Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Sparta Goods: Υγιεινή διατροφή με ελληνική υπογραφή

SPARTAGOODS PRODUCTS THREPSIS SUPERFOOD EOLIA SOAP OLIVE OIL EOLIA

Ο Ανανίας Καραχανίδης αναδεικνύει μέσω της Sparta Goods τα super foods της Λακωνικής γης.

Ο καθιστικός τρόπος ζωής, το καθημερινό άγχος, η έλλειψη χρόνου και η κατανάλωση junk food έχουν οδηγήσει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους στην εξεύρεση εναλλακτικών υγιεινών τροφών που να αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Τα super foods είναι μια ειδική κατηγορία που απέκτησε σε σύντομο χρονικό διάστημα φανατικό κοινό και έκτοτε ακολουθεί ανοδική πορεία.

Μια νέα ενδιαφέρουσα γευστική πρόταση, η οποία ακούει στο όνομα Threpsis, έκανε την εμφάνισή της πριν από λίγους μήνες στην ελληνική αγορά κερδίζοντας τις εντυπώσεις του καταναλωτικού κοινού. Πρόκειται για το πρώτο ελληνικής καταγωγής super food σε μορφή αλοιφής δια χειρός της οικογένειας Καραχανίδη από τη Σπάρτη.
Η Sparta Goods μολονότι αποτελεί ένα νέο επιχειρηματικό εγχείρημα, κουβαλά στο DNA της την τεχνογνωσία και την ιστορία αρκετών δεκαετιών.
Γυρνώντας πίσω στο χρόνο σταματάμε στο 1930 όταν ο προπάππους Ανανίας από τη Μικρά Ασία καταφτάνει στην Ελλάδα και γίνεται γνωστός στην αγορά για την παραγωγή και το εμπόριο εξαιρετικής ποιότητας λαδιού και ελιών μέσω της εταιρείας Ανανίας Α.Ε.
Η οικογενειακή επιχείρηση ανθεί, γνωρίζει «χρυσές εποχές», μέχρι που το 2008 βάζει τίτλους τέλους και σταματά κάθε της δραστηριότητα.
«Κρατήσαμε ότι θετικό υπήρχε από την προηγούμενη επιχείρηση και προχωρήσαμε στο επόμενο βήμα. Με ένα σταθερό πελατολόγιο που μας εμπιστευόταν χρόνια και με ποιοτικά προϊόντα η Sparta Goods έκανε την εμφάνισή της» αναφέρει στο fortunegreece.com ο τέταρτης γενιάς επιχειρηματίας Ανανίας Καραχανίδης.
Ο δισέγγονος Ανανίας έχοντας σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων και Δημόσιες Σχέσεις εργάζεται δύο χρόνια σε τηλεοπτικό σταθμό ως δημοσιογράφος, αλλά και ως υπάλληλος σε δικηγορικό γραφείο και αντιλαμβάνεται σύντομα ότι το μέλλον του βρίσκεται στον κόσμο των επιχειρήσεων. Με ίδια κεφάλαια το Φεβρουάριο του 2015 ανοίγει την Sparta Goods και ξεκινά το δικό του ταξίδι στον κόσμο των επιχειρήσεων. «Η κρίση σαφώς και με φόβισε αλλά θεώρησα ότι ήταν ευκαιρία να ανοίξω τώρα μια εταιρεία με πολύ μικρό κεφάλαιο. Δεν είχα επιλογές. Είχα τελματώσει δουλεύοντας στο δικηγορικό γραφείο και θέλησα να κάνω κάτι δικό μου, αναβιώνοντας την οικογενειακή επιχείρηση».
IMG_0783
Κύπρος και Αμερική στο «στόχαστρο»
Ελιές καλαμών, πράσινες ελιές, κρέμες σώματος, σαπούνια ελαιολάδου, κεραλοιφές και το threpsis που ανήκει στην κατηγορία των super foods, έχουν ήδη τοποθετηθεί στα ράφια delicatessen και επιλεγμένων φαρμακείων στην Αθήνα, ανεβάζοντας τον αριθμό των σημείων πώλησης, από τον Μάιο που ξεκίνησε μέχρι και σήμερα, σε τριάντα.
«Αυτό το διάστημα συζητάμε με εταιρεία διανομής για την προώθηση των προϊόντων σταελληνικά νησιά. Στόχος μου είναι μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι να έχουν παρουσία και στο τελευταίο νησί, ενώ το χρονοδιάγραμμα για την Ηπειρωτική Ελλάδα είναι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου». Μετά την ελληνική αγορά σειρά έχει η Κύπρος, αλλά και η Αμερική στην οποία μιλάνε ήδη με αντιπρόσωπο για την προώθηση της σειράς Sparta Goods.
Βασική αρχή του Ανανία είναι η επιμονή στην ποιότητα, γι’ αυτό και όπως μας λέει δεν στέλνουν ποτέ ένα δείγμα που το περιεχόμενό του να είναι καλύτερο από το τελικό προϊόν. «Φροντίζουμε ώστε όλα μας τα προϊόντα, από την πρώτη μέχρι και την τελευταία παρτίδα, να είναι εξίσου ποιοτικά».
Η παραγωγή γίνεται στη Λακωνία σε ένα ιδιόκτητο εργοστάσιο 3.000 τ.μ. και είναι ο τόπος στον οποίο ο Ανανίας περνά τον περισσότερο χρόνο του. «Άσε με με τις ώρες στο εργαστήριο να δημιουργώ καινούρια προϊόντα. Λατρεύω τη διαδικασία. Μεγάλωσα σε ένα σπίτι που πάντα υπήρχε μια κατσαρόλα να βράζει. Θυμάμαι μάλιστα τη γιαγιά μου να ζυμώνει ψωμί και εγώ να παρακολουθώ από μια γωνιά. Μεγαλώνοντας γράφτηκα σε σεμινάρια μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής για να τελειοποιήσω τις γνώσεις μου».
Το μεράκι φαίνεται και στις συσκευασίες για τις οποίες υπήρξε ένα χρονικό διάστημα προεργασίας 5-6 μηνών προτού καταλήξουν στην τελική μακέτα. Έχει επιλεγεί ένα γνώριμο και συνάμα μοντέρνο packaging γιατί, σύμφωνα με τον Ανανία, το μοντέρνο είναι μεν ωραίο στο μάτι, αλλά ο κόσμος συνεχίζει να επιλέγει στο ράφι το προϊόν που φαίνεται το περιεχόμενό του διότι μόνο έτσι πείθεται ότι αυτό που αγοράζει είναι καλής ποιότητας.
Θα απορροφήσουμε τον ΦΠΑ
IMG_1162«Οι τιμές δεν πρόκειται να αλλάξουν. Θα απορροφήσουμε τον ΦΠΑ για τον λόγο ότι έχουμε δική μας παραγωγή. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για μένα δεν είναι η αύξηση του ΦΠΑ, αλλά οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις που οδηγούν σε περιορισμό της αγοραστικής δύναμης. Παρόλα αυτά, ο κόσμος μπορεί να ξοδεύει λιγότερα, αλλά έχει πλέον μπει στη νοοτροπία του να καταναλώνει ποιοτικά προϊόντα και να διαθέτει παραπάνω χρήματα για την απόκτησή τους».
Εκτός από τη σχέση εμπιστοσύνης που έχει αναπτύξει με τους πελάτες του, ο Ανανίας δίνει έμφαση και στους συνεργάτες του. Η πολιτική της εταιρείας του είναι βασισμένη στο να αποφεύγονται οι μεσάζοντες και να επισκέπτεται ο ίδιος από κοντά κάθε σημείο πώλησης στο οποίο μπαίνουν τα προϊόντα Sparta Goods.
«Η τοποθέτηση στην αγορά τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν σας κρύβω πως είναι δύσκολη. Όσο και να αρέσουν στους καταστηματάρχες τα προϊόντα μας, φοβούνται να πάρουν το ρίσκο μήπως και δεν καταφέρουν να τα πουλήσουν».
Καινοτομήστε και μην αντιγράφετε!
Το μεγαλύτερο μάθημα που έχει διδαχτεί από την ενασχόλησή του με το επιχειρείν ήταν το κλείσιμο της οικογενειακής επιχείρησης που δημιούργησε ο προπάππους του. «Το να βλέπεις την καταστροφή μιας επιχείρησης που έχει χτιστεί με κόπο και να φτάνεις στο μηδέν είναι ότι χειρότερο. Η συμβουλή που θα έδινα σε κάποιον νέο επιχειρηματία είναι να μην προσπαθήσει να κάνει κάτι που θα είναι πιστή αντιγραφή πραγμάτων που έχουν κάνει άλλοι. Δεν θα πετύχει».
Οι ξένοι δεν είναι εκπαιδευμένοι στο ελληνικό λάδι
Αναφερόμενος στο ελληνικό λάδι και τη δυναμική που παρουσιάζει στις αγορές του εξωτερικού, ο Ανανίας επιβεβαιώνει πως είναι ένας εξαιρετικά ανταγωνιστικός χώρος με ισχυρούς παίχτες και ένα καταναλωτικό κοινό που δεν έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα. «Ο μέσος καταναλωτής δεν γνωρίζει τι τρώει. Λαμβάνοντας ως δεδομένο την εξαιρετική ποιότητα του ελληνικού ελαιολάδου, ο Έλληνας παραγωγός θα πρέπει να αναδείξει τα προϊόντα του και να αποδείξει ότι όντως είναι καλύτερα από τα υπόλοιπα που κυκλοφορούν στην αγορά».
Προσεχώς Threpsis super food παστέλι!
Το επόμενο βήμα είναι το λανσάρισμα βοτάνων από τον Ταΰγετο. Τσάι του βουνού, ρίγανη και μέντα βρίσκονται ήδη σε φάση συγκομιδής, ενώ προσεχώς θα δούμε και μαρμελάδες φτιαγμένες από μαύρη ζάχαρη και ελληνικά φρούτα που ανήκουν στην κατηγορία των super foods, όπως το φραγκόσυκο. Ωστόσο, η έκπληξη που επιφυλάσσει για την ελληνική αγορά η Sparta Goods είναι η δημιουργία του Threpsis super food παστέλι, της ελληνικής μπάρας που θα θυμίζει το ελληνικό παστέλι όπως αυτό ήταν στην αρχαιότητα.
«Πιστεύω ότι αυτό που μας διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό είναι το γεγονός ότι τα προϊόντα μας είναι φτιαγμένα με μεράκι, είναι χειροποίητα και όσοι τα αγοράζουν μια φορά δεν τα αλλάζουν με τίποτα».
Σημειώνεται πως η κεραλοιφή γίνεται μόνο από βαλσαμέλαιο και αποτελεί το βασικό συστατικό για τις κρέμες σώματος, ενώ το γκότζι μπέρι που χρησιμοποιείται προέρχεται από την Πελοπόννησο, η Κανέλα από την Κεϋλάνη και το μέλι από τοπικούς παραγωγούς.
Σε μηνιαία βάση διοχετεύονται στην αγορά περί τα 1.000 τεμάχια, από όλες τις προϊοντικές κατηγορίες, με τον Ανανία να στοχεύει σε διπλασιασμό πωλήσεων έως τα τέλη της τρέχουσας χρονιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου