Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Στερεά Ελλάδα: Το ταπεινό φραγκόσυκο επιστρέφει στον τόπο του

Μπορεί να αξιοποιηθεί και για την παραγωγή ενέργειας
Γιάννης Σάρρος – 23.02.2017

ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΟΤο φραγκόσυκο είναι ένα φρούτο από κακτοειδές φυτό, που φυτρώνει σε πολλές περιοχές της χώρας μας και, κυρίως, στις νότιες. Υπάρχουν αναφορές για τις ιδιότητες του καρπού από την αρχαιότητα και συγκεκριμένα από τον Θεόφραστο, ο οποίος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην Οπουντία, ποικιλία που ενδημούσε στη Λοκρίδα Φθιώτιδας. Παρά τα πλούσια φυσικά χαρακτηριστικά του, δυστυχώς, μέχρι και σήμερα δεν έχει αξιοποιηθεί στον βαθμό που θα έπρεπε. Αυτήν τη στιγμή, στην περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας, δραστηριοποιούνται 12 παραγωγοί, καλλιεργώντας 150 στρέμματα. Στον τομέα αυτόν, έχει παρουσία και η εταιρεία Agroenergy.

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Ο ΜΑΡΤΥΡΙΚΟΣ ΑΡΓΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ


                                                                             ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ.
Χτες 20-2-2017 συναντήθηκα με τον Παναγιώτη από το Ξεροκάσι ή Παλαιόκαστρο και κάναμε την πρώτη συνάντηση-συζήτηση-ψυχοθεραπεία-λογοθεραπεία, 3 ωρών μιλώντας: Για τα παιδικά μας βιώματα, τα Κοντοβούνια, το Νικολούλια,τα αδέλφια Γεώργιο και Ηλία Νικολόπουλο, Αναστασόπουλο Δημήτριο (ΓΑΚ ΦΑΚ 258 έγγραφο 38 που έχουν αριστείο για την προσφορά τους στο απελευθερωτιό αγώνα του  1821), τα βοσκοτόπια,τις καλύβες,τα δύσκολα μαθητικά χρόνια, τις στερήσεις μας, τους παλιούς δήμους Υάμειας, Βαλύρας, Δερρών, Ιθώμης , τα κάστρα της Ανδρούσας, του Λατζουνάτου και του Σαν Φλάουρο κοντά στο χωριό του, τους εκλογικούς καταλόγους, και πολλα και διάφορα.

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

ΕΙσήγηση Γιάννη Δ. Λύρα στην Ετήσια συνάντηση του Ελληνικού Τμήματος του ICOM,


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΝΕΡΟΜΥΛΟΙ-ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ.
Ασωμάτων 15, Θησείο, 15-2-2017.
Χαίρομαι που βρίσκομαι μαζί σας για πρώτη φορά, στην ετήσια συνελευσή σας το 2017, και εύχομαι να γίνει σύντομα η ολοκλήρωση και έκδοση σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, η  έρευνα-καταγραφή-προβολή-διάσωση των νερόμυλων-ανεμόμυλων στη Μεσσηνία. Ονομάζομαι Λύρας Γιάννης, συνταξιούχος εκπαιδευτικός βιολογίας, με καταγωγή από το Δυρράχι Αρκαδίας και ο παπούλης μου ήταν στρατιώτης του δυρραχίτη οπλαρχηγού Παναγιώτη Κεφάλα.

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

ΤΟ ΝΕΡΟ, ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ. ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΒΑΛΥΡΑ


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ.
Το ΝΕΡΟ, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό τμήμα της ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ, το οποιο πρέπει να προβληθεί και διασωθεί, από την άποψη της αρχιτεκτονικής, λαογραφίας, οικονομίας, τεχνολογίας κ.λ.π.

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

ΤΟ ΝΕΡΟ, ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ. ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΒΑΛΥΡΑ


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
 Κάνοντας αποδελτίωση από το μοναδικό αρχείο της εφημερίδας "ΒΑΛΥΡΑ", για το νερό, διαπιστώνουμε , δράσεις, γεγονότα, καταστάσεις , τα οποία υπήρχαν, υπάρχουν, και θα υπάρχουν, στο χωριό μας . Για να τα θυμηθούν οι παλιότεροι και να τα γνωρίσουν οι νεώτεροι,  την  τοπική μας ιστορία, σε όλες τις εκφάνσεις του οικονομικού, κοινωνικού, πολεοδομικού, αγροτικού κ.λπ. βίου. 

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

ΤΟ ΝΕΡΟ, ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ. ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΒΑΛΥΡΑ


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Κάνοντας αποδελτίωση από το μοναδικό αρχείο της εφημερίδας Βαλύρας, για το νερό, διαπιστώνουμε , δράσεις, γεγονότα, καταστάσεις , τα οποία υπήρχαν, υπάρχουν, και θα υπάρχουν, στο χωριό μας Βαλύρα. Η θεματική ενότητα με το νερό θα ολοκληρωθεί στη συνέχεια με 3 ακόμη αναρτήσεις.

 Διαβάστε περισσότερα »

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ-ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
H διαχείριση απορριμμάτων πρέπει να ξεκινά από το νηπιαγωγείο, με τη δημιουργία σχολικού κήπου για να μάθουν από μικρά τα παιδιά να γνωρίζουν, αγαπούν,  και σέβονται το περιβάλλον και να μαθαίνουν τη χλωρίδα-πανίδα της περιοχής.
Ένα κομμάτι της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι και η κομποστοποίηση που δυστυχώς δεν διδάσκεται στα σχολεία. Διαπιστώνεται και από τις δύο παρακάτω φωτογραφίες, ότι κανένας δήμος δεν κάνει μια ενημέρωση στα σχολεία για τους μαθητές και κατοίκους να κάνουν κομποστοποίηση, τα οργανικά υλικά του σπιτιού των κήπων και αγροκτημάτων.
 Διαβάστε περισσότερα »

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Τι υπάρχει μετά το θάνατο!

thanatos
Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ που κόβει την ΑΝΑΣΑ!

Η καινούργια προσέγγιση στο μεγαλύτερο φόβο του ανθρώπου λέγεται Βιοκεντρισμός, και προέρχεται τόσο από το χώρο της κβαντοφυσικής και της θεωρίας των παράλληλων συμπάντων, όσο και από τον ίδιο τον Αϊνστάιν.
Σύμφωνα με ένα από τα θεμελιώδη αξιώματα της επιστήμης, καμίας μορφής ενέργεια δεν χάνεται. Δεν δημιουργείται κ δν καταστρέφεται απλά υπάρχει.