Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Ήταν αργά για τα θαλασσοπούλια του Θερμαϊκού


Τα πουλιά περισυνέλλεξαν τα μέλη του Σωματείου για τη μελέτη, περίθαλψη και επανένταξη της άγριας ζωής και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, «Δράση για την άγρια ζωή» αφού ειδοποιήθηκαν από τον Όμιλο Φίλων Θαλάσσης πως μπροστά στον Όμιλο είχαν βγει θαλασσοπούλια με λερωμένο το φτέρωμά τους από πετρέλαιο.
«Αμέσως μεταβήκαμε στην περιοχή και διαπιστώσαμε ότι επρόκειτο για 13 μαυροβουτηχτάρια (Podiceps nigricollis) των οποίων είχε καταστραφεί το φτέρωμα από πετρελαιοειδή. Τα πουλιά λόγω του ότι είχαν πάθει υποθερμία, αναζήτησαν καταφύγιο στη στεριά αλλά επειδή είχαν καταπιεί και πετρέλαιο, κινδύνευε άμεσα η ζωή τους» αναφέρει ο Σταύρος Καλπάκης από το Σωματείο.

Όπως επισημαίνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα πουλιά μεταφέρθηκαν προκειμένου να τους παρασχεθούν όλες οι απαραίτητες για τη διάσωσή τους ενέργειες (καθαρισμός του φτερώματός τους από τα πετρελαιοειδή, ζέσταμα προκειμένου να επανέλθουν από την υποθερμία, απομάκρυνση όλων των τοξικών ουσιών από το στομάχι, κ.λπ.). Όπως όμως αποδείχτηκε, ήταν ήδη πολύ αργά αφού μέσα σε λίγες ώρες, παρά τις προσπάθειες των εθελοντών, τα πουλιά πεθάνανε.
Σύμφωνα με τον κ.Καλπάκη, το Λιμεναρχείο ενημερώθηκε άμεσα και διαπιστώθηκε ότι γνώριζε για το περιστατικό διαρροής πετρελαιοειδών στον κόλπο της Θεσσαλονίκης λίγες ημέρες πριν, δίχως όμως να γνωρίζει τον υπαίτιο.
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου