Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2010

Όλη η αλήθεια για το ginkgo biloba

Οι ευεργετικές επιδράσεις του ginkgo στην διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου, διαδίδονται εδώ και χρόνια από όσους ασκούν εναλλακτικές μορφές θεραπείας. Σύμφωνα όμως με τα ευρήματα μιας νέας έρευνας, αυτό το πανάρχαιο γιατρικό φαίνεται πως ελάχιστα σχετίζεται με την επιβράδυνση του εκφυλισμού των νοητικών λειτουργιών που προκαλούν τα γηρατειά.Ερευνητές σε έξι Πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών, με επικεφαλής τον Steven DeKosky, καθηγητή στην Ιατρική Σχολή της Βιρτζίνια, εξέτασαν την εγκεφαλική λειτουργία μιας ομάδας ηλικιωμένων στην οποία χορήγησαν συμπληρώματα ginkgo και μιας άλλης στην οποία χορήγησαν χάπια placebo. Η επιδόσεις της πρώτης ομάδας δεν διέφεραν σε αξιοσημείωτο βαθμό από τις επιδόσεις της δεύτερης. Επομένως, σύμφωνα με τον Steven De Kosky δεν έχουμε σοβαρές ενδείξεις ότι το ginkgo διατηρεί την καλή υγεία του εγκεφάλου.
Η συγκεκριμένη έρευνα όπως και μια προγενέστερη, η οποία διεξήχθη το 2008 με επικεφαλής και πάλι τον ίδιο καθηγητή, αναφέρουν ότι τα συμπληρώματα ginkgo δεν αποτρέπουν την εξέλιξη της άνοιας ή του αλτσχάιμερ στους ηλικιωμένους. Ελάχιστα, λοιπόν, αν όχι καθόλου, μπορούν να συνεισφέρουν στη βελτίωση των νοητικών λειτουργιών που σχετίζονται με την μνήμη, την γλώσσα και τον οπτικό και χωρικό προσανατολισμό.Κάποιοι επιστήμονες πίστευαν ότι τα εκχυλίσματα του ginkgo θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως αντιφλεγμονώδεις συντελεστές οι οποίοι διατηρούν υγιείς τις εγκεφαλικές συνάψεις και προάγουν την αδιάλειπτη παροχή θρεπτικών συστατικών στους νευρώνες. Θεωρούσαν επίσης το ginkgo ως ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό το οποίο αποτρέπει την οξειδωτική φθορά των εγκεφαλικών νευρώνων που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες απαντώνται σε ρυπογόνες ουσίες ή δημιουργούνται ως υποπροϊόντα πολλών μεταβολικών διεργασιών. Αν όμως το ginkgo λειτουργούσε κατ’ αυτόν τον τρόπο, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Steven De Kosky και οι συνεργάτες του θα το είχαν επαληθεύσει με τα αποτελέσματα των ερευνών τους. Ωστόσο, ο Steven DeKosky παραδέχεται ότι η συγκεκριμένη έρευνα υπόκειται σε περιορισμούς. Οι εθελοντές ήταν άνω των 70 ετών, συνεπώς δεν είναι ξεκάθαρο αν οι επίδραση του ginkgo στη λειτουργία του εγκεφάλου θα μπορούσε να είναι ισχυρότερη στην περίπτωση που η χορήγησή του είχε ξεκινήσει σε νεαρότερη ηλικία. Στη συνέχεια, προκύπτει το ερώτημα σχετικά με το πώς ακριβώς επιδρά στο υπόλοιπο σώμα. Αν βελτιώνει την κυκλοφορία όχι μόνο στον εγκέφαλο αλλά σε ολόκληρο το σώμα, τότε η συγκεκριμένη έρευνα ίσως να μην ήταν αρκετά ενδελεχής ώστε να μπορέσει να εντοπίσει αυτές τις ανεπαίσθητες και έμμεσες επενέργειες.Ο Douglas MacKay, ως αντιπρόεδρος των επιστημονικών και ρυθμιστικών υποθέσεων για το Συμβούλιο για την Αξιόπιστη Διατροφή, εύχεται να πραγματοποιηθούν πρόσθετες έρευνες. Αυτό όμως το οποίο απεύχεται είναι να κλείσει αυτή η έρευνα την πόρτα σε απαντήσεις σχετικά με ερωτήματα ή υποθέσεις εργασίας πάνω στο ginkgo. Συμπληρώνει, τέλος, ότι ο πήχης για αυτές τις πρόσθετες έρευνες φαίνεται να τοποθετείται ψηλότερα.
Ελεάννα Χατζηιωάννου
Πηγή OTENET Portal

http://www.otenet.gr/portal/portal/womantoday/lifestyleeueksia/lifestylediatrofi?media-type=html&user=anon&js_panename=lifestylediatrofi&action=portlets.PsmlPortletAction&eventsubmit_doview=2492755&category=lifestylediatrofi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου