Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

ΜΟΝΑΧΙΚΟΤΗΤΑ-ΜΟΝΑΞΙΑ

Διανύουμε μία μοναχικότητα στη ζωή μας όχι από ανάγκη, όχι από επιλογή, αλλά ως φυσικό επακόλουθο της γνώσης που λαμβάνουμε.
Τα ερωτήματα τέθηκαν πολλές φορές, είτε από εμάς τους ίδιους, είτε από το οικείο περιβάλλον. Ερωτήματα όπως: Είμαι ιδιόρρυθμος; Έχω κατάθλιψη; Είμαι στο σωστό δρόμο;
Πολλοί από εμάς ίσως ψάχνουν ακόμη να δώσουν απάντηση, κάποιοι άλλοι όμως, όντας πιο βαθιά στη γνώση, έχουν πιο ξεκάθαρη εικόνα της κατάστασης στην οποία βρίσκονται και δεν ανησυχούν. Γνωρίζουν ότι βρίσκονται στο σωστό δρόμο, ο οποίος τους οδηγεί στην πνευματική καλλιέργεια και την ψυχική ανάταση.

Η μοναξιά βλάπτει την ψυχική μας υγεία και μας κάνει να συμπεριφερόμαστε με εσωστρέφεια, νιώθοντας απογοήτευση από τους ανθρώπους.
Η μοναξιά ως κατάσταση είναι φόβος, προσκόλληση και αυταπάτη. Μπορεί να βρίσκεσαι ανάμεσα σε χιλιάδες ανθρώπους και να νιώθεις μόνος. Τίποτα δε μπορεί να γεμίσει το κενό που έχεις μέσα στη ψυχή σου. Κολλάς σαν βδέλλα επάνω στους άλλους και ζητιανεύεις αισθήματα και σχέσεις.
Η μοναχικότητα όμως προσδίδει μία εκκωφαντική σιωπή και μία αστείρευτη δημιουργικότητα. Μας επιτρέπει να έχουμε τον απαιτούμενο χρόνο, που ποτέ δεν είναι αρκετός, εξαιτίας της σύγχρονης ζωής που διάγουμε, έτσι ώστε να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας και να είμαστε διαθέσιμοι στο Χριστό.
Είναι μία κατάσταση στην οποία όλοι μας σιγά-σιγά επεισερχόμαστε, ανάλογα με το επίπεδο της γνώσης στο οποίο βρίσκεται ο καθένας.
Κάποια στιγμή συνειδητοποιήσαμε αυτή την αλλαγή στη ζωή μας και βρεθήκαμε σε προβληματισμό, κατά πόσο αυτό, είναι ψυχικά υγιές και κοινωνικά αποδεκτό. Αναρωτηθήκαμε όλοι, έστω και για λίγο για την συναισθηματική μας κατάσταση.
Η απάντηση έρχεται από μέσα μας και είναι ξεκάθαρη. Όχι, δεν είμαστε «ασθενείς»!
Όταν κάποιος επιδιώκει να περνά χρόνο με τον εαυτό του, χωρίς αυτό να επηρεάζει αρνητικά την ψυχική του υγεία, σημαίνει ότι είναι ένας δυνατός άνθρωπος που δεν τον τρομάζει ο εσωτερικός του κόσμος και είναι σε απόλυτη επαφή μαζί του. Σε απόλυτη αρμονία.
Οι μοναχικοί άνθρωποι είναι αληθινοί, γεμάτοι συναισθήματα, γεμάτοι αγάπη, επειδή πρώτα έχουν δουλέψει και αγαπήσει τον εαυτό τους. Αισθάνονται πληρότητα, και όταν κάποιος είναι πλήρης, αυτό εκπέμπει, αυτό ξεχειλίζει, αυτό ακτινοβολεί και στους γύρω του.
Ο μοναχικός άνθρωπος συνδέεται βαθύτερα με τους άλλους και δεν έχει την ανάγκη να προσκολληθεί σε άλλον άνθρωπο, δεν έχει την ανάγκη να τον αποδεχτούν, γιατί αντλεί δύναμη από τον εαυτό του.
Εμείς ως Πολεμιστές της Ειμαρμένης, είμαστε μοναχικοί διότι καθημερινά δίνουμε μάχες μόνοι μας και βαδίζουμε το δρόμο της εσωτερικής πνευματικής αναγέννησης, ζώντας εν Χριστώ και προσπαθώντας να απαρνηθούμε τα ψεύτικα αγαθά του κόσμου του Σαμαέλ. Η προσευχή είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και μας προσδίδει πνευματικότητα και αγαλλίαση.
Ο «θόρυβος» της ανούσιας ζωής των γύρων μας, μας ξενίζει. Καταστρέφει τη γαλήνη που μας χαρίζει ο Χριστός και αυτός είναι ο λόγος που απομακρυνόμαστε. Δεν απομακρυνόμαστε, ούτε από εγωισμό, ούτε από περιφρόνηση, αλλά από αδιαφορία για την άνοστη ζωή τους, που πλέον, έχοντας τη γνώση, δεν μας προσφέρει απολύτως τίποτα.
Έχουμε εναποθέσει τη ζωή μας και τις επιλογές μας στο Χριστό, ζούμε μέσα στο Χριστό και αυτό μας καλύπτει απόλυτα!
Ζητάμε επιστροφή στη Φωτεινή Πατρίδα και συνεχίζουμε το μοναχικό δρόμο της γνώσης και της εσωτερικής αναγέννησης! Ο Χριστός είναι πάντοτε δίπλα μας, Δάσκαλος και Οδηγός της ζωής μας και στήριγμα σε κάθε αδυναμία ή παραστράτημα.
Η αγκαλιά Του είναι ανοιχτή και περιμένει να μας υποδεχτεί στον οίκο Του. Ας τρέξουμε κοντά Του με λαχτάρα και σιγουριά!
Δόξα Σοι ο Θεός, η μόνη ελπίς ημών, δόξα Σοι!!!
el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου