Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018

Αυτή είναι η φυλή των Χούνζα

 Oι άνθρωποι της δεν αρρωσταίνουν ποτέ, δεν παθαίνουν καρκίνο, ζουν γύρω στα 120 χρόνια & οι γυναίκες στα 40 μοιάζουν με κορίτσια 

43262
Ζουν 110-120 χρόνια, αρρωσταίνουν σπάνια και φαίνονται νεότατοι! Ο λόγος για την φυλή Χούνζα, τα μυστικά της οποίας προσπαθούν να ξεκλειδώσουν οι επιστήμονες του Δυτικού κόσμου. Κάποιοι αποδίδουν τη μακροζωϊα και την υγεία της φυλής στη διατροφή τους ενώ άλλοι στην έλλειψη άγχους κι εντάσεων.
Η φυλή κατοικεί σε μια κοιλάδα που περιβάλλεται από όρη, ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν και έχει αποτελέσει αντικείμενο μελετών εξαιτίας του περιζήτητου μυστικού της: την αιώνια νεότητα. Οι Χούνζα, καυκάσιοι στην όψη, ζουν περίπου 110-120 χρόνια, δεν αρρωσταίνουν ενώ δείχνουν εξαιρετικά νέοι. Οι γυναίκες σε ηλικία 40 ετών μοιάζουν με έφηβες ενώ ακόμη και την ηλικία των 65 μπορούν να τεκνοποιήσουν.

Ποιό είναι όμως το μυστικό τους; Μήπως κρύβεται στη διατροφή τους; Οι Χούνζα το καλοκαίρι τρέφονται με ωμά φρούτα και λαχανικά ενώ το χειμώνα καταναλώνουν αποξηραμένα βερίκοκα, όσπρια και τυρί. Επίσης λούζονται με νερό παγωμένο, ακόμη κι όταν το θερμόμετρο αγγίζει τους 15 βαθμούς Κελσίου και δεν καταναλώνουν συχνά τροφές με πρωτεϊνη.
Σε αυτή τη διατροφή κρύβεται το μυστικό, σύμφωνα με τον γιατρό Ρόμπερτ ΜακΚάρισον από τη Σκοτία, που έχει μελετήσει τις συνήθειες της φυλής. Κατά μέσο όρο τρέφονται με 1933 θερμίδες ημερησίως και με διατροφική αξία μόλις 50 γραμμαρίων πρωτεϊνης, 36 γραμμαρίων λίπους και 365 γραμμαρίων υδατανθρακών. Μάλιστα, για να αποκλείσει παράγοντες περιβαλλοντικούς, ο ίδιος φέρνει παράδειγμα γειτονικές φυλές που δεν ακουλουθούν τη διατροφή των Χούνζα με αποτέλεσμα να έχουν μειωμένο προσδκόκιμο ζωής κατά το ήμιση ή και δύο φορές λιγότερο σε σχέση με την «αθάνατη» φυλή. Τα παραπάνω υποστηρίζει και άλλος ειδικός, ο Ρ. Μπίτσερ, προσθέτοντας στα οφέλη της διατροφής των Χούνζα και τις τακτικές περιόδους νηστείας. Αλλά και οι ίδιοι οι κάτοικοι της κοιλάδας αποκαλύπτουν πως η χορτοφαγική διατροφή σε συνδιασμό με τη συνεχή κίνηση και δραστηριότητα αλλά και η καλή διάθεση και έλλειψη άγχους είναι τα μυστικά.
Το καλοκαίρι τρώνε φρούτα και ωμά λαχανικά, το χειμώνα αποξηραμένα βερίκοκα, βλαστωμένους σπόρους (φύτρα) και τυρί από πρόβειο γάλα. Σε γενικές γραμμές η διατροφή τους δεν περιλαμβάνει πολλές πρωτεΐνες και δεν λαμβάνουν περισσότερες από 2.000 θερμίδες καθημερινά. Μαγειρεύουν με ελάχιστο αλάτι και όλες οι τροφές τους είναι φυσικές, χωρίς πρόσθετα συντηρητικά.
Το κλίμα δεν φαίνεται να επηρεάζει ιδιαίτερα τη μακροζωία τους, αφού σε γειτονικά χωριά οι άνθρωποι που ζουν κάτω από τις ίδες κλιματικές συνθήκες δεν φτάνουν τις ηλικιακές «επιδόσεις» των Χούνζα και επίσης υποφέρουν από πολλές ασθένειες άγνωστες στη δική τους κοινωνία.
Πέραν της δίαιτας, ένας τρόπος ζωής βασισμένος στην πολλή κίνηση και την πολλή δουλειά, χωρίς καθόλου άγχος, φαίνεται να ευνοεί επίσης τους δείκτες ευημερίας αυτής της ιδιαίτερης φυλής. Ενα άλλο επίσης σημαντικό στοιχείο είναι το ταμπεραμέντο τους: οι Χούνζα δεν μαλώνουν μεταξύ τους, δεν εκνευρίζονται με τίποτα και έχουν μάθει να διαχειρίζονται τις αντιξοότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου