Το ποτάμι της Νέδας περνά από τοπία εκπληκτικής ομορφιάς που εξάπτουν τη φαντασία
Η Νέδα είναι ένα από τα δύο θηλυκά ποτάμια της Ελλάδας και βρίσκεται στην Πελοπόννησο. Η διαδρομή του ποταμού είναι πολύπλοκη, ελικοειδής και αληθινά παραδεισένια.
Το ποτάμι περνά από τοπία εκπληκτικής ομορφιάς ανάμεσα από πλατάνια κυπαρίσσια, λεύκες ενώ οι όχθες του είναι σκεπασμένες από αγριολούλουδα. Αμμουδιές, αλλά και θεόστενα φαράγγια, πέτρινα γεφύρια, σπηλιές κι ερειπωμένοι νερόμυλοι γεμάτοι θρύλους εξάπτουν τη φαντασία.
Η Νέδα βρίσκεται ανάμεσα σε 3 νομούς το νομό Αρκαδίας, το νομό Ηλείας και το νομό Μεσσηνίας. Είναι το φυσικό σύνορο των δύο τελευταίων νομών από την αρχαιότητα και τα νερά της μετά από μία πορεία 32 χιλιομέτρων χύνονται στο Ιόνιο πέλαγος στον Κυπαρισσιακό κόλπο.
Η περιήγηση στη Νέδα και τις γύρω περιοχές είναι κάτι περισσότερο από μία διαδρομή μέσα στη φύση. Είναι μία περιήγηση στην ιστορία και τον πολιτισμό της Δυτικής Πελοποννήσου.
Η κοιλάδα της Νέδας ενέπνευσε πολλούς μύθους τους Αρχαίους Έλληνες.
Η Νέδα ήταν μία νύμφη που έγινε τροφός του Δία . Όταν η Ρέα γέννησε το Δία τον έδωσε στις νύμφες των νερών και των ποταμών Νέδα, Θεισόα και Αγνώ , για να τον μεγαλώσουν. Έτσι, η νύμφη Νέδα που μεγάλωσε τον Δία έδωσε το όνομά της στο ποτάμι, ενώ θεοί και ήρωες της ελληνικής μυθολογίας έπλεξαν εδώ τις ιστορίες τους.
Τα νερά του ποταμού ακολουθούν μία γραφική διαδρομή, ενώνονται με χειμμάρους και παραπόταμους και περνούν μέσα από στενά φαράγγια και όχθες σκεπασμένες από πυκνή βλάστηση.
Μέσα σε αυτό το παραδεισένιο σκηνικό σχηματίζονται μικρές λιμνούλες, καταρράκτες, καταβόθρες και σπήλαια . Όσο συνεχίζετε, οι όχθες της Νέδας στενεύουν και σχηματίζουν ένα πολύ στενό φαράγγι το οποίο το περνάτε αναγκαστικά μπαίνοντας στο νερό. Ίσως γι' αυτό και η καλύτερη εποχή για να διασχίσετε το φαράγγι της Νέδας είναι στο τέλος της άνοιξης και τις αρχές καλοκαιριού για να είναι χαμηλή η στάθμη του νερού. Τα τοπία πάντως είναι εκπληκτικά, νερά στάζουν από παντού και η φύση ξεδιπλώνεται σε όλο της το μεγαλείο.
Την πεζοπορία σας στο φαράγγι μπορείτε να την ξεκινήσετε είτε από το χωριό Πέτρα κοντά στις πηγές, είτε κοντά στο χωριό Κούβελα, είτε κάτω από το χωριό Αυλώνα είτε κάτω από τα Πλατάνια. Το σημείο θα το επιλέξετε ανάλογα με το πόσο θέλετε να περπατήσετε.
Όσο θα είστε στην περιοχή η επίσκεψη που αξίζει να κάνετε είναι αυτή στον ωραιότερο και σπουδαιότερο αρχαιολογικό χώρο στο Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα στις Βάσσες. Βρίσκεται δίπλα στην κοιλάδα της Νέδας.
Ο ναός χτίστηκε από τον διάσημο αρχιτέκτονα του Παρθενώνα Ικτίνο στα 450 π.χ. και ήταν σύμφωνα με τον Παυσανία ο δεύτερος ομορφότερος ναός σε ολόκληρη την Πελοπόννησο.
Τον έχτισαν οι κάτοικοι της Φιγάλειας προς τιμήν του Απόλλωνα που τους βοήθησε να ανακαταλάβουν την πόλη τους από τους Σπαρτιάτες. Σήμερα θα τον δείτε με ένα κάλυμμα για λόγους προστασίας, έχει δωρικούς κίονες σε όλες τις πλευρές και οι 36 από τους 42 είναι αυθεντικοί οι υπόλοιποι είναι αναστηλωμένοι. Ο ναός παραμένει εξίσου εντυπωσιακός και επιβλητικός και σίγουρα θα σας ενθουσιάσει.
Η γαστρονομία της περιοχής εξαιρετική. Απλές συνταγές γεμάτες φαντασία, με τοπικά προϊόντα. Στα μικρά χωριά που θα συναντήσετε στο πέρασμά σας από την περιοχή, οι κάτοικοι μαγειρεύουν με ότι παράγουν οι ίδιοι και ότι τους προμηθεύει απλόχερα η φύση.
- By: Φωνή της Ελλάδας/Ρεπορτάζ: Νότα Χατζηαναστασίου/Επιμέλεια: Βανέσσα Δημοπούλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου