Σάββατο 21 Μαΐου 2016

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΕΣ

Ποιος θα περίμενε όταν το όνομα του Γιάννη Τσιρώνη, ενός εκ των ιδρυτών των Οικολόγων Πρασίνων, ανακοινωνόταν για τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, ότι το ίδιο πρόσωπο αρκετούς μήνες αργότερα, θα έφερνε προς ψήφιση στη Βουλή ένα νομοσχέδιο το οποίο θα ευνοούσε κατάφωρα τους καταπατητές;

Το ερώτημα αυτό δεν είναι... αυθαίρετο, καθώς προκύπτει από την επιστολή που η οικολογική οργάνωση WWF απέστειλε στον οικολόγο υπουργό και τους βουλευτές, ζητώντας την τροποποίηση διατάξεων του νομοσχεδίου για τους δασικούς χάρτες που επιτρέπουν την οριζόντια τακτοποίηση παράνομων αυθαιρέτων στα δάση.
Όπως, σημειώνει η WWF, το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου για τα προαπαιτούμενα δεν περιέχει μόνο μέτρα που εξυπηρετούν δημοσιονομικούς στόχους. Εισάγει και ρυθμίσεις που διαιωνίζουν την απαράδεκτη και διάχυτη πολιτική αντίληψη ότι η νομιμοποίηση της περιβαλλοντικής παρανομίας αποτελεί δημόσιο συμφέρον, ενώ η πάταξή της και η διαφύλαξη του φυσικού μας πλούτου είναι ανεπιθύμητη πολυτέλεια. Επίσης, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις περιβάλλονται από ένα νέφος ασάφειας σε σχέση με τα επόμενα βήματα και το πραγματικό όφελος και διακύβευμα για το δημόσιο συμφέρον και βέβαια για τον φυσικό μας πλούτο.
"Τελικά, πώς ορίζει το δημόσιο συμφέρον η Βουλή των Ελλήνων; Κατά τη γνώμη μας, το δικαίωμα στην αυθαιρεσία και κακοποίηση του κοινού μας δασικού πλούτου, έναντι μικρού οικονομικού τιμήματος, δεν ικανοποιεί ούτε ίχνος από το δημόσιο συμφέρον. Αντίθετα, η ισχυρή πολιτική και κοινοβουλευτική στήριξη για αυστηρή εφαρμογή των νόμων για την πάταξη του περιβαλλοντικού εγκλήματος, μέσα από την ενεργοποίηση της Δικαιοσύνης και την είσπραξη αποτρεπτικά υψηλών προστίμων, αποτελεί τη μόνη ξεκάθαρη πολιτική προάσπισης του συμφέροντος της ελληνικής κοινωνίας και των επόμενων γενεών" καταλήγει η WWF.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου