Κυριακή, 4 Ιουνίου 2017

Η γλυκύρριζα (Glycyrrhizaglabra, Fabaceae):

Κάτι εναλλακτικό απόψε μιας και ο καιρός κρύωσε για τα καλά.
Η γλυκύρριζα (Glycyrrhizaglabra, Fabaceae):
Η ρίζα του φυτού είναι γνωστή από την αρχαιότητα (2500 πΧ) για τις πολύτιμες θεραπευτικές της χρήσεις. Είναι θάμνος ύψους 50-100 εκ., με ρίζες που φτάνουν τα 1-2 μέτρα, κυλινδρικές, διακλαδισμένες και σαρκώδεις. Περιέχει τριτερπενοειδείς σαπωνίνες όπως είναι η γλυκυριζίνη 6% που είναι 50-60 φορές πιο γλυκιά από την κρυσταλλική ζάχαρη, φλαβονοειδή, στερόλες, πολυσακχαρίτες, κουμαρίνη και ασπαραγίνη και αιθέριο έλαιο. Στην παραδοσιακή ιατρική προτείνεται για την ανακούφιση ήπιων συμπτωμάτων δυσπεψία.
Σήμερα χρησιμοποιείται στην βιομηχανία ζαχαρωτών γλυκόριζας που είναι εξαιρετικά δημοφιλή στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη και στις Σκανδιναβικές χώρες, στην ποτοποιΐα, αλλά και στην καπνοβιομηχανία όπου δίνει πλούσια αρωματική γεύση σε διάφορα προϊόντα καπνού.
Από το συμπυκνωμένο χυμό της ρίζας του φυτού παράγεται η γιάμπολη, η οποία είναι η ουσία που χρησιμοποιείται για την παρασκευή κάποιων από τις παστίλιες που κυκλοφορούν στο εμπόριο για την ανακούφιση του λαιμού.
Είναι επίσης μια από τις πιο ισχυρές αντι-ιικές ενώσεις που εχει μελετηθεί ποτέ .
Μια μελέτη για την ανασταλτική δράση της γλυκυρριζίνης κατά του SARS, (Αιφνίδιου Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου), γρίπη των πτηνών, που σχετίζεται με τους κορονοιούς, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet τον Ιούνιο του 2003, η οποία βέβαια είχε μικρή κάλυψη απο τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, παρά την τεράστια σημασία της για την ανθρώπινη υγεία.
Συνήθως βράζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίζα για 5 λεπτά, αφήνουμε το τσάι σκεπασμένο 15 λεπτά και πίνουμε έως και δυο κούπες την ημέρα για διάστημα ενός μήνα, κάνοντας διακοπή.
Αναμιγνύοντας σκόνη από ρίζες γλυκόριζας με κερί μέλισσας, φτιάχνουμε ένα τέλειο γιατρικό για τους κάλους και τα κότσια.
Για την παρασκευή ενός ζεστού ροφήματος για τον ερεθισμένο λαιμό, το βήχα ή τον στομαχόπονο, χρησιμοποιείστε μία κουταλιά γλυκόριζα για ένα φλιτζάνι νερό. Συνίσταται να πίνετε δύο με τρία ροφήματα την ημέρα.
Αφήστε την για 5 λεπτά μέσα στο βραστό νερό και στραγγίστε. Μπορείτε να πίνετε δύο με τρία ροφήματα την ημέρα.
Αυτοφυής υπάρχει και στην Ελλάδα πλούσια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου