολή του στην ανθρώπινη υγεία. Οι μελέτες της τεκμηρίωσαν επιστημονικά την αξία της μεσογειακής διατροφής και ανάγκασαν την επιστημονική κοινότητα να αναθεωρήσει. Επιστημονικές ανακαλύψεις, επιτυχίες αλλά και απογοητεύσεις ανακατεμένες με μυρωδιές, γεύσεις
και υλικά της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής σε μια συναρπαστική συζήτηση.


Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Τι είναι η Καταναλωτική Νοημοσύνη

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Η Καταναλωτική Νοημοσύνη με παραδείγματα
Ας αρχίσουμε με τον ορισμό της γιαγιάς:
  • Καταναλωτική Νοημοσύνη (ΚΝ) είναι να μην απλώνεις τα πόδια σου έξω από το πάπλωμα. Να βγάζεις 1.000 € τον μήνα και να χαλάς 900 € άντε 1.000 €. Όχι όμως 1.500.
  • ΚΝ είναι να μην έχεις την ψευδαίσθηση ότι με τον τραπεζικό δανεισμό αυξάνεις τις οικονομικές σου δυνατότητες. Απλώς δεσμεύεις μέρος από τα περιουσιακά σου στοιχεία και τα μελλοντικά σου εισοδήματα.
  • ΚΝ είναι να μην επηρεάζεσαι από τις διαφημίσεις αλλά από τις πραγματικές σου ανάγκες.
  • ΚΝ είναι να ξέρεις ότι είναι πιο σημαντικό να είσαι παρά να έχεις.
    Γιατί όσο πιο πολλά έχεις τόσο πιο λίγο είσαι.
  • ΚΝ είναι να χαίρεσαι όταν μοιράζεσαι, όταν δίνεις, όταν χαρίζεις κι όχι μόνο όταν αποκτάς, όταν παίρνεις, όταν σου δίνουν.

Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

...ΣΤΑΦΙΔΕΣ

Μικρές, γλυκιές και με θαυματουργές ιδιότητες που ωφελούν την υγεία, οι σταφίδες αποτελούν την πιο υγιεινή επιλογή του χειμώνα. Αποτελούν καλή πηγή σιδήρου, καλίου και σεληνίου ενώ περιέχουν βιταμίνη Α και βιταμίνες Β και είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες.
Λόγω των θρεπτικών ουσιών τους, οι σταφίδες βοηθούν στην αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας, ενώ οι φυτικές ίνες που περιέχουν δρουν κατά της δυσκοιλιότητας. Αν και κανείς θα πίστευε ότι είναι επιβλαβείς για τα δόντια, λόγω της γλυκιάς τους γεύσης και της κολλώδους φύσης τους, στην πραγματικότητα οι σταφίδες περιέχουν ουσίες που καταπολεμούν τα βακτήρια του στόματος που ευθύνονται για την τερηδόνα και την ουλίτιδα, καταστέλλουν την ανάπτυξη μικροβίων στο στόμα, εμποδίζουν την προσκόλλησή τους στα δόντια και τα ούλα και εμποδίζουν τη δημιουργία οδοντικής πλάκας.

Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Ελαιόλαδο vs Διαβήτη Τύπου 1


Μια νέα μελέτη για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αυτή τη φορά από το Πανεπιστήμιο της Νάπολης Federico II (Ιταλία), απεδειξε ότι η χρήση του μειώνει το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα στα άτομα με διαβήτη τύπου 1 μετά το φαγητό, κατι που δεν παρατηρείται όταν αντί για αυτό χρησιμοποιείται βούτυρο.

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Έξυπνα σνακς με χυμούς και σοκολάτα μελετούν στο ΤΕΙ Πελοποννήσου (βίντεο-φωτογραφίες)


Βαρύτητα στα καινοτόμα προϊόντα στον τομέα των τροφίμων δίνει το ΤΕΙ Πελοποννήσου με την έρευνα που υλοποιείται μέσω των εργαστηριακών ερευνών που υλοποιούνται, ειδικότερα από τους καθηγητές και τους φοιτητές  του τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων.
Στόχος μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του τμήματος Γιώργο Ζακυνθινό, είναι να γίνουν γνωστές στον επιχειρηματικό κόσμο και στο ευρύ κοινό οι δυνατότητες συνεργασίας που υπάρχουν με το ίδρυμα και τα εργαστήριά του, προκειμένου να αξιοποιηθούν καινοτόμες ιδέες για προϊόντα που μπορούν να βγουν στην αγορά και γιατί όχι να την κατακτήσουν. Ηδη συζητούνται συνεργασίες ενώ έχουν υποβληθεί και προτάσεις για την ένταξη προγραμμάτων στο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014 – 2020 της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Σπαθόλαδο ή Βαλσαμόλαδο:Ένα φυσικό γιατρικό που κάνει πάταγο παγκοσμίως!

12-5Αποτέλεσε το περίφημο ίαμα των αρχαίων Σπαρτιατών, με το οποίο θεράπευαν τις πληγές τους μετά τις μάχες, ενώ το πρότειναν οι θεραπευτές της εποχής για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του έλκους στομάχου. Αναγνωρισμένο για τις πολλές του ιδιότητες, το σπαθόλαδο κατάφερε να διατηρηθεί ως «απαραίτητο γιατρικό», από αρχαιοτάτων χρόνων έως σήμερα, παρά το γεγονός ότι δεν είναι ευρέως γνωστό πού μπορεί να το βρει κανείς ή πώς να το παρασκευάσει.
Στην περιφέρεια, πολλοί είναι εκείνοι που το φτιάχνουν μόνοι τους. Στις αρχές Μαΐου και για περίπου έναν μήνα ανθίζει το σπαθόχορτο, ένα από τα σημαντικότερα λουλούδια της ελληνικής πανίδας. Το φυτό αυτό διακρίνεται, όχι μόνο για το έντονο κίτρινο χρώμα του, αλλά και για τις πολλές θεραπευτικές του ιδιότητες – αντισηπτικές, αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, στυπτικές και επουλωτικές.

Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Συνέχεια της χθεσινής ανάρτησης για την αγροτική αυτάρκεια της χώρας.
Η συνολική έκταση της γεωργικής γης παραμένει σταθερή σε σχέση με τη δεκαετία του 1980.
Η μέση έκταση της αγροτικής εκμετάλλευσης στην Ελλάδα παραμένει πολύ μικρή, από τις μικρότερες μεταξύ των χωρών της ΕΕ, ενώ διατηρείται σταθερός ο συνολικός αριθμός αγροτικών εκμεταλλεύσεων από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Πολλές μικρές -ως προς την έκταση- εκμεταλλεύσεις διατηρούνται χωρίς παραγωγική δραστηριότητα, προς είσπραξη επιδοτήσεων.

Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Είσαι ο χρόνος που δίνεις και ο χρόνος που παίρνεις


Αν είναι δυο έννοιες που θα μπορούσε κάποιος να πει πως κρατούν μέσα τους όλα τα συναισθήματα του κόσμου, αυτές είναι ο έρωτας και ο χρόνος.

Αρσενικός αδυσώπητος δυνάστης ή απόλυτος εκστατικός εραστής, ο χρόνος υπήρξε πάντοτε έννοια πολυδιάστατη.

Τον έχεις αγαπήσει για τις στιγμές που σου χάρισε, τον έχεις μισήσει για τους ανθρώπους που σου πήρε, τον έχεις λατρέψει για τις αγάπες που γέννησε και τον έχεις αφορίσει για τους έρωτες που εξαφάνισε.
Τον έχεις δει τρυφερό με τις φιλίες σου εκείνες που άντεξαν στο χρόνο και σκληρό με τις διαπροσωπικές σχέσεις σου που έφθειρε.

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Δύο Ελληνες στους Ερευνητές με τη Μεγαλύτερη Διεθνή Επιρροή

 Προωθούν τα ελληνικά βότανα [εικόνες]


Ο ομότιμος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Μόσχος Πολυσίου
Ο ομότιμος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Μόσχος Πολυσίου

«Τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά είναι ο αναξιοποίητος θησαυρός της Ελλάδας» λένε ο καθηγητής Μόσχος Πολυσίου και η ερευνήτρια Δήμητρα Δαφερέρα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.  
Τα Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά (ΑΦΦ) της Ελλάδας αποτελούν έναν πραγματικό θησαυρό, που μέχρι σήμερα δεν έχει αξιοποιηθεί όσο πρέπει, τονίζει σε συνέντευξή του ο Μόσχος Πολυσίου, ομότιμος (από πέρυσι το φθινόπωρο) καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.