Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2012

Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών (ISA): Η ζωή με τον διαβήτη μπορεί να είναι φυσιολογική

Υπολογίζεται ότι μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι θα ζουν με το πρόβλημα του διαβήτη έως το 2030, καθιστώντας την πάθηση ως μία από τις σημαντικότερες του 21ου αιώνα. Αυτό προκύπτει από την έρευνα της Διεθνούς Ένωσης Διαβήτη, με τα στοιχεία να αποτυπώνονται στον "παγκόσμιο Άτλαντα των διαβητικών" (www.idf.org/atlasmap/atlasmap).  
Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι το 8% – 9% του πληθυσμού (800 – 900 χιλιάδες) έχει εμφανίσει ήδη διαβήτη, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του 2011 στη χώρα μας ένα επιπλέον 3% – 4 % δεν γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο.
Κι όμως, η ζωή τους μπορεί να είναι όσο το δυνατόν πιο φυσιολογική, μέσα από ένα ρεαλιστικό παράδειγμα, το οποίο παρουσίασε η Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών (ISA) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη.
Η ISA δημιούργησε ένα βίντεο που επικεντρώνεται στην πραγματική ιστορία ενός επαγγελματία υγείας και του 10χρονου γιου της, ο οποίος έχει διαβήτη Τύπου 1. Η καθημερινότητά τους εξελίσσεται όπως κάθε άλλου ανθρώπου, δείχνοντας μια τυπική μέρα και εξετάζει τι επιλογές για φαγητό και ροφήματα είναι διαθέσιμες για να βοηθήσουν τους ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων των φρούτων και λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης, άπαχο κρέας και ψάρι, καθώς και τα προϊόντα που παρασκευάζονται με ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες, όπως τα light γιαούρτια και αναψυκτικά.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ISA, κ. Hugues Pitre "με τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν με διαβήτη να βαίνει αυξανόμενος, έχουμε αναπτύξει ένα ρεαλιστικό παράδειγμα για το πώς οι οικογένειες μπορούν να προσαρμόσουν την καθημερινότητά τους, χωρίς να αισθάνονται ότι πρέπει να περιοριστεί... η γλυκύτητα στη διατροφή τους".
Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους σχετικά με τις πραγματικές συνθήκες του να ζει κανείς με την πάθηση, ανέφερε ο ίδιος. Στο εν λόγω βίντεο υπάρχει η απεικόνιση του πώς οι άνθρωποι με διαβήτη, και ειδικότερα ένα παιδί, μπορούν να προσαρμόσουν καθημερινά γεύματα και να κάνουν υγιεινές επιλογές τροφίμων και ροφημάτων. Είναι σημαντικό, επίσης το πώς οι γλυκαντικές ύλες χαμηλών θερμίδων προσφέρουν στους ανθρώπους με διαβήτη ευρύτερες επιλογές τροφίμων, επιτρέποντάς τους να απολαμβάνουν τα γλυκά τρόφιμα και ροφήματα, χωρίς αύξηση της γλυκόζης στο αίμα.

Μπορείτε να δείτε το βίντεο με ελληνικούς υπότιτλους στο κανάλι της  Διεθνούς Ένωσης Γλυκαντικών (ISA) στο YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=cjnVs9Ur-A0


 Yiannis Georgiou [georgiouyiannis@ymail.com]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου