Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Σύσκεψη για την αναπτυξιακή προοπτική του Μαινάλου

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ, στο δημαρχείο Τρίπολης, ύστερα από πρόσκληση του Δημάρχου της πόλης, Γιάννη Σμυρνιώτη, με την συμμετοχή του Τ.Ε.Ε. Πελοποννήσου, αυτοδιοικητικών παραγόντων της Αρκαδίας και πολλών φορέων του νομού.
Αντικείμενο της συνάντησης, ήταν ο συντονισμός δράσεων και ενεργειών των φορέων της περιοχής του Μαινάλου, ύστερα από τις εξελίξεις που δημιουργεί απόφαση της υπουργού Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, περιορίζοντας την αναπτυξιακή προοπτική στην παραμαινάλια ζώνη.
 Όλοι οι συμμετέχοντες στην συνάντηση, εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους στην υπουργική απόφαση που αναστέλλει την έκδοση οικοδομικών αδειών, ενώ κάποιοι έκαναν λόγο και για σκοπιμότητες. Στην συνάντηση διαβάστηκε επιστολή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, ο οποίος δεν μπορούσε να παραστεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Στην επιστολή συγκεκριμένα, αναφερόταν, ότι «ποτελεί στόχο υψηλής προτεραιότητας για την Περιφέρεια Πελοποννήσου η διαμόρφωση μιας Περιφερειακής πολιτικής για το Περιβάλλον που θα εξασφαλίζει αφενός την προστασία των οικοσυστημάτων, αφετέρου όμως θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη μιας οικονομίας με επίκεντρο το ίδιο το οικοσύστημα. Μια τέτοια νέα προσέγγιση, που πέρα των απαγορεύσεων θα περιέχει όρους και προϋποθέσεις για ανάπτυξη με σεβασμό στη φύση, μπορεί να εξασφαλίσει την ευρεία κοινωνική συναίνεση χωρίς την οποία καμία περιβαλλοντική ή χωροταξική πολιτική δεν έχει τύχη να υλοποιηθεί». «Βασικοί πυλώνες - προσθέτει ο κ. Τατούλης - αυτής της προσέγγισης στην διαχείριση των οικοσυστημάτων αποτελούν:
Α. Η σύσταση Φορέα Διαχείρισης σύμφωνα με τον Ν.1650/86 που θα έχει την ευθύνη του οικοσυστήματος.
Β. Η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη που θα εξασφαλίζει την προστασία του οικοσυστήματος αλλά και θα θέτει όρους με τους οποίους θα μπορεί να αναπτυχθεί δραστηριότητα μέσα σ' αυτό.
Γ. Η διαχειριστική μελέτη που θα δημιουργεί το πλαίσιο και τους κανόνες στην βάση των οποίων θα μπορέσει το οικοσύστημα, ο πολιτισμός, τα τοπικά μνημεία, οι αξιόλογοι παραδοσιακοί οικισμοί και ο ανθρωπινός παράγοντας να συνυπάρξουν αρμονικά παράγοντας θετικά αποτελέσματα στην τοπική οικονομία».
Η συζήτηση διήρκεσε σχεδόν μέχρι τις 11 το βράδυ και ολοκληρώθηκε με την ομόφωνη παρατήρηση όλων, ότι η απόφαση είναι πρόχειρη, αντιαναπτυξιακή και απαιτείται η τροποποίησή της. Παράλληλα, εκδόθηκε ψήφισμα το οποίο σημειώνει ότι, «το Μαίναλο πρέπει να προστατευθεί οργανωμένα και συντεταγμένα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και με βάση την πραγματική θέληση του Αρκαδικού Λαού, όπως αυτός εκφράζεται από τους φορείς και του συλλόγους του και όχι με βάση τις εξαγγελθείσες ευαισθησίες κάποιων εταιρειών και δήθεν πολιτών της Αρκαδίας που είναι όλοι τους μόνιμοι κάτοικοι Αθηνών. Εξάλλου, πέραν του δεδομένου ότι έπρεπε να προηγηθούν μία σειρά ενεργειών πριν φτάσομε στην αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών αλλά και οικοδομικών εργασιών, πέραν του ότι η Υπουργός Π.Ε.Κ.Α. δεν χρειάζεται να εφαρμόσει την αναστολή στις γειτονιές του Δήμου Τρίπολης, αλλά μόνο στον πραγματικό ορεινό όγκο και τα ελατοδάση, διότι αυτά κινδυνεύουν, πρέπει να θυμίσουμε ότι την σημερινή εποχή η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σε τεράστιο βαθμό την οικοδομική δραστηριότητα στην Αρκαδία με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σχεδόν καθόλου δόμηση στις ορεινές εκτός σχεδίου περιοχές».
Τέλος, τονίζεται ότι, «όλοι μαζί πρέπει και μπορούμε να φροντίσομε, όχι μόνο για την προστασία και βιώσιμη ανάπτυξη του ορεινού όγκου του Μαινάλου, αλλά και για την καλλιέργεια μιας οικολογικής συνείδησης, που έτσι και αλλιώς υπάρχει στους ελάχιστους εναπομείναντες μόνιμους κατοίκους του, έτσι ώστε να επιτευχθεί συγχρόνως και η πραγματική κοινωνική αποδοχή του όποιου θεσμικού πλαισίου ακολουθηθεί». Για το θέμα αυτό αύριο θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος.
zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου