Σάββατο 29 Ιουνίου 2019

Η συκιά

Dimitris Petropoulos
Μιά ζωούλα ασήμαντη,ένα μικρό πραγματάκι ένα κουνουπάκι, με έκανε να αναρωτηθώ. Είναι ασήμαντο; δεν θα το έλεγα και να γιατί.
Πρίν μερικές ημέρες, πήγα και βρήκα μερικά αγριόσυκα ( ορνιούς) για να ρίξω σε μια συκιά που έχουμε. Είδα τα κουνουπάκια να βγαίνουν, αδύνατα μικρά ντελικάτα και να ψάχνουν τα σύκα της συκιάς. Κάθισα και σκέφτηκα λίγο, για δές ,αυτό το ασήμαντο πραγματάκι ζει μέσα σε ένα περιβάλλον που δεν μπορεί να ζήσει σχεδόν κανένα άλλο ζωντανό. Το γάλα της συκιάς είναι πολύ ερεθιστικό για τους οργανισμούς και αν παραμείνει επάνω στο δέρμα μας μπορεί να προκαλέσει πληγές που δύσκολα θεραπεύονται. Παρά το ότι χρόνια πολλά τα γνωρίζω αυτά, κάθισα και ασχολήθηκα λίγο με την συκιά και θα γράψω δυο λόγια γι αυτό ,μπορεί πολλοί να μην τα γνωρίζουν.

Λοιπόν, υπάρχουν 600 είδη συκιάς, αλλά για εμάς τρία είδη είναι τα πιο ενδιαφέροντα. Η βασιλική συκιά της Αττικής, η άγρια συκιά και η Καρική της Μεσσηνίας.
Η συκιά καλλιεργείται στην Ελλάδα από τα αρχαία χρόνια και και μάλιστα τα σύκα της Αττικής ήταν ονομαστά στον τότε κόσμο. Λέγεται ότι ο Ξέρξης ήθελε να διατηρήσει στην κατοχή του την Αττική για να τρώει φρέσκα βασιλικά σύκα. Ήταν τα σύκα πολύτιμο είδος γιατί είναι σχεδόν πλήρης τροφή και στην αρχαία Αθήνα, απαγορευόταν η εξαγωγή σύκων. Όποιος έκανε καταγγελία για κάποιον ότι επώλησε σύκα σε ξένους, ελέγετο συκοφάντης και έπαιρνε και αμοιβή. Επειδή όμως πολλοί έκαναν ψευδείς καταγγελίες η λέξη απέκτησε αυτήν την έννοια όπως και σε εμάς σήμερα, της ψευδούς καταγγελίας..
Θύματα συκοφαντίας έπεσαν πολλοί εξαιρετικοί άνδρες της αρχαιότητας όπως ο Μιλτιάδης, ο Πυθαγόρας, ο Αριστείδης ο Θεμιστοκλής , ο Περικλής , ο Σωκράτης, ο Αριστοτέλης, και τόσοι άλλοι που πολλοί πέθαναν στις φυλακές η δηλητηριάστηκαν. ( παλιά ελληνική συνήθεια η συκοφαντία) .
Γιατί όμως βάζουμε αγριόσυκα στις ήμερες συκιές;
Τα σύκα της ήμερης συκιάς είναι όλα θηλυκά και αν δεν γονιμοποιηθούν θα πέσουν και δεν θα ωριμάσουν ποτέ. Τα σύκα της άγριας συκιάς είναι αρσενικά, μέσα δε στο σύκο βρίσκονται τα μικρά κουνουπάκια που είναι θηλυκού γένους και ψάχνουν να βρουν σύκα ήμερης συκιάς για να γεννήσουν . Βγαίνοντας όμως από το άγριο σύκο, παίρνουν μαζί τους και γύρι που έτσι μπαίνοντας στο ήμερο σύκο, το γονιμοποιούν. Το κουνουπάκι λέγεται ψήν η δε εργασία τοποθέτησης άγριων σύκων, λέγεται Ερινασμός. Αυτά τα λίγα για την συκιά...και το κουνουπάκι με το σημαντικό έργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου