Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Καφεΐνη υπέρταση και αρρυθμία: Υπάρχει σχέση;

By:www.nutrimed.gr

Η καφεΐνη είναι μία ουσία που έχει συμπαθητικομιμητική δράση, δηλαδή διεγείρει την δραστηριότητα του νευρικού συστήματος και σε αυτό ακριβώς οφείλονται και οι καρδιακές ταχυαρρυθμίες σε περίπτωση υπερβολικής πρόσληψής της, δηλαδή σε περίπτωση κατάχρησής της.

Μια πολύ μεγάλη μελέτη η «Danish Diet, Cancer, and Health Study» με δείγμα 48.000 ατόμων δεν έδειξε συσχέτιση της πρόσληψης καφεΐνης με την καρδιακή αρρυθμία. Το μέγεθος του δείγματος ήταν τόσο μεγάλο ώστε το συμπέρασμα αυτό φαίνεται ασφαλές. Δύο δείκτες που σχετίζονται με την καρδιακή λειτουργία είναι η χοληστερόλη και η ομοκυστεΐνη στο πλάσμα. Αν και κάποιες έρευνες έδειξαν συσχέτιση της καφεΐνης με την αύξηση των δύο αυτών δεικτών, πιο προσεκτικά σχεδιασμένες μελέτες με χρήση φιλτραρισμένου καφέ χωρίς καφεΐνη, έδειξαν ότι η κύρια αιτία είναι κάποια λιπίδια που περιέχονται στον καφέ και λιγότερο η καφεΐνη.
Από την άλλη είναι δεδομένο ότι υψηλή πρόσληψη καφεΐνης (πάνω από 5 φλιτζάνια καφέ ανά ημέρα) προκαλεί αύξηση της συστολικής πίεσης κατά 2.4 mm Hg, γεγονός που απαιτεί σύσταση για περιστολή της πρόσληψης καφεΐνης σε ασθενείς που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Ο περιορισμός της καφεΐνης σε τέτοιους ασθενείς δεν φαίνεται να έχει αξιόλογα αποτελέσματα. Αντίθετα ο περιορισμός του καπνίσματος, η απώλεια βάρους, η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας και η μείωση της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών αποτελούν πολύ σημαντικότερους στόχους.
Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο τοξική δόση καφεΐνης (ποσό που αντιστοιχεί σε πάνω από 10 κούπες καφέ ή κατανάλωση 60 καφεϊνούχων αναψυκτικών των 250ml), όπως π.χ. από εσκεμμένη δηλητηρίαση μπορεί να προκαλέσει άμεσα ταχυαρρυθμία και καρδιακή δυσλειτουργία.
Ρέππας Κυριάκος
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου