Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Στροφή στην καλλιέργεια των… ταπεινών φραγκόσυκων στη Μεσσηνία

  Στροφή στην καλλιέργεια των… ταπεινών φραγκόσυκων στη Μεσσηνία (βίντεο και φωτογραφίες)


Η έντυπη έκδοση της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ καθημερινά από τις 8 το πρωί στον υπολογιστή σου
Η φραγκοσυκιά εναλλακτική καλλιέργεια, πολλά υποσχόμενη μάλιστα. Ποιος θα το έλεγε αυτό στους παππούδες και τις γιαγιάδες που γέμιζαν τα ψάθινα καλάθια τους με φραγκόσυκα που έβρισκαν στο φράχτη του χωραφιού για να τα γευτούν μετά μεσημεριανό,  κάτω από το χαγιάτι του σπιτιού. Ποιος να το πει και σε πολλούς νεότερους που φοβούνται τα αγκάθια…

Κι όμως πρόκειται για μια καλλιέργεια που διαρκώς εξαπλώνεται και στην περιοχή μας με όλο και  περισσότερους καλλιεργητές να φυτεύουν τα χωράφια τους με ήμερες φραγκοσυκιές, έχοντας διαπιστώσει πως ακόμα και στην Ελλάδα κάνουμε εισαγωγή φραγκόσυκων από την Ιταλία! Προφανώς λοιπόν δεν αρκεί ούτε η παραγωγή του… φράχτη που βρίσκουμε στις λαϊκές αλλά ούτε επαρκούν και οι όποιες καλλιέργειες έχουν ήδη δρομολογηθεί και παράγουν για την ώρα περιορισμένο προϊόν, αφού ακόμα δεν έχουν αποδώσει τα μέγιστα, σε μικρές εκτάσεις κατά κύριο λόγο.

Ο λόγος που όλο και περισσότεροι πείθονται να φυτέψουν με φραγκοσυκιές εκτάσεις μικρές ή μεγαλύτερες, έχει να κάνει κυρίως με το γεγονός πως για την ώρα φαίνεται να υπάρχει δυνατότητα  απορρόφησης του προϊόντος στην αγορά, του εσωτερικού αλλά και του εξωτερικού, πράγμα που σχετίζεται με τις ιδιότητες του φρούτου τις οποίες επικαλούνται λάτρεις του αλλά και με εκείνες του φυτού. Αλλωστε, δεν είναι λίγες οι συνταγές και γενικότερα οι χρήσεις του φραγκόσυκου και της φραγκοσυκιάς που διαφημίζονται κατά κόρον στο Διαδίκτυο. Μάλιστα σε επίπεδο Πελοποννήσου έχει συσταθεί και σύλλογος που συμβάλλει σημαντικά στη γνωριμία των καταναλωτών με τα όσα προσφέρει η συγκεκριμένη καλλιέργεια, προωθώντας μεταξύ άλλων πλήθος συνταγών και άλλων χρήσεων του φυτού και του φρούτου.
Ο Φώτης Τζώρτζης  από την Ανθεια Μεσσηνίας,  είναι ένας από τους νέους σχετικά καλλιεργητές που πιστεύει στην καλλιέργεια. Εχει μάλιστα φυτέψει κάποιες εκτάσεις και ήδη απολαμβάνει τους καρπούς του κόπου του, αφού προωθεί ήδη κάποια ποσότητα στην αγορά. Όπως λέει, πρόκειται για μια πρωτότυπη καλλιέργεια, η οποία δε χρειάζεται χημικά και φυσικά ο ίδιος λατρεύει τα φραγκόσυκα, τα οποία πέρα από το γεγονός πως καλλιεργούνται με βιολογικό τρόπο, συμβάλλουν και στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, μεταξύ των άλλων του ιδιοτήτων και τις θρεπτικές του ουσίες. Επίσης, για την ώρα διαπιστώνει πως υπάρχει ζήτηση, όπως προκύπτει και από τις εισαγωγές, χωρίς ωστόσο να είναι σίγουρος για το τι θα συμβεί στο μέλλον.

Ωστόσο, και αυτή τη καλλιέργεια όπως όλες, δεν είναι σίγουρο πως θα συμβάλλουν στην επιβίωση των καλλιεργητών, αφού ανεξάρτητα από το αν υπάρχει ζήτηση, είναι αβέβαιο το μέλλον των καλλιεργητών λόγω της φορολόγησης. Όπως λέει, με τα μέτρα που επιβάλλονται στους αγρότες, πολλοί θα το σκεφτούν να προχωρήσουν σε καλλιέργειες, εκτός και αν αλλάξει κάτι. Αλλωστε, όπως όλα τα προϊόντα έτσι και το φραγκόσυκο «χρειάζεται το κατάλληλο περιβάλλον για να είναι επικερδές» λέει.
Και για το συγκεκριμένο προϊόν, παρότι τώρα υπάρχει ανάγκη παραγωγής, «για τα επόμενα χρόνια ο καθένας παίρνει το ρίσκο του» παρατηρεί.


Ο κ. Τζώρτζης στον κήπο του στην Ανθεια καλλιεργεί από τζιτζιφιά και αχλαδομηλιά, μέχρι γκότζι μπέρι, τους καρπούς των οποίων απολαμβάνει ο ίδιος και η οικογένειά του. Μιλάει με αγάπη για το κάθε δέντρο και φυτό, για τους καρπούς τους, και τονίζει πως τελικά κανένας δεν πρέπει να φοβάται να δοκιμάσει πρωτότυπες καλλιέργειες, όπως είναι και η φραγκοσυκιά.
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/agrotika/item/77360-strofi-stin-kalliergeia-ton-tapeinon-fragkosykon-sti-messinia-vinteo-kai-fotografies

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου