Κυριακή, 6 Ιανουαρίου 2013

Άστρος:Αφιέρωμα στον υγροτόπο του Μουστού

Πρώτη ενότητα:
Απολογισμός δράσεων ενημέρωσης ευαισθητοποίησης του Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα & Υγροτόπου Μουστού για το 2012
Δεύτερη ενότητα: 
Απολογισμός περίθαλψης τραυματισμένων ζώων στην Προστατευόμενη Περιοχή του Πάρνωνα


Πλούσιες και ποικίλες ήταν οι δράσεις του Τμήματος Πληροφόρησης, Εκπαίδευσης και Δημοσιότητας του Φορέα Διαχείρισης για το 2012. Με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με την προστασία και διατήρηση του οικοσυστήματος στην Προστατευόμενη Περιοχή του Πάρνωνα, το Τμήμα Πληροφόρησης σε συνεργασία και με τα υπόλοιπα τμήματα του Φορέα, διοργάνωσε  δράσεις που αφορούσαν στην περιβαλλοντική ενημέρωση σχολικών μονάδων, ξεναγήσεις στα τρία (3) Κέντρα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και συμμετοχή σε πλήθος εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή του Πάρνωνα.
Στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των μαθητών απεστάλησαν επιστολές σε όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εντός της Προστατευόμενης Περιοχής (Νομών Αρκαδίας και Λακωνίας) μαζί με την σχετική έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας για την πραγματοποίηση επισκέψεων στα Κέντρα Ενημέρωσης και στις Περιοχές Απολύτου Προστασίας στον Πάρνωνα. Επίσης στάλθηκαν ενημερωτικές επιστολές σε σχολικές μονάδες των νομών Αργολίδας, Μεσσηνίας και Κορινθίας.  Σκοπός των επιστολών είναι η ενημέρωση των εκπαιδευτικών και των μαθητών για τα αξιόλογα οικολογικά και πολιτισμικά στοιχεία της περιοχής, για την πλούσια πανίδα και χλωρίδα του Πάρνωνα καθώς και για τον ρόλο και τις αρμοδιότητες του Φορέα Διαχείρισης στην περιοχή. Μέσα στο 2012 το Τμήμα Πληροφόρησης επισκέφθηκε 20 σχολικές μονάδες εντός και πλησίον της Προστατευόμενης Περιοχής και ενημέρωσε πάνω από 1300 μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Μεγάλος ήταν και ο αριθμός των ξεναγήσεων από το εξειδικευμένο προσωπικό του Φορέα που πραγματοποιήθηκε τόσο σε οργανωμένες επισκέψεις σχολείων, όσο και σε μεμονωμένους επισκέπτες. Την χρονιά που πέρασε, τα τρία Κέντρα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης μαζί με τις Περιοχές Απολύτου Προστασίας του Υγρότοπου Μουστού και του Δάσους της Μαλεβής, δέχθηκαν συνολικά πάνω από 4000 επισκέπτες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας αλλά και από το εξωτερικό.
 Ο Φορέας Διαχείρισης διοργάνωσε και συμμετείχε σε πλήθος εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Προστατευόμενη Περιοχή του Πάρνωνα όπως:
·         Συμμετοχή στις Γιορτές Δάσους και στην Γιορτή Κάστανου στην Καστάνιτσα, στις Γιορτές των Φαραγγιών στην Σίταινα  και στην Γιορτή Καρυδιού στις Καρυές Λακωνίας με περιβαλλοντικές δραστηριότητες και ενημερώσεις.
·         Συνδιοργάνωση γιορτών ανακύκλωσης με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Νηπιαγωγείου Άστρους Κυνουρίας αλλά και με τους μαθητές και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Τυρού, αντίστοιχα.
·         Διοργάνωση εθελοντικών καθαρισμών σε Αρκαδία και Λακωνία, στο πλαίσιο της πανελλαδικής εκστρατείας «Καθαρίστε τη Μεσόγειο 2012». Επίσης συνδιοργάνωσε μαζί με τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας εθελοντικούς καθαρισμούς στην παραλία ‘’ΠΟΡΤΕΣ’’ στο Παράλιο Άστρος και στον Υγρότοπο Μουστού με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών 2012 και την Παγκόσμια Εθελοντική Καμπάνια «Lets Do It – Καθαρίζουμε την Ελλάδα σε μια μέρα», αντίστοιχα.
·         Διοργάνωση εκδηλώσεων για το ευρύ κοινό, γνωριμίας και παρατήρησης άγριας ορνιθοπανίδας στον  Υγρότοπο Μουστού.
·         Συμμετοχή του προσωπικού σε συνέδρια, ημερίδες και σε εκπαιδευτικά σεμινάρια σε συνεργασία με τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καστρίου και Νέας Κίου.
·         Διοργάνωση ενημερωτικής συνάντησης στον Κοσμά με τους κατοίκους της περιοχής.
·         Συμμετοχή με το περίπτερο του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας στην 7η Έκθεση  Αρκαδικού Πανοράματος που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη και στην 6η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων στο ορειβατικό καταφύγιο του ΕΟΣ Σπάρτης στον Πάρνωνα.
·         Επισκέψεις σε σχολεία στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, Υγροτόπων και Εβδομάδα Τεχνητής Φωλιάς (Nest Box Week).
·         Διοργάνωση ημερίδας με θέμα «Η αξία της προστατευόμενης περιοχής Όρους Πάρνωνα – Υγροτόπου Μουστού για την φύση και τον άνθρωπο» που πραγματοποιήθηκε στο Άστρος και στην Σπάρτη.
Παράλληλα το Τμήμα Πληροφόρησης πραγματοποιεί συνεχή ενημέρωση του δικτυακού τόπου του Φορέα Διαχείρισης, www.fdparnonas.gr  με Δελτία Τύπου και φωτογραφικό υλικό, καθώς επίσης και στην σελίδα του στο Facebook με όλες τις δράσεις του Φορέα, συνοδευόμενες από φωτογραφίες και βίντεο όλων των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στην περιοχή του Πάρνωνα.
Στοχεύοντας στην περιβαλλοντική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας,  στην ενδυνάμωση του εθελοντισμού, στην ανάδειξη του φυσικού πλούτου και των μοναδικών περιβαλλοντικών και πολιτιστικών στοιχείων της Προστατευόμενης Περιοχής του Πάρνωνα, ο Φορέας Διαχείρισης προγραμματίζει και ανάλογες δράσεις και εκδηλώσεις μέσα στο 2013.
 ==============================***===================================
 Από τον Απρίλιο του 2011 έως και τον Δεκέμβριο 2012 το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα & Υγροτόπου Μουστού ανταποκρίθηκε σε κλήσεις από κατοίκους και Υπηρεσίες της περιοχής που αφορούσαν τραυματισμένα ζώα. Τα περισσότερα από αυτά είχαν τραυματιστεί από ανθρώπινες δραστηριότητες.

Μέσα στο 2011, το προσωπικό του Φορέα κλήθηκε για τη διάσωση θαλάσσιας χελώνας (Caretta caretta) στην παραλία «Πόρτες» στο Παράλιο Άστρος, η οποία έφερε επιφανειακό τραύμα στο κεφάλι.  Το τραυματισμένο ζώο συνελήφθη  και στη συνέχεια στάλθηκε για περίθαλψη στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών (ΑΡΧΕΛΩΝ) στην Αθήνα. Επίσης, στην περιοχή του Άστρους εντοπίστηκαν και στάλθηκαν στον Σύλλογο Προστασίας & Περίθαλψης Άγριας Ζωής (ΑΝΙΜΑ) στην Αθήνα ένας λευκός πελαργός (Ciconia ciconia) με ελαφρύ τραύμα στο πόδι, ένας τραυματισμένος ερωδιός (τσαχτοτσικνιάς-Ardea cinerea) που έφερε σοβαρό τραύμα στην αριστερή φτερούγα από πυροβολισμό και μια γερακίνα (Buteo buteo) χωρίς εμφανή εξωτερικά τραύματα που παρουσίαζε αδυναμία να πετάξει.
Στην χρονιά που μας πέρασε, το προσωπικό φύλαξης του Φορέα Διαχείρισης κατά την διάρκεια της περιπολία του εντόπισε ένα μικρό αρσενικό τσακάλι (Canis aureus) στην περιοχή του Υγροτόπου Μουστού το οποίο ήταν τραυματισμένο από δαγκώματα μεγαλύτερων τσακαλιών. Το νεαρό τσακάλι μεταφέρθηκε στα γραφεία του Φορέα και στην συνέχεια στάλθηκε στην ΑΝΙΜΑ για περίθαλψη. Στην ΑΝΙΜΑ στάλθηκαν επίσης, τους τελευταίους μήνες ένας τραυματισμένος μπούφος (Bubo bubo) από το Λεωνίδιο και ένα τραυματισμένο ξεφτέρι (Accipiter nisus) από την περιοχή του Άστρους και τα δυο με τραύματα στις φτερούγες. Σε τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία με την ΑΝΙΜΑ, υπήρξε η ενημέρωση ότι η κατάσταση της υγείας του τσακαλιού, του μπούφου και του ξεφτεριού είναι πολύ καλή και τα τραύματα τους επουλώνονται.
Στο επόμενο χρονικό διάστημα και όταν ολοκληρωθεί η πλήρης αποκατάσταση των πληγών τους, ο Φορέας Διαχείρισης θα προγραμματίσει εκδηλώσεις σε συνεργασία με σχολεία της Προστατευόμενης Περιοχής του Πάρνωνα για την απελευθέρωσή τους στο φυσικό περιβάλλον. Φωτογραφικό υλικό

Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού

Τμήμα Πληροφόρησης, Εκπαίδευσης & Δημοσιότητας

Πληροφορίες:  Αρβανίτης Διαμαντής, Τρυφωνόπουλος Γιώργος

Άστρος Αρκαδίας, 22001

Τηλ: 27550 22021, Fax: 27550 22025 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου