Τρίτη 10 Απριλίου 2018

Προς τους Νέους


Όταν είμαστε νέοι κυριαρχεί ο παρορμητισμός και το ένστικτο. Οι συμβουλές των μεγαλυτέρων συνήθως πέφτουν στο κενό και σαν νέοι κάνουμε ότι ακούμε χωρίς να ακούμε.
Δυστυχώς πολλές από τις πράξεις μας έχουν συνέπειες. Συνέπειες σε εμάς τους ίδιους αλλά και συνέπειες στους άλλους.
Το να κάνουμε κακό στην υγεία μας είναι αποκλειστικά δικό μας θέμα και δεν αφορά κανέναν άλλον.
Όταν όμως οι πράξεις μας έχουν σαν αποτέλεσμα να βλάπτεται η υγεία των συμπολιτών μας τότε οφείλουμε να γίνουμε προσεκτικότεροι.

Η χρήση εξατμίσεων με σκοπό την παραγωγή θορύβου, η μουσική του αυτοκίνητου στο μέγιστο και το ξαφνικό ή παρατεταμένο κορνάρισμα επιδρούν αρνητικά στην ψυχική, πνευματική και σωματική υγεία των ανθρώπων.
Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τις ίδιες αντοχές απέναντι στον θόρυβο. Και  ένα μεγάλο  ποσοστό των συμπολιτών μας έχει σοβαρό πρόβλημα με τον θόρυβο που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.
Η συνεχής έκθεση στον θόρυβο οδηγεί σε κατάσταση χρόνιου στρες και αυτό με την σειρά του σε ενδεχομένως άσχημες καταστάσεις όπως υψηλή πίεση, υψηλή χοληστερίνη, σάκχαρο έως και μειωμένη αντίδραση του αμυντικού συστήματος που κάποιες φορές ισοδυναμεί ακόμα και με καρκίνο.
Το στρες είναι ικανή συνθήκη να οδηγήσει σε καρδιαγγειακά και καρκίνο.
Ο θόρυβος δηλαδή όταν εκδηλώνεται σε υψηλά ντεσιμπέλ έξαφνα ή σε κανονικές επαναλήψεις  απειλεί την υγεία.
Σήμερα υπάρχουν αρκετά προβλήματα, οικονομικά, προσωπικά, υγείας κλπ.
Μην κάνετε λοιπόν τα πράγματα ακόμα χειρότερα.
Στην χώρα που γεννήθηκε ο μεγαλύτερος ίσως πολιτισμός στην ιστορία της ανθρωπότητας, εμείς οι σύγχρονοι Έλληνες δεν οφείλουμε να φερόμαστε πολιτισμένα;
Την επόμενη φορά λοιπόν που θα καβαλήσετε ένα μηχανάκι ή μια μηχανή ή ένα φτιαγμένο αυτοκίνητο απλά σκεφτείτε αυτούς που υποφέρουν από τον θόρυβο.
Μαγκιά είναι να οδηγείς με σεβασμό προς τους άλλους.
Με εκτίμηση
Δρ Φάνης Α. Τσαπικούνης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου