Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

ΤΟ MΠΕΛΟΥΣΙΩΤΙΚΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Κάθε τόπος έχει λόγο μικροκλίματος και  παραδοσιακών καλλιεργειών τα τοπικά του προϊόντα. Ένα τέτοιο αγροτικό γευστικό προϊόν είναι το Μπελουσιώτικο κρεμμύδι της Ζακύνθου.Θα πρέπει να προσέξουν οι παραγωγοί το κρεμμύδι αυτό πριν το βγάλουν στην αγορά, να έχει ωριμάσει, γιατί  λόγο του μεγάλου μεγέθους και της μεγάλης υγρασίας που περιέχει σαπίζει. Έτσι αντί να προβάλλεται και διαφημίζεται το προϊόν αυτό, δυσφημείται και γίνεται σε βάρος των ευσυνείδητων παραγωγών.Θα πρέπει να προσεχθεί επίσης το λαδοτύρι τους  και τα χλωρά κίτρινα φασόλια που είναι καλλίτερα και από κρέας

Η ανατολική πλευρά του νησιού διακρίνεται για τις αμμώδεις παραλίες της, την ήπια ανάπτυξη, την οικογενειακή αίσθηση, την ασφάλεια, την εναλλαγή τοπίου πίσω από τους καταπράσινους λόφους.
Ο Πλάνος και η παραλία του, το Τσιλιβί, είναι από τις πιο όμορφες τουριστικές περιοχές του νησιού, με εγκαταστάσεις υψηλών προδιαγραφών, υπηρεσίες και προτάσεις. Επίσης εδώ μπορείτε να επισκευθείτε το Μιλάνιο Ναυτικό Μουσείο.
Η Κυψέλη ή «Μπελούσι» είναι γνωστή για το μπελουσιώτικο, γλυκό κρεμμύδι που παράγεται εδώ,έχω ζυγίσει κρεμμύδι το οποίο είχε βάρος 1,5 κιλά.Τα κρεμμύδια αυτά μου τα έφερε η κουνιάδα μου, που είναι από τη Λιθακιά Ζακύνθου και έχουν στρογγυλό πεπιεσμένο σχήμα, όπως δείχνει και η φωτογραφία. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου