Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

32ο Πέρασμα Βουραϊκού - Συγχορδία Ιστορίας και Φύσης

Μια φορά και ένα καιρό………..Κάπως έτσι μπορούσε να ξεκινήσει αυτή η ιστορία για το Πανελλήνιο Πέρασμα στο Φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού, που πραγματοποιείται ανελλιπώς από το 1980 έως σήμερα, πάντα το Δεύτερο Σαββατοκύριακο του Μάη, με μόνο διοργανωτή, τον Σύλλογο Ορειβασίας – Χιονοδρομίας – Αναρρίχησης - Προστασίας Περιβάλλοντος Καλαβρύτων.
Όταν το 1980 μια μικρή ομάδα του επανιδρυθέντος τότε (το 1975) ορειβατικού, περπάτησε το φαράγγι, όλοι τους είπαν ότι «πετάνε στα σύννεφα».
Γιατί και όταν πρώτοι αυτοί ξεκίνησαν να μιλούν για την ίδρυση του Χιονοδρομικού κέντρου, μα και για την προστασία του οικοσυστήματος Χελμός - Ύδατα Στυγός – Βουραϊκός ποταμός, το ίδιο δεν τους έλεγαν; 
Άλλο αν κάποιοι άλλοι «καρπώθηκαν» τις, από καρδίας, ενέργειες του Ορειβατικού. Αλλά αυτά, είναι δύο άλλες ιστορίες που θα γραφούν άλλο καιρό…….
Στο ξεκίνημα όλοι, τους έλεγαν τρελούς. Πήρατε τα βουνά και τα λαγκάδια έλεγαν οι Καλαβρυτινοί, μα ιδιαίτερα οι εν Καλαβρύτοις, οι οποίοι μια ζωή έχουν μάθει να λύνουν όλα τους τα προβλήματα, (θεωρούν ότι τα λύνουν), στους καφενέδες.
Σιγά-σιγά, κάθε χρόνο και πιο πολλοί συμμετείχαν σε αυτή τη φανταστική διαδρομή, με αποτέλεσμα να ενημερωθούν και να συμμετέχουν πάρα πολλοί ορειβατικοί και φυσιολατρικοί σύλλογοι απ’ όλη την Ελλάδα. Από τα Χανιά και το Ηράκλειο της Κρήτης έως και την Αλεξανδρούπολη, έρχονταν για να απολαύσουν, κάθε Μάη, την πανδαισία των χρωμάτων και το ξαναζωντάνεμα της φύσης μετά από τον βαρύ χειμώνα. Παράλληλα να θαυμάσουν και να ταξιδέψουν με τον μοναδικό οδοντωτό σιδηρόδρομο τον παλιά αποκαλούμενο «Μουντζούρη».
Γλέντια και χοροί, το Σάββατο το βράδυ, την παραμονή του Πανελλήνιου περάσματος στο φαράγγι του Βουραϊκού, μετά τη συνάντηση των ορειβατικών συλλόγων και την ανταλλαγή δώρων, τις παλιές καλές εποχές, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Μαθητικής Εστίας Καλαβρύτων, που κάθε χρονιά γέμιζε ασφυκτικά.
Μετά από μερικά χρόνια, το Σάββατο το απόγευμα, καθιερώθηκε και πραγματοποιείται ημερίδα, στην οποία συζητούνται επίκαιρα οικολογικά θέματα των Καλαβρύτων , της ευρύτερης περιοχής, μα και οικολογικά θέματα που απασχολούν τον Ελλαδικό χώρο και κατ’ επέκταση ολόκληρο τον κόσμο.
Εκτός από τα οικολογικά θέματα ένας άλλος βασικός στόχος που είχε τεθεί από τον διοργανωτή σύλλογο ήταν η βιώσιμη αναβάθμιση και τελικά η λειτουργία του μοναδικού οδοντωτού σιδηρόδρομου Διακοφτού – Καλαβρύτων, κάτι που σε πρώτη φάση επετεύχθη. Χρειάζεται ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε με πολλά ……δόντια για τις ανηφόρες, για να πάρει ο Οδοντωτός τον πραγματικό δρόμο της ανάπτυξης. 
Είναι κατά κοινή ομολογία, η μοναδική οικολογική εκδήλωση που πραγματοποιείται στην Ελλάδα, κάθε χρόνο, το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Μάη. 
Γι’ αυτό το λόγο και όχι μόνο, στηρίζουν την διοργάνωση, ο πρώτος και δεύτερος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης, τα επιμελητήρια της περιοχής, φορείς, οργανώσεις, οργανισμοί, σωματεία, σύλλογοι ορειβατικοί και περιβαλλοντικοί και το βασικότερο πλήθος κόσμου, απλοί πολίτες οι οποίοι περνάνε το φαράγγι με τις οικογενειές τους και αυτό είναι που χαροποιεί ιδιαίτερα τους διοργανωτές. 
Την Κυριακή το πρωί, άλλες ομάδες από το χάραμα και άλλες λίγο αργότερα, αρχίζουν να διασχίζουν το Φαράγγι ξεκινώντας από τα Καλάβρυτα και συγκεκριμένα από την πλατεία του σιδηροδρομικού σταθμού. Περνάνε από φανταστικά τοπία, μοναδικής κατασκευής γέφυρες του προηγούμενου αιώνα, φτάνουν στον γραφικό σταθμό του Οδοντωτού της Κερπινής, συνεχίζουν για Ζαχλωρού, Τρεκλιά, Πόρτες, Νιάματα και καταλήγουν στο σιδηροδρομικό σταθμό στο Διακοφτό.
Στα Τρεκλιά, θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφέρουμε την προσφορά στους πεζοπόρους, από τον διοργανωτή σύλλογο, τσίπουρου, τεντούρας, ούζου, κρασιού από ντόπιες ποικιλίες και το παραδοσιακό λουκουμάκι να πάρουν δύναμη ώστε να συνεχίσουν.
Τέλος στα Νιάματα, περιμένουν το μεσημέρι τον κουρασμένο περιπατητή, από παραδοσιακή φασολάδα, ( κόκκινη και άσπρη), για κάθε γούστο, με ντόπια φέτα, ντομάτα, ελιές έως πανσέτες και μπριζόλες χοιρινές, μοσχαρίσιες ή παϊδάκια ή ντόπιο λουκάνικο, ανάλογα με την «τρέλα» του μάγειρα.
Το τι φαγητό θα έχει την Κυριακή το μεσημέρι, είναι πάντα της τελευταίας στιγμής για έκπληξη. Αυτό μας έκανε και έτσι συνηθίσαμε, ο πρώτος διδάξας μάγειρας μας, ο μπαρμπ’ Ανδρέας Σουρούκης ο οποίος έφυγε δυστυχώς νωρίς από κοντά μας, αφήνοντας όμως την παρακαταθήκη του στον Ορειβατικό που τόσο αγάπαγε. Μαζί με τον μπαρμπ’ Αντρέα έφυγε και άλλο ένα ιδρυτικό μέλος του Ορειβατικού, ο Νίκος Σπυρόπουλος, από την αρχή μαζί μας, σε όλες τις εκδηλώσεις του συλλόγου, μα ιδιαίτερα στα πανελλήνια περάσματα από το ξεκίνημα.
Συνεχίζουν όμως να είναι πάντα μαζί μας, γιατί κανένας δεν τους έχει ξεχάσει, ούτε πρόκειται, γιατί όλα μας τους θυμίζουν, σε κάθε εκδήλωση ή δράση του Ορειβατικού. 
Τέλος συμπληρώνουν το κυρίως φαγητό, αναψυκτικά, βουτήματα, φρουϊ γλασέ, και παγωμένο νεράκι, μέσα στο λιοπύρι του μεσημεριού, ώστε κανένας να μην φύγει παραπονεμένος αλλά, με τις καλύτερες εντυπώσεις και να προγραμματίσει από αυτή την Κυριακή, να φέρει την δεύτερη Κυριακή του Μάη και τους φίλους του στο επόμενο Πανελλήνιο Πέρασμα στο Φαράγγι του Βουραϊκού Ποταμού.
Στα Νιάματα απονέμονται και αναμνηστικά διπλώματα σε όσους πέρασαν όλο το φαράγγι και γίνονται οι εγγραφές για τις απονομές, του χρόνου, στις παρακάτω κατηγορίες. Τον μεγαλύτερο σε ηλικία ορειβάτη, τον μικρότερο σε ηλικία ορειβάτη, την πολυπληθέστερη ορειβατική ομάδα και την πιο μακρινή ορειβατική ομάδα.
Οι παλιοί θυμούνται να περνάνε το φαράγγι κάθε χρόνο, ο κυρ’ Βασίλης Μάρκου, ο μπαρμπ’ Αλέξης Αναστασοβίτης, ο κυρ’ Μήτσος ο Σαρματζόπουλος, ο κυρ’ Βασίλης Ασημακόπουλος και πάρα πολλοί άλλοι, που δυστυχώς τώρα λείπουν από κοντά μας. Πόσα πολλά έχουμε να θυμηθούμε από αυτούς τους αγνούς ορειβάτες, που όπως έλεγε ο κυρ’ Βασίλης ο Μάρκου ήσαν του «πεδινού ορειβατικού».
Μα και οι νεότεροι Καλαβρυτινοί, παιδιά ακόμα όταν ξεκίνησε η διοργάνωση, συνεχίζουν και τώρα να περνάνε το Φαράγγι, το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Μάη που τους καλεί ο Ορειβατικός σύλλογος, με τους γονείς τους μα και με την νέα οικογένεια που έφτιαξαν. Αυτή ήταν και συνεχίζει να παραμένει η επιδίωξη του Ορειβατικού. Να μπολιάζονται από την προηγούμενη γενιά οι νέες γενιές, στην αγάπη τους για τη φύση και στην προστασία της, από εκατοντάδες άνομα συμφέροντα, που τα τελευταία χρόνια ροκανίζουν σιγά-σιγά τον φυσικό πλούτο της πατρίδας μας.
Μεγάλη ικανοποίηση για τον διοργανωτή Ορειβατικό η κάθε χρόνο και καλύτερη σε όλα τα επίπεδα συνεργασία με όλους τους φορείς, καθώς και τα τελευταία δέκα χρόνια η απόλυτη συνεργασία με το Δήμο Καλαβρύτων. 
Φέτος συμπληρώνονται 81 χρόνια από ίδρυση του Ορειβατικού (το 1931) και 32 χρόνια (από το 1980), που πραγματοποιεί το Πανελλήνιο Πέρασμα στο Φαράγγι του Βουραϊκού. 
Πρέπει να είμαστε όλοι παρόντες.
Σε περιμένουμε όπως πάντα, το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Μάη στις 12 και 13 του μήνα.
Καλή αντάμωση.
  
Ο  Πρόεδρος 
 Χαρίλαος Ηλία Ερμείδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου