Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος...


Γράφει ο Θόδωρος Χ.Σταυριανόπουλος
Διευθυντής Λυκείου
Περιφερειακός Σύμβουλος Π. Πελοποννήσου
Έχει καθιερωθεί η 5η Ιουνίου ως παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, επισημαίνοντας έτσι την αυξημένη ανάγκη της ανθρωπότητας να διασωθεί η γη, το κοινό μας σπίτι. Η υπερκατανάλωση, ο υπερπληθυσμός, η εξάντληση των φυσικών πόρων, οι πυρκαγιές και η απώλεια του μέτρου, οι πόλεμοι και πλήθος άλλων παραγόντων, καθιστούν δύσκολο το στοίχημα της σωτηρίας της γης. Η οικολογική συνειδητοποίηση και οι περιβαλλοντικές δράσεις συνιστούν στάση και συμπεριφορά βελτίωσης του προβλήματος.Η πράσινη ανάπτυξη παγκοσμίως ίσως φρενάρει την κλιματική αλλαγή. Η κρίση αποτελεί ευκαιρία να ανατρέψουμε ένα αναπτυξιακό μοντέλο που πνέει τα λοίσθια.


Είναι ευκαιρία να πούμε όχι σε όσους περιορίζουν το δικαίωμα για μια ζωή ποιότητας και αξιοπρέπειας για όλους.Η πράσινη Ανάπτυξη θέτει στο επίκεντρο της πολιτικής τον άνθρωπο και το ζωτικό του περιβάλλον είναι μια ανάπτυξη που διασφαλίζει επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας σε τομείς που είναι το μέλλον της χώρας μας. Από τις κατασκευές μέχρι τις μεταφορές, τον ποιοτικό τουρισμό, τα γεωργικά μας προϊόντα, την καθαρή ενέργεια, τις νέες τεχνολογίες και τον πολιτισμό. Η οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας επί σειρά ετών στηρίχθηκε στην τσιμεντοποίηση των αστικών περιοχών και στην άναρχη δόμηση σε όλη την επικράτεια. Η αγροτική μας ανάπτυξη στηρίχθηκε σε μια επιδοματική πολιτική, όχι πάντα ποιοτικών προϊόντων. Αυτές οι πολιτικές πλέον δεν είναι βιώσιμες. Σήμερα πρέπει να συμβεί το τέλος μιας εποχής στην οποία ότι δεν γινόταν τσιμέντο, γινόταν στάχτη. Σήμερα χρειάζεται μία νέα αρχή. Να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε τον φυσικό μας πλούτο βάση προτεραιοτήτων.Πρώτη προτεραιότητα, το κλίμα και η ενέργεια. Η μετάβαση, δηλαδή, σε μια οικονομία που μειώνει τις εκπομπές άνθρακα με προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και με συγκεκριμένες πολιτικές για την εξοικονόμηση και την ορθολογική χρήση ενέργειας.
Δεύτερη προτεραιότητα, η ριζική αναδιάρθρωση σε όλους τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας. Στη γεωργία, την αλιεία, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, τη μεταποίηση. Με το πέρασμα από την εποχή της μαζικής παραγωγής, της χαμηλής ποιότητας και του φτηνού κόστους, στην εποχή της ποιότητας.
Η πολιτεία δημιουργώντας ένα ισχυρό και αποτελεσματικό σώμα επιθεωρητών περιβάλλοντος να προχωρήσει στην πάταξη του περιβαλλοντικού εγκλήματος χωρίς καμία ανοχή στην καταπάτηση των δασικών εκτάσεων και μέσα από ένα εθνικό σχέδιο δράσης να προχωρήσει στην αποκατάσταση των καμένων δασικών περιοχών δημιουργώντας έτσι θέσεις εργασίας αντί επιδομάτων ανεργίας που χορηγεί. Επίσης να αναθεωρήσει τον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό για φιλικά προς το περιβάλλον κτίρια με βιοκλιματικές προδιαγραφές.
* Η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με Εθελοντικές Οργανώσεις, Ορειβατικούς και Φυσιολατρικούς Συλλόγους προσκαλεί τους πολίτες της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην εκδήλωση που διοργανώνουν με την ευκαιρία την Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, στις 5 Ιουνίου 2011 στο Μαίναλο και στη θέση «Ρούχους». Τηλ. επικοινωνίας Περιφέρειας Πελοποννήσου 2713-601190 2713-601190 / 601173.
* Πηγαίνετε στη δουλειά σας χρησιμοποιώντας τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, το ποδήλατο ή με συνεπιβατισμό (carpooling). Αποφύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο να χρησιμοποιείτε μόνοι σας το αυτοκίνητο για να μεταβείτε στο χώρο εργασία σας. Αποφεύγετε τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης και το εμφιαλωμένο νερό. (αλήθεια έχετε σκεφτεί πόσο ακριβό είναι το εμφιαλωμένο νερό;) Στοιχίζει 1000 € το m3 όταν κάθε ώρα χύνονται στην θάλασσα εκατομμύρια m3 πόσιμου νερού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου