Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Οπτικό Σύνδρομο Υπολογιστών

Η ολοένα αυξανόμενη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών, ιδίως όταν είναι μεγάλης διάρκειας, φαίνεται να επιδρά αρνητικά στην υγεία των … χρηστών προσβάλλοντας διάφορα συστήματα.
Τα σημαντικότερα είναι:
η οπτική κόπωση,
ο πόνος ανάμεσα στα μάτια,
η κεφαλαλγία,
η ξηροφθαλμία,
ο ερεθισμός των οφθαλμών,
η θολή όραση,
η περιστασιακή διπλωπία,
η κακή εκτίμηση των χρωμάτων.
Τα συμπτώματα αυτά περιγράφονται με το γενικό όρο Οπτικό Σύνδρομο Υπολογιστών (CVS), το οποίο αποτελεί συνδυασμό προβλημάτων όρασης και οφθαλμών που σχετίζεται με τη χρήση των υπολογιστών.

Σύμφωνα με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο έχει παρατηρηθεί ότι 64–90% των χρηστών ηλεκτρονικών υπολογιστών αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους συμπτώματα μετά από παρατεταμένη χρήση. Το CVS επηρεάζει όχι μόνο την οπτική άνεση αλλά γενικά την απόδοση του ατόμου, την ψυχική και την σωματική ευεξία.
Ο φυσιολογικός μηχανισμός του συνδρόμου δεν είναι ξεκάθαρος, αλλά πιστεύεται ότι οι οφθαλμοκινητικές ανωμαλίες και ο ξηρός οφθαλμός αποτελούν τη βάση της κατάστασης αυτής. Κατά τη διάρκεια παρατήρησης σε μια οθόνη υπολογιστή χάνεται η αίσθηση της στερεοπτικής όρασης, ενώ παράλληλα η προσαρμογή/ σύγκλυση των ματιών βρίσκεται σε συνεχή υπερδιέγερση.
Ο οφθαλμός και ο οπτικός εγκέφαλος αναλύουν με περισσότερο κόπο την ψηφιακή πληροφορία σε pixels όταν διαβάζουμε για παράδειγμα ένα κείμενο στην οθόνη απ’ ό,τι όταν διαβάζουμε την ίδια πληροφορία σε κλασικό έντυπο. Επίσης, η επίπτωση της ξηροφθαλμίας έχει βρεθεί να είναι πολύ υψηλή κατά τη διάρκεια χρήσης των υπολογιστών. Αυτό το εύρημα πιθανότατα να οφείλεται στο γεγονός ότι οι χρήστες των υπολογιστών μειώνουν τη συχνότητα και την ταχύτητα με την οποία ανοιγοκλείνουν τα βλέφαρά τους, με αποτέλεσμα την αύξηση της έκθεσης του κερατοειδούς στην ατμόσφαιρα και την ξηρότητά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου