Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΕΥΛΕΥΣΗ ΤΟΥ SAVE FOUNDATION ΣΤΗΝ ΛΙΜΝΗ ΚΕΡΚΙΝΗ 10-12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015

SAVE FOUNDATION ANNUAL MEETING
Τα μέλη του ΔΣ της «Αμάλθειας» οι οποίοι παρουσίασαν την κατάσταση των σπάνιων φυλών στην Ελλάδα και τις δράσεις της «Αμάλθειας» από το 2006, έτος ίδρυσης του δικτύου.Αξίζουν σε όλους θερμά συγχαρητήρια γιατί διασώζουν-καταγράφουν-προβάλλουν την Πολιτιστική-Πολιτισμικη μας Κληρονομιά στην Ελλάδα και το εξωτερικό.Όταν ήμουν μικρός υπήρχε το πρόβατο ποικιλία Άργους , το λεγόμενο αράπικο, το οποίο εξαφανίστηκε στις ημέρες μας.Ενημέρωσα  δύο  ηλικιωμένουςτσοπάνηδες του χωριού που οι γονείς είχαν πρόβατα και τους ανέφερα αυτήν την ποικιλία διατηρεί σε κοπάδι κάποιος σε χωριο της Μεσσηνίας, έδειξαν αρκετό ενδιαφέρον για την αγορά τουλάχιστον ενός ζευγαριού, γιατί είναι μια αρκετα παραγωγική ποικιλία.
Και πάλι τα θερμά μου συγχαρητήρια στο ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ ΑΜΑΛΘΕΙΑΣ
Στις 10-12 Σεπτεμβρίου 2015 έγινε η ετήσια συνέλευση του SAVE Foundation στις εγκαταστάσεις του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Κερκίνης. Η Συνέλευση πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα και φέτος ήταν η σειρά της Ελλάδας. Το SAVE Foundation  (Safeguarding Agricultural Variety in Europe) πρόκειται για Ευρωπαική οργάνωση/δίκτυο με σκοπό την διατήρηση της αγροτικής βιοποικιλότητας, και ιδιαίτερα των σπάνιων ποικιλιών αγροτικών ζώων και φυτών στην Ευρώπη.  Η «Αμάλθεια» είναι ο Ελληνικός εταίρος με αντίστοιχους στόχους και εκπροσωπεί την χώρας μας στο SAVE Η Ετήσια Συνέλευση έγινε στην Ελλάδα, μετά από πρόταση του αντιπροέδρου της «Αμάλθειας» καθηγητή στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Ιωσήφ Μπιζέλη. Στην διοργάνωση που ανέλαβε η «Αμάλθεια» συμμετείχαν εκπρόσωποι του SAVE,από την Ελβετία, Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Δανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Κροατία,  και Αλβανία. Επίσης παραβρέθηκαν μέλη και στενοί συνεργάτες από την Ελλάδα. Τους συμμετέχοντες υποδέχθηκαν μέλη του ΔΣ της «Αμάλθειας» οι οποίοι παρουσίασαν την κατάσταση των σπάνιων φυλών στην Ελλάδα και τις δράσεις της «Αμάλθειας» από το 2006, έτος ίδρυσης. Στο προθάλαμο του κτηρίου υπήρχαν 6 πόστερς που παρουσίαζαν γλαφυρά τις δράσεις της «Αμάλθειας» σε διάφορες κατηγορίες αγροτικών ζώων  σε πρακτικό και ερευνητικό επίπεδο. Μεταξύ  τους συμπεριλαμβάνονται δημιουργίες πυρήνων φυλών υπό εξαφάνιση όπως Αγελάδες, Συκιάς, Πρεσπών, Ροδόπης, Κέας, Πρόβατα Άργους και Ικαρίας, Ουλόκερος Αίγα και άλλα. Μεγάλη έμφαση δίνεται στο έργο της «Αμάλθειας» για τον εντοπισμό «φυλών» που ξεχάστηκαν, παρέμειναν άγνωστοι, εγκαταλείφθηκαν λόγω αδιαφορίας όπως και σε ελάχιστα ερευνημένες περιοχές όπως τα μικρότερα νησιά του Αιγαίου. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει σε πόστερ αφιερωμένο στα αποτελέσματα πρωτοποριακής και ενδελεχούς τοπικής έρευνας επί 4 χρόνια σε αγροτικά ζώα της Θεσσαλίας από τους συνεργάτες της «Αμάλθειας» Α.Χριστόπουλο, Θ. Γεωργούλα, Ν.Παπαδήμα.

 Στην Ετήσια Συνέλευση επίσης έγινε «κεκλεισμένων των θυρών»  η καθιερωμένη συνεδρίαση των μελών του διοικητικού συμβουλίου  του SAVEστο οποίο εξελέγει και  εκπροσωπεί την Ελλάδα, ο αντι πρόεδρος της «Αμάλθειας» ο κος Μπιζέλης. Η διοργάνωση  περιλάμβανε και αριθμό ομιλιών με θέμα «Διαχείριση Σπάνιων και Απομονωμένων Πληθυσμών». Έγιναν παρουσιάσεις από εκπρόσωπους διάφορων χωρών με εξειδικευμένες γνώσεις στο αντικείμενο και αναγγελίες αποτελεσμάτων επιστημονικών ερευνών. Από την Ελληνική πλευρά η λέκτωρ του ΓΠΑ και μέλους της «Αμάλθειας», Παναγιώτα Κουτσούλη με θέμα την « αποφυγή ομομιξίας στην διαχείριση μικρών απομονωμένων πληθυσμών». Επίσης καθώς κα έγινανι δύο workshops (σεμινάρια εργασίας) που αφορούσαν στιςην μελλοντικές κατευθύνσεις και λειτουργίες του SAVE και θέματα που άπτονται της αποτελεσματικής και επικερδούςμε την προώθησης και πώλησης προιόντων από σπάνιες φυλές. Το workshop για την προώθηση των προιόντων έγινε από την στενή συνεργάτη και μέλους της «Αμάλθειας» Δρ, Σταματίνα Τριβιζάκη, και στέλεχους του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Ζώων στην Μεσημβρία της Θεσσαλονίκης.  Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων γενετικής ταυτοποίησης αυτόχθονων βοοειδών στην Ελλάδα από την εκπρόσωπο του πανεπιστημίου του Μονάχου Jelena Ramljake.

Την πρώτη ημέρα η διοργάνωση συμπεριελάμβανε επίσκεψη στο εθνικό Πάρκο της Λίμνης Κερκίνης όπου εκτός από την πλούσια ορνιθοπανίδα εκτρέφεται ο μεγαλύτερος πληθυσμός από Ελληνικούς Νεροβούβαλους στην Ελλάδα, ενώ  σε κοντινή απόσταση υπήρχε η δυνατότητα παρατήρησης μεγάλου κοπαδιού Αλόγων Πίνδου. Την δεύτερη ημέρα οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν εκτροφείς σπάνιων αυτόχθονων φυλών στην Χαλκιδική όπως Αγελάδες Συκιάς και Εγχώριους χοίρους. Στα γεύματα και δείπνα που συνόδευαν τις εκδηλώσεις τα περισσότερα εδέσματα προέχονταν από προιόντα φυλών της περιοχής. Έτσι δόθηκε έμφαση στο κομμάτι του γαστρονομικού τουρισμού που πρέπει να συνδέεται άμεσα με την διατήρησή της αγροτικής βιοποικιλότητας και ιδιαίτερα των σπάνιων και απειλούμενων με εξαφάνιση. Εξαιρετικά θετικά πρέπει να σχολιαστεί η δωρεάν συνεισφορά των τοπικών παραγωγών με προιόντα τους στην παρασκευή των γευμάτων, όπως και της τοπικής αυτοδιοίκησης στην κάλυψη αναγκών όπως μετακίνηση με πούλμαν στην αυθημερόν εκδρομή στην Χαλκιδική.
Μετά το τέλος της επίσημης διοργάνωσης πολλοί συμμετέχοντες συνέχισαν στην δυτική Ελλάδα, και επισκέφτηκαν την λίμνη Πρέσπα, με σύντομη στάση και επίσκεψη κοπαδιών ντόπιων αιγοπροβάτων στην Σιάτιστα. Στις Πρέσπες είχαν την ευκαιρία να δουν μικρά κοπάδια από αγελάδες Πρεσπών στον νησί  Άγιος Αχίλλειος και περιμετρικά της λίμνης. Η διάσωση και ανάδειξη της σχεδόν εξαφανισμένης φυλής αγελάδας Πρεσπών, είναι μία από τις πιο σημαντικές δράσεις που οφείλεται σε πρωτοβουλία του Hape Grunenfelder, πρώην εκτελεστικού αντι-προέδρου του SAVE Foundation, της «Αμάλθειας»,  ξένων χρηματοδοτών και του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Πρέσπας.
Αν και η Ετήσια Συνέλευση του SAVE Foundation είχε διαδικαστικό και Πανευρωπαικό χαρακτήρα, δόθηκε η ευκαιρία να εξεταστούν τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στην διατήρηση σπανίων πληθυσμών αγροτικών ζώων. Η «Αμάλθεια» ανέδειξε το έργο της που έχει σκοπό να αναχαιτίσει το κύμα καταστροφής της παραδοσιακής βιοποικιλότητας που πηγάζει από τις σύγχρονες αντιλήψεις περί κτηνοτροφίας και τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες της Ελλάδας.
Συνολικά η Ετήσια Συνέλευση του SAVE Foundation ανέδειξε την Ελλάδα μέσω του έργου της «Αμάλθειας» δίνοντας παράλληλα διεθνή δημοσιότητα στο Εθνικό Πάρκο και Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Κερκίνης που φιλοξένησαν ευγενώς την εκδήλωση στο κτήριο που στεγάζονται τα γραφεία και το κέντρο επισκεπτών.
 AΓΕΛΑΔΑ ΠΡΕΣΠΩΝ ΑΓΙΟΣ ΑΧΙΛΛΕΙΟΣ
 ;Τ3ΛΑΔΕΣ ΣΥΚΙΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
 ΑΛΟΓΑ ΠΙΝΔΟΥ
 ΕΓΧΩΡΙΕΣ ΑΙΓΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΑΤΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑ

ΝΤΟΠΙΕΣ ΚΟΤΤΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΧΙΛΛΕΙΟ ΠΡΕΣΠΩΝ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου