Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2012

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΡΟΥΤΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ

ΚΑΣΤΑΝΟ-ΜΗΛΟ-ΑΧΛΑΔΙ-ΣΚΟΥΡΙΚΙ-ΤΖΙΤΖΙΦΟ,ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΤΟΥ  
ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Eίχαμε αναρτήσει τους ξηρούς καρπούς του Φθινοπώρου, συνεχίζουμε με τα φρούτα και θα κλείσουμε σε νέα ανάρτηση με τα ρόδια ,κυδώνια και βατόμουρα.Στη συνέχεια θα περιγράψουμε το ρύζι, το οποίο καταναλώτεται, από το μεγαλύτερο ποσοστό του ανθρώπινου πληθυσμού της γης.
Στην Ελλάδα ο καστανάς είναι από τα πιο παλιά και παραδοσιακά επαγγέλματα και η εικόνα ενός ανθρώπου με μία μικρή ψησταριά με το όνομα φουφού, να ψήνει κάστανα το χειμώνα στους δρόμους των μεγάλων πόλεων έχει μείνει κλασική. Καστανιές βρίσκονται κυρίως στη Θεσσαλία, Μακεδονία και στις ορεινές περιοχές της Κρήτης και της Λέσβου. Ονομαστές ποικιλίες είναι τα κάστανα Πηλίου και Κρήτης.
Στην ΄Αρνα Λακωνίας, Καστάνιτσα Αρκαδίας, Άνω Χώρα Ναυπακτίας, Λιβάδι δήμου Θέρμης και Ξουρίχτι Πηλίου, κοντά στην Τσαγκαράδα, έχει καθιερωθεί η γιορτή του κάστανου και τσίπουρου, στο τέλος του Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου.
Υπάρχουν επίσης στην Άλωνα Φλώρινας, Κέρτεζη Καλαβρύτων και Εμπόριο Κοζάνης,  δάσος από καστανιές (καστανόδασος)που θα πρέπει το ελληνικό κράτος να προστατεύσει, γιατί κινδυνεύουν. Το καστανόδασος του Εμπορίου και Κέρτεζης το έχω επισκεφθεί, και αξίζει τον κόπο για τους φυσιολάτρες να το επισκεφτούν και να απολαύσουν τη μαγεία της φύσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου