Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

Κινδυνεύει ολόκληρη η τροφική μας αλυσίδα!

Αγαπημένοι φίλοι και φίλες,
Αυτή τη στιγμή δισεκατομμύρια μέλισσες πεθαίνουν. Ήδη στις ΗΠΑ δεν υπάρχουν αρκετές μέλισσες για την επικονίαση των καλλιεργειών. Ενώ στην Ευρώπη οι μελισσοκόμοι χάνουν τουλάχιστον το 10% των μελισσών τους κάθε χρόνο.
Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα περιβαλλοντικό ολοκαύτωμα που μας απειλεί όλους και όλες, γιατί χωρίς την επικονίαση των μελισσών κινδυνεύει ολόκληρη η τροφική μας αλυσίδα!
Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα τοξικά φυτοφάρμακα: χρησιμοποιούμε πολύ-πολύ περισσότερα από όσα χρειάζονται στις καλλιέργειές μας. Αλλά όπως οι εταιρείες πετρελαίου με την κλιματική αλλαγή, έτσι κι οι μεγάλες εταιρείες φυτοφαρμάκων αντεπιτίθενται με τις δικές τους πληρωμένες ψευτο-μελέτες, για να κουκουλώσουν την αλήθεια και να δώσουν στους πολιτικούς δικαιολογίες για κωλυσιεργία.
Όμως φέτος μπορεί να δούμε να περνάνε αυστηρά μέτρα γι' αυτά τα δηλητήρια σε Ευρώπη, Καναδά και ΗΠΑ! Και το Avaaz έχει καταστρώσει σχέδιο για να το πετύχουμε:
  1. Να στηρίξουμε επιστήμονες, για να βγουν μπροστά και να καταγγείλουν την αλήθεια σε αρμόδιους φορείς και υπουργούς.
  2. Να χρηματοδοτήσουμε επειγόντως μελέτες, για να δείξουμε πώς οι καλλιέργειες μπορούν να ευδοκιμήσουν και χωρίς αυτά τα δηλητήρια.
  3. Να ξεκινήσουμε μαζικές εκστρατείες με πολιτικούς συμμάχους να πρωτοστατούν για τις απαγορεύσεις.
Οι επιστημονικές μελέτες κι οι παγκόσμιες εκστρατείες είναι ακριβές. Το Avaaz ίσως είναι το μοναδικό crowdfunding μοντέλο στον κόσμο που μπορεί να συγκεντρώσει γρήγορα αρκετά χρήματα, για να γίνουν παγκόσμιες επιστημονικές έρευνες, χρηματοδοτούμενες απ' τους πολίτες, που θα αναδείξουν μεθόδους καλλιέργειας χωρίς δηλητήρια και θα αμφισβητήσουν τις πληρωμένες απ' τη φυτοφαρμακοβιομηχανία μελέτες. Είναι επείγον και, αν δεν το κάνουμε εμείς, ίσως να μην το κάνει κανείς. Στήριξε με όσα μπορείς -- πριν πεθάνει κι η τελευταία μέλισσα:






Έχουμε ήδη χρηματοδοτήσει σημαντικές επιστημονικές μελέτες. Έχουμε το μεγαλύτερο ψήφισμα στον κόσμο για τις μέλισσες με 4,4 εκατ. υπογραφές. Και η παγκόσμια εκστρατεία μας βοήθησε να πετύχουμε ένα μορατόριουμ στην Ευρώπη για τα φυτοφάρμακα-δολοφόνους και να αλλάξουμε τη στάση χωρών (όπως η Βρετανία) που αρχικά μπλόκαραν την απαγόρευση.

Οι εταιρείες χημικών χρηματοδοτούν προεκλογικές εκστρατείες πολιτικών, πλευρίζουν τις αρμόδιες αρχές και παραποιούν επιστημονικά ευρήματα. Στις ΗΠΑ ο Οργανισμός Προστασίας του Περιβάλλοντος ξεκληρίζεται μέρα με τη μέρα απ' τον νέο επικεφαλής του Τραμπ. Ενώ στην Ευρώπη η πρόσφατη ψήφος της γερμανικής κυβέρνησης για επέκταση της άδειας της γλυφοσάτης έκανε εταιρείες όπως η Bayer κι η Syngenta να αναθαρρήσουν.

Οι μέλισσες είναι απαραίτητες για τη ζωή στη Γη -- επικονιάζουν το ένα τρίτο της τροφής μας! Ακόμη και μελέτες που έκαναν εταιρείες φυτοφαρμάκων επιβεβαιώνουν την έκταση του προβλήματος! Είναι τρελό να πρέπει να δώσουμε τέτοιον αγώνα για να απαγορευτούν αυτές οι τοξικές ουσίες. Όμως το κίνημά μας φτιάχτηκε για αυτές ακριβώς τις μάχες.

Στήριξε τώρα με όσα μπορείς, για να πιάσουμε αμέσως δουλειά:






Οι πραγματικοί ειδικοί, οι μελισσοκόμοι και οι επιστήμονες, θέλουν να απαγορευτούν αυτά τα θανατηφόρα φυτοφάρμακα. Αν στηρίξουμε όλοι, θα δυναμώσουμε τη φωνή τους και θα δείξουμε ότι όλος ο κόσμος ζητά την απαγόρευση. Ας γίνουμε το εμπόδιο για όσους κερδοσκοπούν πουλώντας τα δηλητήρια που σκοτώνουν αυτά τα πανέμορφα έντομα απ' τα οποία εξαρτάται η επιβίωσή μας.

Με ελπίδα,
Alice, Danny, Marigona, Allison, Mia, Σπύρος και η υπόλοιπη ομάδα του Avaaz

Περισσότερες πληροφορίες:

Πάνω από τα μισά μελισσοσμήνη στην ΕΕ έχουν αφανιστεί -- Ύπαιθρος
http://www.ypaithros.gr/ta-misa-melisosmini-exoun-afanistei/

Μέλισσες σε αφανισμό, άνθρωπος σε κίνδυνο -- TVXS
http://tvxs.gr/news/animals/giati-eksafanizontai-oi-melisses-kai-ti-simainei-ayto-gia-ti-diatrofi-mas

Και ύστερα θα φύγουν οι μέλισσες -- Τα Νέα
http://www.tanea.gr/news/greece/article/5438781/kai-ystera-tha-fygoyn-oi-melisses/

Η Ευρώπη είναι έτοιμη για πλήρη απαγόρευση των φυτοφαρμάκων που βλάπτουν τις μέλισσες (στα Αγγλικά) -- The Guardian
https://www.theguardian.com/environment/2017/mar/23/europe-poised-for-total-ban-on-bee-harming-pesticides

Τα ισχυρότερα στοιχεία ότι τα νεονικοτινοειδή σκοτώνουν τις μέλισσες (στα Αγγλικά) -- New Scientist
https://www.newscientist.com/article/2139197-strongest-evidence-yet-that-neonicotinoids-are-killing-bees/

Θα λιμοκτονούσαμε χωρίς τις μέλισσες; (στα Αγγλικά) -- BBC
http://www.bbc.co.uk/guides/zg4dwmn

Οι δολοφόνοι μελισσών αντεπιτίθενται (στα Αγγλικά) -- Politico
https://www.politico.eu/article/europes-lost-colonies-bees-neonicotinoids/

Σύμφωνα με εκτεταμένη μελέτη, τα αμφιλεγόμενα φυτοφάρμακα μπορούν να αφανίσουν τις μέλισσες (στα Αγγλικά) -- Science
http://www.sciencemag.org/news/2017/06/controversial-pesticides-can-decimate-honey-bees-large-study-finds

Έρευνα αποκαλύπτει ότι οι καλλιέργειες θα μπορούσαν να μειώσουν δραστικά τη χρήση φυτοφαρμάκων χωρίς απώλειες (στα Αγγλικά) -- The Guardian
https://www.theguardian.com/environment/2017/apr/06/farms-could-slash-pesticide-use-without-losses-research-reveals

Το λόμπι των φυτοφαρμάκων δαπανά εκατομμύρια για να υπερασπιστεί τα χημικά που συνδέονται με θανάτους μελισσών (στα Αγγλικά) -- HuffPost
http://www.huffingtonpost.com/2013/03/29/pesticide-lobby-bees_n_2980870.html

https://open.avaaz.org/act/open/13901473470.gif





Το Avaaz είναι το μεγαλύτερο κίνημα πολιτών με 46 εκατομμύρια μέλη παγκοσμίως
. Κινητοποιούμαστε για να φέρνουμε τις απόψεις και τις αξίες των λαών στο επίκεντρο των παγκόσμιων πολιτικών αποφάσεων. Η λέξη «Avaaz» σημαίνει «φωνή» ή «τραγούδι» σε πολλές γλώσσες. Τα μέλη του Avaaz βρισκόμαστε σε κάθε γωνιά του πλανήτη, ενώ η ομάδα μας είναι διασκορπισμένη σε 18 χώρες και 6 ηπείρους, και χρησιμοποιεί 17 γλώσσες. Μάθε περισσότερα για τις μεγαλύτερες νίκες του κινήματός μας ή βρες μας στο Facebook και το Twitter.

Έλαβες αυτή την ειδοποίηση επειδή στις έγινες μέλος του Avaaz υπογράφοντας ένα ψήφισμα με τη διεύθυνση email
ilur87@otenet.gr.

Για να βεβαιωθείς ότι οι ειδοποιήσεις του Avaaz εμφανίζονται στα εισερχόμενά σου, πρόσθεσε το
avaaz@avaaz.org στις επαφές σου. Αν θέλεις να αλλάξεις το email, τη γλώσσα ή άλλα στοιχεία σου, πάτα εδώ, ενώ αν θέλεις να σταματήσεις να λαμβάνεις ειδοποιήσεις πάτα εδώ για να διαγραφείς από μέλος.

Αν θέλεις να επικοινωνήσεις με το Avaaz, μην απαντήσεις σε αυτό το email. Απλά γράψε μας μέσω του συνδέσμου www.avaaz.org/el/contact.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου