Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Πρεμιέρα για το Κέντρο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας


Παρουσία επισήμων και πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 10 Οκτωβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, η παρουσίαση του Κέντρου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας, η υλοποίηση του οποίου έγινε με τηνχρηματοδότηση του Ιδρύματος “Καπετάν Βασίλη” και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και την υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας, του ΤΕΙ Πελοποννήσου και της Εταιρείας Ανάπτυξης και Προόδου Πελοποννήσου & Ιονίων Νήσων του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.
Συγκεκριμένα, το Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη”, στο πλαίσιο υποστήριξης του αγροτικού τομέα στη Μεσσηνία, ανέθεσε τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του Κέντρου στο γραφείο Διαχείρισης Στρατηγικών Projects της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ανάγνωση μηνυμάτων του προέδρου του Ιδρύματος “Καπετάν Βασίλη”, κ. Αχιλλέα Β. Κωνσταντακόπουλου και του προέδρου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, δρος. Πάνου Κανέλλη. Στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμούς ο δήμαρχος Καλαμάτας κ. Παναγιώτης Νίκας, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πελοποννήσου κ. Δημήτρης Βελισσαρίου και ο πρόεδρος της Εταιρίας Ανάπτυξης και Προόδου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κ. Παύλος Κρανιώτης.

«Το Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη” ανταποκρινόμενο στο αίτημα της τοπικής κοινωνίας για περισσότερες ευκαιρίες πρακτικής και εκπαίδευσης σε αγροδιατροφικά θέματα, ξεκίνησε μια συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, με σκοπό την ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας. Σκοπός του Κέντρου είναι να υποστηρίξει τους παραγωγούς και τις αγροτικές επιχειρήσεις της περιοχής. Οι αγρότες αλλά και γενικότερα οι επαγγελματίες του αγροδιατροφικού τομέα, μπορούν να συμμετέχουν στα βιωματικά σεμινάρια που θα προσφέρονται, καθώς και να επωφεληθούν από τις συμβουλευτικές υπηρεσίες που θα παρέχονται από αυτό. Η συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική που διαθέτει την επιχειρηματική τεχνογνωσία καθώς και η υποστήριξη από τον Δήμο Καλαμάτας, το ΤΕΙ Πελοποννήσου και την Εταιρεία Ανάπτυξης και Προόδου Πελοποννήσου & Ιονίων Νήσων του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας που γνωρίζουν τις τοπικές ανάγκες, εξασφαλίζουν την επιτυχία του Κέντρου. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η προσπάθεια θα ωφελήσει πολλαπλά όλους τους ενδιαφερόμενους και θα βοηθήσει στην ενδυνάμωση του αγροτικού τομέα στην Μεσσηνία και την Πελοπόννησο», τόνισε στον χαιρετισμό του ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος “Καπετάν Βασίλη”, Ξενοφών Κάππας.
«Με μεγάλη χαρά εγκαινιάζουμε την κοινή προσπάθεια του Ιδρύματος “Καπετάν Βασίλη” και της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής να στηρίξουν την επιχειρηματικότητα της Μεσσηνίας στον Αγροδιατροφικό τομέα. Η σημερινή ημέρα είναι το επιστέγασμα συζητήσεων που κράτησαν πολλούς μήνες και που ανέδειξαν σαν κοινό τόπο την πεποίθηση μας ότι  η αγροδιατροφική αλυσίδα μπορεί να δώσει το πολιτιστικό στίγμα ενός τόπου και να αποτελέσει καταλύτη για την ανάπτυξή του. Η κοινή αυτή προσπάθεια ξεκινά τη ζωή της με πλούσια προίκα το σοβαρό έργο των δυο ιδρυτικών φορέων, που ο κάθε ένας είναι καταξιωμένος στο αντικείμενό του. Στη συνεργασία μας, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή φέρνει ένα συνδυασμό σύγχρονης επιστημονικής τεχνογνωσίας, επιχειρηματικού πνεύματος και αριστείας στην βιωματική κατάρτιση. Το ΚΑΕΜ ξεκινά τη δραστηριότητά του με μια σειρά σεμιναρίων τεχνικού και επιχειρηματικού ενδιαφέροντος. Σκοπεύουμε όμως στο άμεσο μέλλον να εστιάσουμε τη προσοχή μας όλο και περισσότερο στηνεξατομικευμένη  συμβουλευτική για να στηρίξουμε άμεσα, τόσο σε ατομικό όσο και συλλογικό επίπεδο, τις επιχειρηματικές προσπάθειες των Μεσσηνίων. Στην προσπάθειά μας αυτή προσβλέπουμε στην στενή συνεργασία με την τοπική κοινωνία και τους φορείς της. Η συνεργασία της Σχολής στο πλαίσιο του ΚΑΕΜ με το ΤΕΙ Πελοποννήσου είναι για μας ένας ελπιδοφόρος οιωνός, δείχνει το πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει η Καλαμάτα και είμαστε σίγουροι ότι και άλλοι πολλοί ταλαντούχοι άνθρωποι και δυναμικοί οργανισμοί και επιχειρήσεις που θα αγκαλιάσουν το Κέντρο και θα στρατευτούν δίπλα μας», υπογράμμισε ο διευθυντής Γραφείου Στρατηγικών Projects της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, δρ. Φίλιππος Παπαδόπουλος.
Στόχος του ΚΑΕΜ είναι να υποστηρίξει έμπρακτα άτομα που προτίθενται να αναπτύξουν βιώσιμη επιχειρηματικότητα μέσα από την ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων για την ισόρροπη ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας της περιοχής. Το ΚΑΕΜ θα ξεκινήσει τη δραστηριότητά του προσφέροντας βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα που στοχεύουν στην ανάπτυξη επιχειρηματικής παιδείας, και τη βελτίωση των δεξιοτήτων που σχετίζονται με την παραγωγή καθώς και την ανάδειξη επιχειρηματικών ιδεών μέσα από συμβουλευτικές υπηρεσίες που θα προσφέρονται.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης έγινε γνωστό ότι το τα σεμινάρια που θα ξεκινήσουν άμεσα θα επικεντρωθούν στην τυποποίηση και επεξεργασία της ελιάς & του ελαιολάδου, στην καλλιέργεια και αξιοποίηση αρωματικών & φαρμακευτικών φυτών και στην επεξεργασία και τυποποίηση τροφίμων. Επίσης, θα ξεκινήσουν σεμινάρια που αφορούν στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στην έναρξη αγροδιατροφικής επιχείρησης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα σεμινάρια και τις εγγραφές, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στα παρακάτω τηλέφωνα:
Κινητό: 6983749267
Σταθερό: 27230 28353


Μερικά λόγια για το Κέντρο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας

Το Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη” σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική σχολή και την υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας, του ΤΕΙ Πελοποννήσου και του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης ΕΤΑΠ Πελοποννήσου & Ιονίων νήσων, σχεδιάζουν το Κέντρο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας στη Μεσσηνία (ΚΑΕΜ).

Σκοπός του Κέντρου
Ο σκοπός του ΚAEM είναι η δημιουργία ενός επιχειρηματικού περιβάλλοντος με ευκαιρίες χρηματοδότησης, ανάπτυξης δεξιοτήτων και επιχειρηματικής παιδείας ατόμων που επιζητούν να αναπτύξουν βιώσιμη επιχειρηματικότητα μέσα από την ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων για την ισόρροπη ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας της περιοχής.
Στόχοι του Κέντρου
Βασικοί στόχοι του Κέντρου είναι η εκμάθηση της “Τέχνης του Επιχειρείν”, η ενίσχυση της εξωστρέφειας και η ανάπτυξη συνεργασιών με επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα μέσα από δράσεις που αφορούν στην:
1.       Ανάπτυξη βιωματικών σεμιναρίων σε θεματικές ενότητες του αγροδιατροφικού τομέα
2.       Ανάπτυξη επιχειρηματικής σκέψης και συμβουλευτικών υπηρεσιών
3.       Έναρξη επιχειρηματικών δράσεων και παρακολούθησης της εξέλιξής τους
4.       Δημιουργία θερμοκητίδας συνεργιών ομοειδών επιχειρηματικών δράσεων
5.       Ομαδοποίηση και διασύνδεση για την εξωστρέφεια των παραγωγών και προϊόντων σε συνεργασία με άλλους σχετικούς φορείς
Για την επίτευξη του σκοπού και στόχων του, το νέο Κέντρο Επιχειρηματικότητας θα προσφέρει βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής παιδείας, την ανάδειξη επιχειρηματικών ιδεών και τη βελτίωση δεξιοτήτων που σχετίζονται με την παραγωγή. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, θα εφαρμοσθεί ο θεσμός του mentoring, ενώ παράλληλα το πρόγραμμα θα εμπλουτίζεται με εκπαιδευτικές επισκέψεις σε επιχειρήσεις του κλάδου, δράσεις δικτύωσης, συμμετοχή σε κλαδικές εκθέσεις κλπ. Το Κέντρο θα απασχολεί εξειδικευμένους επιστήμονες  (εκπαιδευτές, προσωπικό συμβουλευτικής) όπως: χημικούς, τεχνολόγους τροφίμων, χημικούς
μηχανικούς, γεωπόνους, σχεδιαστές βιομηχανικών προϊόντων  και παράλληλα θα συνεργάζεται με επιλεγμένους ειδικούς συνεργάτες της βιομηχανίας. 

Σεμινάρια
Όλα τα σεμινάρια θα είναι βιωματικά, με ενεργή ενασχόληση των εκπαιδευομένων για μέγιστη αφομοίωση της γνώσης. Η κατανομή Θεωρίας-Πράξης των σεμιναρίων θα είναι 30%-70% αντίστοιχα με διάρκεια από 6 έως 30 ώρες.
Όσον αφορά στις υπηρεσίες συμβουλευτικής, θα καθορίζεται από τις ανάγκες των ενδιαφερόμενων και την επιχειρηματική ιδέα που πρόκειται να αναπτυχθεί. Συνήθως η συμβουλευτική περίοδος διαρκεί από 6 μήνες έως 1 χρόνο με άμεση εμπλοκή από τους μέντορες και περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός βιώσιμου επιχειρηματικού σχεδίου σε επίπεδο ίδρυσης και λειτουργίας επιχείρησης.

Τα σεμινάρια που επιλέχθηκαν να υλοποιηθούν κατά την πρώτη περίοδο λειτουργίας είναι τα εξής:
·         Καλλιέργεια/Αξιοποίηση φαρμακευτικών& Αρωματικών φυτών
·         Επεξεργασία-Τυποποίηση Ελιάς & Ελαιολάδου
·         Ηλεκτρονικό Εμπόριο
·         Έναρξη Διαχείρισης Αγροτικής Επιχείρησης
·         Τυποποίηση, επεξεργασία & συντήρηση τροφίμων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου