Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Δημιουργείται το πρώτο εργοστάσιο τυποποίησης φραγκόσυκου στην Ελλάδα

Τις δυνατότητες του φραγκόσυκου σε φυσική μορφή ή τυποποιημένο θέλει να εκμεταλλευθεί και να προωθήσει σε Ελλάδα και εξωτερικό η Gea Creta.

Σε αναζήτηση κατάλληλων κτιριακών εγκαταστάσεων στο Νομό Ρεθύμνης βρίσκεται η εταιρεία Gea Creta για να δημιουργήσει τη πρώτη μονάδα τυποποίησης φραγκόσυκου. Στο κτίριο που θα βρούμε θα κάνουμε στην ουσία το τυποποιητήριο και θα στεγάσουμε τα μηχανήματα επεξεργασίας του φρούτου ανέφερε ο πρόεδρος της εταιρείας Γιώργος Φραγκούλης. Εκεί, δηλαδή, θα γίνεται επεξεργασία του φρούτου για να πουληθεί νωπό στην αγορά συσκευασμένο σε κεσεδάκια και θα τοποθετηθούν τα μηχανήματα που θα κάνουν τη μαρμελάδα και αργότερα τα αιθέρια έλαια και το λάδι γιατί το λάδι από το κουκούτσι -των φραγκόσυκων- έχει αντιγηραντικές ιδιότητες.

Πρωτοπόροι στην Ιεράπετρα, πρωταθλητές στο Ρέθυμνο

Η ιδέα για την καλλιέργεια φραγκόσυκου γεννήθηκε πριν από τρία χρόνια και η υλοποίηση αυτής πραγματοποιείται επαγγελματικά τον τελευταίο χρόνο. Αυτή τη στιγμή, η «Gea Creta» με πρόεδρο της εταιρείας τον Γιώργο Φραγκούλη είναι η μεγαλύτερη δύναμη στην καλλιέργεια φραγκόσυκου πανελλαδικά με 450 στρέμματα και 150 καλλιεργητές. Η καλλιέργεια γίνεται σε Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο και το 85-90% περίπου αυτής είναι στο νομό Ρεθύμνης. Οι πρωτοπόροι της καλλιέργειας φραγκόσυκου είναι οι καλλιεργητές της Ιεράπετρας οι οποίοι ξεκίνησαν πριν από τρία χρόνια και έχουν 200 στρέμματα με 100 παραγωγούς και η αμέσως επόμενη προσπάθεια είναι αυτή της «Gea Creta». Στόχος της εταιρίας είναι να καλλιεργήσει, να κάνει τη μεταποίηση του προϊόντος και να το προωθήσει στην ελληνική αγορά και το εξωτερικό.
gea creta

Εισαγωγική χώρα μέχρι σήμερα η Ελλάδα

Ωστόσο, η καλλιέργεια της φραγκοσυκιάς δεν έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα στην Ελλάδα και ενώ στην Κρήτη οι συνθήκες είναι οι καταλληλότερες για την καλλιέργεια φραγκόσυκου, εισάγονται 5.000 τόνοι ετησίως από άλλες χώρες για κατανάλωση και βιομηχανία. Ο κ. Φραγκούλης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το πρόβλημα με την Κρήτη είναι ότι έχουμε υποβαθμίσει το προϊόν. Υπήρχε από πολύ παλιά το φρούτο και κανείς δεν έδινε σημασία να πάει να το φάει, οπότε η Κρήτη δεν το κατανάλωνε επαγγελματικά. Η υπόλοιπη Ελλάδα το γνωρίζει και καταναλώνει, δεν το βρίσκει κάπου και γι' αυτό το αγοράζει. Οπότε, εφόσον δεν υπάρχει καλλιέργεια φρούτου στην Ελλάδα, γίνεται εισαγωγή. Η Κρήτη, όμως, ενδείκνυται για την καλλιέργεια αυτή, η οποία και συμφέρει μελλοντικά γιατί έχει χαμηλές βροχοπτώσεις. Και γι' αυτό άλλωστε έχει ενταχθεί από το υπουργείο σαν προωθούμενη καλλιέργεια. Είναι μία εναλλακτική καλλιέργεια η οποία μπορεί να αξιοποιήσει φτωχά εδάφη χωρίς μεγάλες απαιτήσεις σε νερό και θρεπτικά συστατικά».

Τι απαιτείται για την καλλιέργεια

Για να καλλιεργήσει κάποιος, το υψόμετρο πρέπει να είναι μέχρι τα 700 μέτρα. Όσον αφορά στο έδαφος, δεν πρέπει να είναι με πολλή υγρασία, θέλει ξερικά κτήματα και ας είναι σε πετρώδη εδάφη. Ο καλλιεργητής πρέπει να κάνει περίφραξη του κτήματος για να μην το τρώνε τα ζώα καθώς και καταπολέμηση για τα σαλιγκάρια, που αποτελούν το μοναδικό εχθρό της καλλιέργειας. Τα σαλιγκάρια κάνουν μεγάλη καταστροφή στο φύλλο, τρώνε όλη την τρυφερή βλάστηση όταν βγουν από το έδαφος και σπάνια καταστρέφουν το φρούτο. Εάν όμως κάνουν καταστροφή στο φύλλο, αυτό συνεπάγεται και μειωμένη παραγωγή αργότερα.
fragosyko640

Θεραπευτικές ιδιότητες του φραγκόσυκου και των υποπροϊόντων του

  • Ευεργετικές ιδιότητες ενάντια στην κακοήθεια παχέως εντέρου (συστηματική κατανάλωση του φρούτου)
  • Η κατανάλωση της μαρμελάδας του φραγκόσυκου είναι ενδεδειγμένη για διαβητικούς και προσφέρει σημαντική μείωση του σακχάρου.
  • Το λάδι που προκύπτει από την μεταποίηση του φρούτου έχει τεράστιες αντιγηραντικές ιδιότητες και αυτό γίνεται σε συνεργασία με φαρμακευτικές εταιρίες.
  • Το φύλλο φραγκόσυκου θεωρείται από τις πιο πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, για ζωοτροφή.
juice fragosyko520

Προϊόντα

  • Σε εντατική καλλιέργεια μπορούν να υπάρξουν 4-7 τόνοι παραγωγή καρπού ανά στρέμμα. Αυτό δε συνεπάγεται ότι θα είναι πρώτης ποιότητας όλοι οι καρποί, αλλά μπορούν να επεξεργαστούν όλοι. Το 60-70% είναι πρώτης ποιότητας και μπορεί να πάει για νωπή κατανάλωση.
  • Μαρμελάδα φραγκόσυκο η οποία γίνεται από τα πιο ώριμα φρούτα
  • Λάδι των σπόρων το οποίο πωλείται 8.000-12.000 ευρώ το λίτρο.
  • Φύλλα, τα οποία μετά την πενταετία καλλιέργειας και με τα απαραίτητα κλαδέματα, μπορούν να αξιοποιηθούν για ζωοτροφή.

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου



Πηγή:www.reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου