Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Πράσινη οικονομία και το μη «πράσσειν άλογα»


Γράφει:Ο Γιώργος Μιχ. Λιοντήρης
Πολιτικός Μηχανικός

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) της οποίας η χώρα μας είναι μέλος, αποφάσισε το 2007, τα «τρία 20%» σαν στόχο, για όλες τις χώρες μέλη της, που πρέπει να επιτευχθεί μέχρι το 2020:
1)20% μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα (CO2)
2)20% μείωση της κατανάλωσης ενέργειας μέσω ορθολογικής και αποτελεσματικής χρήσης της ενέργειας (εξοικονόμηση)
3)Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) [που θα καλύπτουν το 20% του συνόλου της ενεργειακής κατανάλωσης].
Αυτά τα «τρία 20%» αποτέλεσαν από τότε πρόκληση για όλες τις αναπτυγμένες χώρες, για την οικονομία και τον εκσυγχρονισμό της τεχνολογίας, με αντίκτυπο σε επίπεδο κοινωνίας και πολιτισμού κάθε χώρας.
Η πρόκληση αυτή έγινε αποδεκτή καθώς τα «τρία 20%» και το 2020 σαν χρόνος αναφοράς απασχόλησαν όλους, από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα που με μεγάλες δυσκολίες προσπαθεί να εγκρίνει το νομοσχέδιο για μείωση του CO2 (με κόστος 160 δις δολάρια και με απώλεια 2 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας) ως την ίδια την Κίνα που δεσμεύτηκε για κάλυψη του 15% της ενεργειακής της κατανάλωσης με Α.Π.Ε.
Η συνδιάσκεψη COP-15, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη, κατέστησε σαφές ότι 192 κυβερνήσεις από όλο τον κόσμο δεσμεύονται σ΄ αυτή την διαδρομή και σε αυτό τον στόχο. Στόχος παρά πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, γιατί απαιτεί από τις βιομηχανικές χώρες βαθιά αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης με σημαντικές επιπτώσεις στον μέχρι τώρα τρόπο ζωής.
Ενεργειακά η επίτευξη του στόχου, σημαίνει ότι μέσα σε 10 μόνο χρόνια, θα πρέπει να μειωθεί η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα κατά 40% σχεδόν. Αυτό είναι ένα τεράστιο στοίχημα και θα πρόκειται για γιγάντιο κατόρθωμα, αν σκεφτεί κανείς, ότι σήμερα, το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα εξαρτάται από το πετρέλαιο, τον άνθρακα και το φυσικό αέριο κατά 80% για την κάλυψη των αναγκών του.
Στην χώρα μας ο λιγνίτης αποτελεί την κύρια πηγή ενέργειας που χρησιμοποιείται αποκλειστικά σχεδόν στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Το πετρέλαιο και ο λιγνίτης καλύπτουν περίπου το 86% της συνολικής διαθέσιμης ενέργειας. Το φυσικό αέριο πρωτοεμφανίστηκε το 1995 και οι Α.Π.Ε. (Αιολική, Υδροηλεκτρική, Ηλιακή και Γεωθερμική ενέργεια) εμφανίστηκαν στο τέλος της δεκαετίας του 90 σαν υπολογίσιμη πηγή παραγωγής ηλεκτρισμού.
Η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας ήταν περίπου 75% το 2005 κυρίως λόγω της εισαγωγής αργού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων (από Ρωσία 32,3%, Σαουδική Αραβία 31,1% και Ιράν 28,6%) και φυσικού αερίου (από Ρωσία 85% μέσω Βουλγαρίας και σε μορφή υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Αλγερία 15%).
Στην τελική κατανάλωση ενέργειας, τα πετρελαιοειδή καλύπτουν το 68,5%, ο ηλεκτρισμός το 21,1%, ενώ μικρότερα ποσοστά καλύπτουν τα στερεά καύσιμα κυρίως στην βιομηχανία 2,2%, οι Α.Π.Ε. 5% και το φυσικό αέριο 2,8% (στοιχεία 2005).
Στα πλαίσια, που αναφέρθηκαν προηγούμενα, η χώρα μας θα πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγές στον ενεργειακό τομέα, σχετικές με τις διαφοροποιήσεις στα καύσιμα και το άνοιγμα των ενεργειακών αγορών όσο και με τις διακρατικές ενεργειακές διασυνδέσεις.
Οι βασικές παράμετροι γι΄ αυτές τις αλλαγές είναι η ενίσχυση της «πράσινης» ανάπτυξης στο πλαίσιο των δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος και την μείωση των εκπομπών ρύπων και η εξέλιξη του κόστους των καυσίμων (όπως αναφέρθηκε προηγούμενα η χώρα μας εξαρτάται κυρίως από εισαγωγές). Παράλληλα θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλοι παράγοντες, όπως η οικονομική κρίση, η διαμόρφωση των τιμών των πρωτογενών καυσίμων κλπ.

Πέραν τούτων για την ανάπτυξη της δεύτερης γραμμής του θέματος της σημερινής μου παρέμβασης [μη πράσσειν άλογα = το να μην πράττει, να μην ενεργεί κάποιος άλογα(=χωρίς λογική, σύνεση και κρίση)] παρατίθενται ενδεικτικά μερικές χρηστικές πληροφορίες για την πραγματικά φθηνή ενέργεια, που εξαρτάται από την δική μας καθημερινότητα και πρακτική.
Θα λέγαμε ότι μπορούμε όλοι μας, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας και επιδεικνύοντας κοινωνική ευθύνη, να βοηθήσουμε στη μικρή έστω εξοικονόμηση ενέργειας και στην προστασία του περιβάλλοντος.

[για την κατανόηση των παραδειγμάτων:
• μέση τιμή κιλοβατώρας 0,12 €/kwh (κιλοβατώρα)
• 1 kwh ευθύνεται για την έκλυση περίπου 1 kg CO2)]

1.Αλλάζουμε τους συμβατικούς λαμπτήρες πυρακτώσεως με λάμπες εξοικονόμησης (ετήσιο κέρδος 14-15 € ανά λαμπτήρα).
Χαρακτηριστικά αν αντικαθιστούσαμε όλους τους λαμπτήρες πυρακτώσεως στην χώρα θα πετυχαίναμε συνολική μείωση περίπου 1.500.000 τόνους CO2 κάθε χρόνο.

2.Κλείνουμε την τηλεόραση και όλες τις ηλεκτρικές συσκευές από τον κεντρικό διακόπτη (δεν τις αφήνουμε σε κατάσταση αναμονής).
Αυτό σημαίνει εξοικονόμηση περίπου 35-40 € τον χρόνο στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού και μείωση των εκπομπών CO2 κατά 300 kg.

3.Χαμηλώνουμε κατά ένα βαθμό την θερμοκρασία στον θερμοστάτη τον χειμώνα.
Θα έχουμε εξοικονόμηση περίπου 3% στους λογαριασμούς του ρεύματος για κάθε ένα βαθμό.
4.Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία πλύσης στο πλυντήριο ρούχων, αποφεύγουμε την πρόπλυση και πλένουμε μόνο όταν ο κάδος είναι γεμάτος.
Θα έχουμε εξοικονόμηση ενέργειας 30-50% ανά πλύση.

5.Τοποθετούμε ηλιακό θερμοσίφωνα.
Εξοικονόμηση τουλάχιστον 150-200 € τον χρόνο και
κυρίως 1,5 τόνου CO2.

6.Μαγειρεύουμε έξυπνα, σε σκεύη που εφαρμόζουν στις εστίες με το καπάκι κλειστό και χύτρες ταχύτητας. Δέκα λεπτά πριν ετοιμαστεί το φαγητό κλείνουμε το μάτι.
Αν η βάση του σκεύους είναι 1-2 εκατοστά μικρότερη από την εστία σπαταλάμε 20-30% περισσότερη ενέργεια.
Δεν ανοίγουμε άσκοπα την πόρτα του φούρνου.
Κάθε φορά που ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου χάνεται το 20% της θερμότητας.

7.Προτιμάμε φορητό υπολογιστή και επίπεδη οθόνη.
Σβήνουμε την οθόνη και κλείνουμε από τον κεντρικό διακόπτη τα περιφερειακά συστήματα όταν δεν τα χρησιμοποιούμε.
Θα έχουμε ετήσια εξοικονόμηση περίπου 18-25€ από τα περιφερειακά και μείωση των εκπομπών CO2 κατά 150-200 kg περίπου.
Οι φορητοί υπολογιστές καταναλώνουν έως και 93% λιγότερη ενέργεια από τους σταθερούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου