Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Οι επιστήμονες υπόσχονται πιο νόστιμη ντομάτα!

Παρέμβαση στο DNA της ντομάτας προκειμένου να βελτιωθεί η γεύση και η διατροφική της αξίαΠαρέμβαση στο DNA της ντομάτας προκειμένου να βελτιωθεί η γεύση και η διατροφική της αξία
Οι επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να αποκωδικοποιήσουν το DNA του διασημότερου ίσως λαχανικού, της ντομάτας και ήρθαν ενώπιον μιας απρόσμενης ανακάλυψης: η ντομάτα έχει περισσότερα γονίδια και από τον άνθρωπο.
Σε 12 χρωμοσώματα η ντομάτα διαθέτει συνολικά 31.760 γονίδια, περίπου 7.000 περισσότερα από έναν άνθρωπο. Ακόμα προέκυψε ότι η ντομάτα και η πατάτα έχουν κοινά το 92% των γονιδίων τους.

Έτσι, οι ειδικοί σκοπεύουν τώρα να παρέμβουν προκειμένου να κάνουν τέτοιες τροποποιήσεις στο γονιδίωμα της ντομάτας που θα μας εξασφαλίσει καλύτερη γεύση, ζωηρότερο χρώμα, ανθεκτικότερες καλλιέργειες και μεγαλύτερη παραγωγή.
Η διεθνής ερευνητική ομάδα, που ξεκίνησε το κοπιαστικό έργο της το 2003, περιλάμβανε πάνω από 300 γενετιστές και άλλους επιστήμονες από 14 χώρες και δημοσίευσε τη σχετική μελέτη στο περιοδικό Nature. Σύμφωνα με το BBC, οι ερευνητές διάβασαν το γονιδίωμα της καλλιεργούμενης ποικιλίας ντομάτας «Heinz 1706», από όπου προέρχεται η ομώνυμη κέτσαπ!, καθώς και μίας άγριας ντομάτας.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ανάγνωση του γονιδιώματος θα διευκολύνει τις συμβατικές τεχνικές διασταύρωσης και αναπαραγωγής νέων ειδών ντομάτας, εκτός από τη γενετική τροποποίησή τους, ενώ παράλληλα θα μειώσει την ανάγκη για παρασιτοκτόνα.
Εδώ και χρόνια, οι ντομάτες έχουν υποστεί διάφορες βελτιώσεις προκειμένου να ωριμάζουν με βραδύτερο ρυθμό και να αντέχουν περισσότερο στα ράφια των καταστημάτων. Όμως το τίμημα για αυτές τις επεμβάσεις είναι ότι γενικά η γεύση τους έχει γίνει χειρότερη από ό,τι στο παρελθόν.
Η παραγωγή και διακίνηση ντομάτας είναι μία τεράστια αγορά διεθνώς με ετήσιο τζίρο 30 έως 40 δισεκατομμύρια δολαρίων, ενώ το 2010 η παγκόσμια παραγωγή της έφθασε τα 146 εκατ. τόνους. Η αποκωδικοποίησή του γενετικού κώδικά της αναμένεται να εμπλουτίσει περαιτέρω τη γκάμα των ειδών και γεύσεων του προϊόντος.
24h NewsRoom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου