Σάββατο 11 Μαΐου 2019

Αγρόκτημα Φυσικής Καλλιέργειας Φοίφα- ReThink.ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΜΑΪΟΣ 2019


Γεμάτος από εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και κοινωνικές δραστηριότητες είναι ο μήνας Μάϊος στο πολυλειτουργικό και περιαστικό Αγρόκτημα Φυσικής Καλλιέργειας Φοίφα- ReThink.
Την Δευτέρα 13 Μαΐου, ώρα 9.30 – 12.30, το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, διοργανώνουν μαθητικό θεατρικό φεστιβάλ σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. 6 σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, 21 εκπαιδευτικοί, 200 μαθητές και μαθήτριες, 1 θεατρικό, 5 εργαστήρια για μαθητές θα λάβουν μέρος στο φεστιβάλ, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος ευαισθητοποίησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για ζητήματα προσφύγων «Κι αν ήσουν εσύ;» και είναι το δεύτερο που οργανώνεται φέτος στην πόλη της Καλαμάτας.









Θα πάρουν μέρος 200 μαθητές όλων των ηλικιακών βαθμίδων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, τα οποία με όχημα το θέατρο διερευνούν και παρουσιάζουν με το δικό τους τρόπο το πώς αντιλαμβάνονται το «ποιος είμαι εγώ», «ποιος είναι ο άλλος» και το ότι «μπορώ να έρθω στη θέση σου – μπορούμε να ζήσουμε
μαζί»
. Μαζί τους δραστηριοποιούνται οι γονείς και οι κηδεμόνες τους με στόχο, αφού μοιραστούν βιωματικά τις εμπειρίες των μικρών μαθητών, να ανοίξουν νέους διαύλους επικοινωνίας και να μάθουν να ζουν μαζί τους αρμονικά και δημιουργικά. Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.
Τα σχολεία που συμμετέχουν είναι τα: Νηπιαγωγείο Αρφαρών, Νηπιαγωγείο Θουρίας, 21ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας, 24ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας, 1ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, Δημοτικό Σχολείο Αρι.
Οι δράσεις γίνονται με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών: Αλεξοπούλου Χαραλαμπίας, Αποστολοπούλου Ζαχαρούλας, Αποστολοπούλου Παναγιώτας, Γιαννούλτση Ελένης, Γιαννοπούλου Σοφίας, Γραμματικού Αγγελικής, Δουλκερίδου Μαρίας, Ιωάννου Αλεξίας, Κανελλίδη Δήμητρας, Κυριακοπούλου Μαρίας, Λουμίτη Πάρρυς, Μακρή Κονδυλίας, Μαστοράκη Μαριγιάννας, Μπρέγιαννη Φωτεινής, Νικολοπούλου Φανής, Πανουσοπούλου Ανδρομάχης, Παπαδοπούλου Δώρας, Πούλου Δήμητρας, Σάλμα Μαρίας, Τζήλου Γεωργίας, Τσώνη Ασπασίας, Χαντζή – Φλούδα Χριστίνας.
Στην προετοιμασία και υλοποίηση των εργαστηρίων συνεισέφεραν ακόμη οι: Νινιού Δ. Σοφία συγγραφέας – φιλόλογος, Φοίφα Μυρτώ εκπαιδευτικός, εμψυχώτρια – διαχειρίστρια Αγροκτήματος.
Συντονισμός: Γεωργία Τζήλου.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς οι επισκέψεις σχολικών και μη ομάδων, οι οποίες παρακολουθούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα για τη φυσική καλλιέργεια, την επανάχρηση και την αυτοδιαχείριση της τροφής και των απορριμμάτων μας. Οι επισκέψεις είναι προγραμματισμένες σχεδόν καθημερινά και ήδη από τις αρχές του 2019 έχουν επισκεφθεί το Αγρόκτημα πάνω από 500 μαθητές. Παράλληλα ξεκινούν οι τοποθετήσεις  κομποστοποιητών σε σχολεία της πόλης, με ταυτόχρονα επιτόπια εργαστήρια στις σχολικές ομάδες που θα επιμεληθούν και θα διαχειρίζονται τους κομποστοποιητές, στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Δήμο Καλαμάτας για την επέκταση κι επανεκκίνηση του Δικτύου Συνοικιακής Κομποστοποίησης. Εγκαινιάζεται, συνεπώς, μια νέα περίοδος για το Δίκτυο, η οποία θα διευρυνθεί και με τη συνολική συντήρησή του, σε ένα πλήθος 58 κομποστοποιητών που βρίσκονται σε διάφορα σημεία της πόλης.

Τέλος, καθώς ο Μάϊος είναι αφιερωμένος στη γνωριμία με τα φυτά και τις ιδιότητές τους, ακολουθούν τρεις Κυριακές στο πλαίσιο της «Κυριακής στο Αγρόκτημα» για γονείς με παιδιά αλλά και για κάθε ενδιαφερόμενο, με τις εξής θεματικές:
12 Μαΐου: Βζουμ,ζουμ,ζουμ οι μέλισσες περνούν! & Γιορτή της Μητέρας!
19 Μαΐου: Των βοτάνων και των λουλουδιών τα λάδια!
26 Μαΐου: Των βοτάνων και των λουλουδιών τα λάδια πάλι και πάλι!
Η πρώτη κατά σειρά Κυριακή είναι αφιερωμένη στη γνωριμία με τις μέλισσες και την παραγωγή τους, ενώ οι επόμενες δύο στην παρασκευή φυτικών, φαρμακευτικών και καλλωπιστικών προιόντων από βότανα και λουλούδια. Περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλὠσεις θα βρείτε  εδὠ, εδώ κι εδώ  αντίστοιχα.
Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής καλέστε στο 27210 22505 ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας http://rethink-project.gr/ και τη σελίδα μας στο FB https://www.facebook.com/farmafifapermaculture/.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου