Κυριακή 15 Απριλίου 2018

τα "7 θαύματα" της Αχαΐας,

Η Αχαΐα είναι ένας από τους νομούς της χώρας που προσφέρει στον επισκέπτη ό,τι επιθυμεί: Χειμερινές και θερινές διακοπές, ξέφρενη διασκέδαση, αλλά και ηρεμία, ιστορία και πολιτισμό.
Πρωτεύουσα της είναι η Πάτρα μια πολύμορφη πόλη, με μεγάλες πλατείες, πολύχρωμους κήπους, κτίρια με καμάρες αλλά και υπέροχα αξιοθέατα. Χωρίζεται στην Άνω και Κάτω πόλη και ξεκινά από την παραλία φτάνοντας ως το Κάστρο ενώ είναι σε όλο τον κόσμο ξακουστή για το περίφημο Καρναβάλι της.
Μπορεί να διαθέτει πάρα πολλά όμορφα στοιχεία αλλά είναι και πολύ τυχερή καθώς περικλείεται από ένα ξεχωριστό νομό. Με σκοπό να ξεχωρίσουμε τις ομορφιές της Αχαΐας κάνουμε μία αυθαίρετη ονομασία, παραλληλίζοντας τις με τα θαύματα του κόσμου. Έτσι, παρακάτω σας παρουσιάζουμε τα "7 θαύματα" της Αχαΐας, ξεχωρίζοντας φυσικά τοπία, που μόνο εδώ μπορεί να βρει κάποιος, αλλά και ανθρώπινες κατασκευές με μοναδική αρχιτεκτονική στο πέρασμα των χρόνων που αξίζει να επισκεφτούμε.


ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

Τα 7... θαύματα της Αχαΐας! (pics)
Το κάστρο της Πάτρας είναι χτισμένο σε χαμηλό λόφο του Παναχαϊκού σε απόσταση περίπου 800 μέτρων από την ακτή. Οικοδομήθηκε από τον Ιουστινιανό περίπου το 551 μ.Χ. για την άμυνα της περιοχής και ανήκει στα λεγόμενα κεφαλόκαστρα της Πελοποννήσου. Κατάφερε να μείνει όρθιο έπειτα από πολλούς πολέμους, ταραγμένες εποχές αλλά και ισχυρούς σεισμούς. Από το 1986 ο Δήμος έφτιαξε στο εσωτερικό του, ένα ξύλινο λυόμενο θέατρο όπου πραγματοποιούνται καλλιτεχνικές παραστάσεις. Μια βόλτα στο Κάστρο σίγουρα θα σας ενθουσιάσει, ειδικά τους ανοιξιάτικους μήνες όπου είναι πνιγμένο στα λουλούδια, ενώ η θέα της Πάτρας από εκεί πραγματικά κόβει την ανάσα.

Η ΛΙΜΝΗ ΤΣΙΒΛΟΥ

Τα 7... θαύματα της Αχαΐας! (pics)
Η λίμνη Τσιβλού είναι μια από τις λίγες ορεινές λίμνες της Πελοποννήσου και βρίσκεται στις πλαγιές του βουνού των Καλαβρύτων, το Χελμό. Δημιουργήθηκε το 1913, όταν από μια μεγάλη κατολίσθηση φράχτηκε η κοίτη του ποταμού Κράθη και παρασύρθηκε ο οικισμός Τσιβλός. Οι σκελετωμένοι κορμοί των πλατάνων και των μαυρόπευκων που αναδύονται από τα νερά της, είναι μία ακόμη απόδειξη ότι εκεί κάποτε υπήρχε μια βαθιά πυκνόφυτη ρεματιά. Είναι ένας σημαντικότατος υγροβιότοπος, που φιλοξενεί πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας και αποτελεί δημοφιλή προορισμό αναψυχής καθώς προσφέρει ευκαιρίες για πολλές δραστηριότητες. Πρόκειται για μια υδάτινη όαση που δεν αφήνει κανένα ασυγκίνητο.

ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΟΦΥΛΙΑΣ

Τα 7... θαύματα της Αχαΐας! (pics)
Στο βορειοδυτικό άκρο της Πελοποννήσου, σε μια "μύτη" προικισμένη από τη φύση, βρίσκεται το δάσος της Στροφυλιάς. Η περιοχή αποτελεί ένα μαγευτικό παράκτιο μωσαϊκό βιότοπων. Ένα υπέροχο μείγμα πεύκων, κουκουναριάς, θάμνων και μιας οργιάζουσας πανίδας που περιλαμβάνει θαλάσσιες και στεριανές χελώνες, αλεπούδες, σκαντζόχοιρους, κουνάβια, βίδρες αλλά και πουλιά όπως κουκουβάγιες, νερόκοτες, φαλαρίδες, αλκυόνες και άλλα πολλά αποτελούν τους "κατοίκους" του δάσους της Στροφυλιάς. Τα πεύκα διαδέχονται τις κουκουναριές ενώ στη συνέχεια ανοίγονται μπροστά στα μάτια σας οι αμμόλοφοι και οι αμμοθίνες για να καταλήξουμε στην υπέροχη παραλία της Καλογριάς με τα πολύ ρηχά και πεντακάθαρα νερά.

ΤΟ ΠΛΑΝΗΤΕΡΟ

Τα 7... θαύματα της Αχαΐας! (pics)
Στα 25 χλμ από τα Kαλάβρυτα, στο δρόμο που οδηγεί προς την Kλειτορία θα βρείτε το γραφικό Πλανητέρο σε υψόμετρο 700 μέτρων σε ένα μοναδικό τοπίο που κυριαρχούν οι καρυδιές, τα πλατάνια και τα ορμητικά νερά γύρω από τις πηγές του Aροάνιου ποταμού. Από το Πλανητέρο ξεκινούν ενδιαφέροντα ορειβατικά μονοπάτια ενώ πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε τις πέστροφες που εκτρέφουν στην περιοχή. Τα υπεραινώβια πλατάνια, οι νεροτριβές, το πράσινο καθώς και τα νερά που αναβλύζουν μέσα από τα βράχια κάνουν το Πλανητέρο αγαπημένο προορισμό ακόμη και για μονοήμερη εκδρομή ενώ μας κάνει να υποκλιθούμε στη φύση καθώς τα δημιουργήματα της είναι σπουδαία όταν έχει κέφια.

ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ

Τα 7... θαύματα της Αχαΐας! (pics)
Στο δρόμο Καλαβρύτων – Κλειτορίας σε υψόμετρο 827 μέτρων στα Καστριά Καλαβρύτων βρίσκεται το ξακουστό Σπήλαιο των Λιμνών. Απέχει από τα Καλάβρυτα 17 χλμ και 9 χλμ από την Κλειτορία. Ο δρόμος περνά λίγα μόλις μέτρα από την τεχνική είσοδο του σπηλαίου και ακριβώς δίπλα από την φυσική. Το σπήλαιο των λιμνών εντυπωσιάζει τον επισκέπτη ακόμη και με το όνομα του. Λίμνες στο εσωτερικό του σπηλαίου δεν είναι κάτι συνηθισμένο ούτε παγκόσμια, ούτε για τον Ελλαδικό χώρο, όπου αποτελεί μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο. Είναι ένα σπάνιο δημιούργημα της φύσης. Εκτός από τους λαβυρινθώδεις διαδρόμους, τις μυστηριώδεις στοές και τους παράξενους σταλακτιτικούς σχηματισμούς το Σπήλαιο των Λιμνών έχει κάτι το αποκλειστικά δικό του, που δεν υπάρχει σε άλλα γνωστά σπήλαια. Είναι οι αλλεπάλληλες κλιμακωτές και μάλιστα σε τρεις ορόφους λίμνες του, που το καθιστούν μοναδικό στο είδος του στον κόσμο.

ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΒΟΥΡΑΪΚΟΥ

Τα 7... θαύματα της Αχαΐας! (pics)
Οι πηγές του Βουραϊκού ποταμού βρίσκονται στον Ερύμανθο, κοντά στο χωριό Πριόλιθος των Καλαβρύτων, και χύνεται κοντά στο Διακοπτό. Έχει μήκος 37,5 χιλιομέτρων ενώ ονομάζεται και Καλαβρυτινό ποτάμι. Ο ποταμός διασχίζει το φαράγγι πλαισιωμένος από πυκνή βλάστηση, απόκρημνα βράχια, καταρράκτες και σπηλιές. Στο φαράγγι περνά και ο οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοπτού – Καλαβρύτων και η διαδρομή του μας αφήνει με το στόμα ανοιχτό από την ομορφιά των τοπίων. Στις όχθες του Βουραϊκού ποταμού υπάρχει σπήλαιο όπου κατά την μυθολογία ήταν μαντείο αφιερωμένο στον Ηρακλή. Κάθε φυσιολάτρης πρέπει τουλάχιστον μια φορά να κάνει με τα πόδια την ανάβαση/κατάβαση του Βουραϊκού. Ιδανική εποχή είναι η άνοιξη ή νωρίς το φθινόπωρο πριν ξεκινήσουν οι βροχές και η εμπειρία σίγουρα θα σας μείνει αξέχαστη.

Η ΓΕΦΥΡΑ ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ

Τα 7... θαύματα της Αχαΐας! (pics)
Θα κλείσουμε με μια κατασκευή που την περίμενε η περιοχή μα και όλη η Ελλάδα για πάρα πολλές δεκαετίες. Από την εποχή του Χαριλάου Τρικούπη υπήρχε το όραμα να συνδεθεί η Αχαΐα με την Αιτωλοακαρνανία και το 2004 λίγο πριν την έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων στην Αθήνα έγιναν τα επίσημα εγκαίνια της περίφημης γέφυρας ύστερα από μελέτες και σχεδιασμούς πολλών ετών. Είναι η μεγαλύτερη καλωδιωτή γέφυρα του κόσμου και αποτελεί πραγματικό στολίδι για τους Πατρινούς και πηγή θαυμασμού για τους επισκέπτες της. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που τη διασχίζουν με τα πόδια και ακόμη περισσότεροι αυτοί που έχουν τραβήξει πανέμορφα βίντεο και φωτογραφίες με την ίδια πρωταγωνίστρια. Το αξίζει και με το παραπάνω άλλωστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου