Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2014

Νέα πρωτοποριακή μέθοδος θεραπείας κατάθλιψης χωρίς φάρμακα! Τι είναι το r-TMS και που μπορείτε να απευθυνθείτε


r-TMS Therapy: Πρωτοποριακή, μη φαρμακευτική θεραπεία για την κατάθλιψη


Μία πρωτοποριακή, ανώδυνη, αποτελεσματική και χωρίς παρενέργειες θεραπεία για την καταπολέμηση της κατάθλιψης εφαρμόζεται στη χώρα μας. Όπως λένε οι ειδικοί, η θεραπεία r-TMS μπορεί να προσφέρει ξανά ελπίδα και χαμόγελο σε χιλιάδες ασθενείς με κατάθλιψη που δεν έχουν επωφεληθεί από τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα και η ψυχοθεραπεία αποτελούν θεραπείες πρώτης γραμμής για τη μείζονα κατάθλιψη. Αυτές οι θεραπευτικές αγωγές, ωστόσο, δεν έχουν αποτέλεσμα για όλους τους ασθενείς. Περίπου το 1/3 των ασθενών με μείζονα κατάθλιψη, εμφανίζονται ως ανθεκτικοί στη θεραπεία με φάρμακα, δηλαδή δεν ανταποκρίνονται και δεν υποχωρούν τα συμπτώματα, παρά τις αλλαγές στη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουν.


«Σε αυτές τις περιπτώσεις, το r-TMS (ο επαναληπτικός Διακρανιακός Μαγνητικός Ερεθισμός – repetitive Transcranial Magnetic Stimulation) θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μια εναλλακτική θεραπεία ή και σαν ενισχυτική θεραπεία, παράλληλα με τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα ή την ψυχοθεραπεία» τονίζει η ψυχίατρος Παναγιώτα Δριμάλα. Σύμφωνα με την ίδια, «έχει φανεί ότι η θεραπεία r-TMS διευκολύνει τον ασθενή να ανταποκρίνεται καλύτερα στη φαρμακευτική αγωγή. Οι ασθενείς λοιπόν, που δεν ανταποκρίνονται στην φαρμακευτική αγωγή ή που δεν μπορούν να ανεχτούν τα φάρμακα, θα μπορούσαν να εξετάσουν σαν επιλογή τη θεραπεία με r-TMS».

Ο επαναληπτικός Διακρανιακός Μαγνητικός Ερεθισμός που εφαρμόζεται σε πλήθος θεραπευτικών κέντρων σε ΗΠΑ και Ευρώπη, χρησιμοποιεί σύντομους παλμούς ενός μαγνητικού πεδίου για να διεγείρει τα νευρικά κύτταρα σε περιοχές του εγκεφάλου που πιστεύεται ότι συμμετέχουν στον έλεγχο της διάθεσης. 

Όπως υπογραμμίζει η κ. Δριμάλα, η θεραπεία r-TMS είναι ασφαλής και αποτελεσματική και διεξάγεται στα πλαίσια ενός ιατρείου. Η κύρια φάση της θεραπείας περιλαμβάνει 30 συνεδρίες διάρκειας 45 λεπτών περίπου, οι οποίες πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση (εκτός Σαββατοκύριακου), για διάστημα 6 εβδομάδων.

Κατά τη διάρκεια των θεραπευτικών συνεδριών, ο ασθενής κάθεται άνετα και χαλαρώνει στην καρέκλα της θεραπείας. Ένα μαγνητικό πηνίο ακουμπά ελαφρά στο κεφάλι του και χορηγεί εστιασμένη μαγνητική διέγερση απευθείας σε περιοχές του εγκεφάλου που είναι γνωστό ότι υπολειτουργούν ή υπερλειτουργούν σε ασθενείς με κατάθλιψη. Ο ασθενής ακούει έναν ήχο «κλικ» και αισθάνεται ένα ελαφρύ «χτύπημα» στο σημείο που ακουμπά το πηνίο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίας ο ασθενής είναι ξύπνιος και σε εγρήγορση. Μετά το τέλος της συνεδρίας ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει αμέσως στις συνήθεις δραστηριότητές του, καθώς δεν επηρεάζεται η εγρήγορση ή οι γνωστικές του λειτουργίες. 

Μάλιστα οι ειδικοί υπογραμμίζουν το γεγονός ότι το r-TMS δεν παρουσιάζει και δεν επιτείνει καμία από τις παρενέργειες που προκαλούνται από τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, όπως γαστρεντερικές ενοχλήσεις, ξηροστομία, σεξουαλική δυσλειτουργία, αύξηση βάρους ή καταστολή.

Η θεραπεία διέγερσης του εγκεφάλου για την κατάθλιψη r-TMS εφαρμόζεται στο κέντρο «ΝΟΟΣ ΕΥΔΙΑ», σε συνεργασία με το «ΥΓΕΙΑnet» του Ομίλου «ΥΓΕΙΑ».

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το site της ΝΟΟΣ ΕΥΔΙΑ ΕΔΩ,


ΥΓΕΙΑnet ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΚΕΝΤΡΟ «ΝΟΟΣ ΕΥΔΙΑ» r-TMS Therapy
Διεύθυνση: Βεντήρη 1 ΚΑΙ Β. Σοφίας, HILTON Αθήνα
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: info@rtmstherapy.gr
Τηλέφωνο: 210 7241416
Φαξ: 210 7245431

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου