Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

ΠΛΑΣΤΙΚΑ

Η BPA ( bisphenol-A) είναι μία οργανική χημική ένωση, η οποία κυρίως χρησιμοποιείται ως πρόσθετο με άλλα χημικά για την παρασκευή πολυκαρβονικών πλαστικών (PC). Τα πλαστικά αυτά μπορούν να αναγνωριστούν από το σύμβολο PC. Πλαστικά που περιέχουν BPA παρουσιάζουν εξαιρετική ανθεκτικότητα στη θερμότητα είναι άκαμπτα, ελαφριά και διάφανα. Η ΒΡΑ χρησιμοποιείται σε διάφορες συσκευασίες τροφίμων και αναψυκτικών, σε πλαστικά μπουκάλια, ως επίστρωση σε ορισμένες μεταλλικές κονσέρβες τροφίμων και αναψυκτικών, σε οικιακά ηλεκτρικά σκεύη και σε παιδικά παιχνίδια.
Η χρήση της BPA σε υλικά που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα είχε επιτραπεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με την οδηγία 2002/72/ΕΚ σχετικά με τα πλαστικά υλικά και αντικείμενα που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τα τρόφιμα. Η παραπάνω οδηγία καταργήθηκε από 1η Μαΐου 2011.


Λόγω της ευρείας βιομηχανικής χρήσης της ΒΡΑ, υπάρχουν πολύ τρόποι εκθέσεις του ανθρώπινου οργανισμού σε αυτή τη χημική ουσία. Για παράδειγμα, μέσω χημικών διαδικασιών υδρόλυσης, η BPA δύναται να μεταναστεύει από την εσωτερική στρώση της κονσέρβας που την εμπεριέχει προς στο τρόφιμο, σε επίπεδα ανίχνευσης που κυμαίνονται μεταξύ των 5 και 38 ppm.
Μέχρι σήμερα, επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι κάτω από ειδικές συνθήκες (π.χ. υψηλή θερμοκρασία, και εκτεταμένος χρόνος αποθήκευσης τροφίμου, επανειλημμένη χρήση-καταπόνηση), η ΒΡΑ μπορεί να εισχωρήσει στο τρόφιμο και εν συνεχεία στον ανθρώπινο οργανισμό επιφέροντας ενδοκρινολογικές διαταραχές.
Μετρήσεις που έχουν γίνει δείχνουν οτι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον άνθρωπο , προέρχεται απο την επαφή του με το θερμοχραφικο χαρτί και με τις αποδείξεις πληρωμής που παίρνουμε όταν ψωνίζουμε. Επίσης στα πλαστικά μπουκάλια που πίνουμε νερό η χυμό, γράφει αποκάτω ενα αριθμό. Αυτός ο αριθμός ΔΕΝ πρέπει να είναι 3 η 7.
Επίσης όσοι κάνουν λευκά σφραγίσματα , να προσέχουν επειδή η bisphenol-A μπορεί να διαφύγει μέσα στο σάλιο και να ασκήσει αντισυλληπτική δράση , εάν το σφράγισμα γίνει τις πρώτες μέρες του κύκλου.
ΠΡΟΣΟΧΗ λοιπόν.
Περισσότερα όταν τελειώσει το πείραμα μας που είναι σε εξέλιξη σε αρουραίους με χορήγηση μικρής συγκέντρωσης αλλά για μακρό διάστημα χορήγησης BPA. Δόση κάτω απο την μέγιστη επιτρεπόμενη αλλά για διάστημα 6-24 μηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου