Τρίτη 14 Απριλίου 2015

ΔΕΝ ΘΑ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΑΠΟ ΤΙ ΣΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ…



Αν υπάρχει μία τροφή που… μυρίζει καλοκαίρι και μόνο που την προφέρει κανείς, αυτή είναι σίγουρα το καρπούζι. Υπάρχουν μερικά στοιχεία, όμως, που λίγοι γνωρίζουν για αυτό το καταπληκτικό φρούτο.

Για παράδειγμα με 46 θερμίδες ανά κούπα, το καρπούζι προσφέρει το 20% της ημερήσιας ανάγκης του οργανισμού σε βιταμίνη C και το 17% σε βιταμίνη Α.Επίσης είναι πλούσιο σε ίνες και κάλιο, ένα μέταλλο που βοηθάει τον οργανισμό να διατηρήσει σε φυσιολογικά επίπεδα την πίεση του αίματος.
Δείτε και μερικά άλλα ακόμα πιο εντυπωσιακά στοιχεία για τον “βασιλιά των καλοκαιρινών τροφών”: Έχει περισσότερο λυκοπένιο από τις φρέσκες τομάτες. Σε μία μόνο κούπα, το καρπούζι έχει 6 mg λυκοπενίου σε σύγκριση με τα 4 mg στην φρέσκια τομάτα. Αυτό έχει σημασία, επειδή το λυκοπένιο θεωρείται ότι ενεργεί ως ένα σούπερ αντιοξειδωτικό, σταματώντας τις ελεύθερες ρίζες από την καταστροφή των κυττάρων σας, ενώ βοηθάει και στην αποτοξίνωση του ανοσοποιητικού σας συστήματος.
Έρευνες έχουν δείξει ότι το λυκοπένιο, που συνήθως συναντάται σε φρούτα και λαχανικά με κόκκινο χρώμα, μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων και ακόμα και μερικών τύπων καρκίνου.
Ο χυμός του καρπουζιού μπορεί να ανακουφίσει του πόνους των μυών Ισπανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση της Agricultural and Food Chemistry έδειξε ότι ο χυμός καρπουζιού μπορεί να είναι αρκετά χαλαρωτικός μετά από μια εξαντλητική προπόνηση. Αθλητές που κατανάλωσαν λίγο περισσότερο από 400ml μία ώρα πριν από την άσκηση είχαν λιγότερο πόνο των μυών μέσα στην διάρκεια της ημέρας.
Το καρπούζι περιέχει μια φυσική ουσία, την κιτρουλίνη, που έχει ήδη συνδεθεί στο παρελθόν επιστημονικά με τη βελτίωση της λειτουργίας των αρτηριών και την μείωση της αρτηριακής πίεσης. Στην πραγματικότητα, η ικανότητά της να χαλαρώσει τα αιμοφόρα αγγεία οδήγησε ερευνητές από το πανεπιστήμιο Texas A & M να καταλήξουν στο ότι το καρπούζι έχει ιδιότητες που θυμίζουν εκείνες του Viagra! Η κιτρουλίνη δεν βρίσκεται στην κόκκινη σάρκα του καρπουζιού, αλλά στο λευκό/κίτρινο μέρος του εσωτερικού της φλούδας.
Βελτιώνει την υγεία των ματιών Το καρπούζι είναι μια θαυμάσια πηγή βήτα-καροτίνης (είναι η ουσία που του δίνει την έντονη κόκκινη απόχρωση), η οποία μετατρέπεται στο σώμα μας σε βιταμίνη Α. Βοηθάει την παραγωγή πολύτιμων ουσιών στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού και προστατεύει την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, που έρχεται με την πάροδο των ετών.
Βοηθάει στο διουρητικό και νεφρικό σύστημα Το καρπούζι είναι ένα φυσικό διουρητικό που βοηθάει στην αύξηση της ροής των ούρων, αλλά δεν “αφυδατώνει” τα νεφρά (σε αντίθεση με το αλκοόλ και την καφεΐνη). Το καρπούζι είναι και φρούτο και λαχανικό!
Όπως τα περισσότερα φρούτα, έτσι και το καρπούζι είναι προϊόν φυτού που παράγει σπόρους και έχει επίσης μια γλυκιά γεύση. Αυτό το φυτό είναι η κολοκυθιά του είδους Cucurbitaceae. Μάλιστα, επειδή ακριβώς πρόκειται (και) για λαχανικό, είναι ολοκληρωτικά βρώσιμο, αφού μπορεί κανείς να φάει και την φλούδα του εφόσον το επιθυμεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου