Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΦΟΙΦΑ

Φωτογραφία της Mirto Fifa.Στο αγροκτημα μας θεωρούμε οτι η περιβαλλοντική εκπαιδευση πρεπει να βασιζεται στην παρακολουθηση και κατανόηση του κύκλου της φυσης στα φυτά και στα παραγωγά τους και όχι σε τεχνικές που βιάζουν αυτόν τον κύκλο. Αλλιως τα παιδιά μπερδευονται και καταληγουν να μαθαινουν οτι ειναι φυσικό τα φυτά να μην γεννούν σπόρια, που θα τους δώσουν τα ίδια η παρόμοια φυτά (π.χ οπως συμβαινει με τα υβρίδια). Μ
ε άλλα λόγια πόσο εκπαιδευτικά ειλικρινές και δόκιμο είναι τα παιδιά να έρχονται σε επαφη με τεχνικές καλλιέργειας και διαχείρισης της φυσης που ουσιαστικά βιάζουν την φύση και αυτό να το θεωρούμε περιβαλλοντική εκπαίδευση?
Πως γίνεται η περιβαλλοντική εκπαίδευση να διδασκεται με την γλώσσα της αγροτεχνολογιας?
Καποτε (Μεσαιωνας) πιστευαν οτι η γη ειναι επιπεδη. Τελικά βγηκαμε απο αυτον τον μύθο...Μηπως ειναι η ωρα να βγουμε και απο τον μυθο της Αγροτεχνολογιας, οπου τα παιδια μαθαινουν π.χ οτι τα μεταλλαγμενα χρειάζονται στην γη, επειδη δεν φτανει η τροφη για ολους!!! Και φυσικά δεν μαθαινουν οτι η τροφη φτανει για όλους , γιατι η φυση ειναι απειρη (ο ανθρωπος ειναι πεπερασμενος) και γιατι αυτο, που δημιουργει πεινα ειναι το υπαρχον οικονομικοπολιτικο συστημα. Γιατι να τα μαθουν αλλωστε?? Δεν συμφερει!!!

Φωτογραφία της Mirto Fifa. Και να σας παραθεσω 2 παραδειγματα , "βιασμου της γνωσης" ενδεικτικα :
Αποφοιτος ΤΕΙ αγροτεχνολογιας εν ετει 2017 δεν εχει διδαχθει την κομποστοποίηση , καθως απο την σχολή του θεωρούν οτι η κομποστοποίηση δεν είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καλλιέργειας. Στο ίδιο το ΤΕΙ της Καλαματας, αναγκαζόμαστε να παρουμε τον κομποστοποιητη που εχουμε τοποθετησει πιλοτικα το 2014 καθως ειχε ελαχιστοτατη χρηση και καθολου συντηρηση και να τον τοποθετουμε σε σχολειο που τον εχουν αναγκη!!!
β. Η υπηρεσια πρασινου (αγροτεχνολογοι) του Δημου Καλαματας ουδεποτε ανελαβαν την συντηρηση των κομποστοποιητων στα παρκα, καθώς δεν υπήρχε ενδιαφερον και αναληψη ευθύνης για αυτούς.
γ. Είναι πολλές οι φορές που η Τραπεζα Σπορων του Αγροκτηματός μας έχει αποτελέσει αντικειμενο εριδας μεσα στους αγροτεχνολογους, προσπαθωντας να την " σβησουν". Δεχτηκα τηλεφωνηματα .φοιτητων αργροτεχνολογιας απο αλλες περιοχες της Ελλαδος, που οι καθηγητες τους τους βαζουν να βρουν σπορους παραδοσιακους, που ουτε καν γνωριζουν την οψη τους η την καλλιεργεια τους , στην προοπτική να εξευγενιστουν και ετσι να κλειστουν και να γίνουν υβριδια.

Ο Μάης έχει μπεί για τα καλά και η φύση οργιάζει. Τα μποστάνια μας μεγαλώνουν και τα πρώτα καλοκαιρινά λουλούδια ξεπροβάλουν. Το αγρόκτημά μας καλεί όλους τους επίδοξους μικρούς καλλιεργητές να ξεκινήσουν μαζί μας τον δικό τους μικρό και φυσικό κήπο , βασισμενο στην φυσική καλλιέργεια, μια τεχνική που ακολουθεί πλήρως τις φυσικές λειτουργίες και αποτελεί κορυφαίο παιδαγωγικό εργαλείο ανάπτυξης περιβαλλοντικής συνείδησης.
Την δραστηριότητα αυτή καλούμε να την παρακολουθήσουν και οι γονείς καθώς θα δούν πόσο ευκολα και ανέξοδα μπορούν να δημιουργήσουν τους δικούς τους λουλουδοκηπους.
αλλά το κυριότερο...τα παιδιά μας παίζουν με ασφάλεια σε ένα φυσικό περιβάλλον, ελεύθερα και δημιουργικά , ενώ εμείς μπορούμε να τα πούμε επιτέλους με τους φίλους μας!!!
Για δηλώσεις συμμετοχής και κρατήσεις θέσεων καλέστε στο 2721022505.
Είσοδος 5 ευρώ, στην οποία συμπεριλαμβάνονται ο μπουφες με τα κερασματα μας, ο οποιος ειναι self service, ανανεωνεται και περιλαμβανει καφε γαλλικο, φυσικο χυμο πορτοκαλι, τσαι βοτανων, σπανακοτυροπιτα, σοκολατομαφιν, μπουκιτσες με μαρμελαδα πορτοκαλι, ( ολα ειναι δικα μας υλικα και παραγωγη), ενω μπορείτε να κοψετε οποιο πορτοκαλι/ μανταρινι τραβαει η ορεξη σας απο τα δεντρα μας και φυσικα να φερετε και τις δικες σας προμηθειες, ή να διοργανώσετε το δικό σας πικνικ.!!!
Τελος υπαρχει η δυνατοτητα για οποιον ενδιαφερεται ενημέρωσης και δωρεαν προμηθειας του σχετικου ενημερωτικου υλικου τοσο για το Δικτυο Συνοικιακης Κομποστοποιησης , οσο για τα εκπαιδευτικα μας προγραμματα, αλλα και για την Τράπεζα Σπορων μας. Ενω μπορειτε παντα να λαβετε δωρεαν σπορο απο την Τραπεζα μας και να ξεκινήσετε τα δικα σας σποροφυτα. Τηλ.επικ.ειναι το 2721022505, 6972755079 για οτι αλλο χρειαστείτε η θα θελατε να ρωτησετε.
Οι Κυριακές στο Αγροκτημα υποστηρίζουν και επικοινωνουν με έναν πιο χαλαρό και " παιχνιδιάρικο" τρόπο το συνολικό εκπαιδευτικό και περιβαλλοντικό έργο του Αγροκτήματός μας.
Ευχαριστουμε για την υποστηρίξή σας !!!
ΜΆΙ7Ενδιαφέ

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου