Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Το βραβείο Νόμπελ στη Φυσιολογία ή την Ιατρική 2018

Οταν ανακοινωθηκε το Νομπελ Ιατρικης ημουνα στη Νεα Υορκη και δεν εγραψα κατι. Γραφω σημερα λοιπον καποια εκλαικευμενα πραγματα .
Το βραβείο Νόμπελ στη Φυσιολογία ή την Ιατρική 2018 απονεμήθηκε από κοινού στους James P. Allison και Tasuku Honjo για τις ανακαλύψεις, που έκαναν στον τομέα της ανοσογκολογίας και οδήγησαν στις νέες, επαναστατικές ανοσοθεραπείες κατά του καρκίνου.
Ο James P. Allison μελέτησε μία γνωστή πρωτεΐνη που λειτουργεί ως φρένο στο ανοσοποιητικό σύστημα. Συνειδητοποίησε τις δυνατότητες απελευθέρωσης του φρένου και με αυτόν τον τρόπο να απελευθερώνει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού για να επιτεθούν στους όγκους. Στη συνέχεια ανέπτυξε αυτή τη θεωρία σε μια εντελώς νέα προσέγγιση για τη θεραπεία των ασθενών.

Παράλληλα, ο Tasuku Honjo ανακάλυψε μια πρωτεΐνη στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και μετά από προσεκτική μελέτη της λειτουργίας της, τελικά αποκάλυψε ότι λειτουργεί επίσης ως φρένο αλλά με διαφορετικό μηχανισμό δράσης. Οι θεραπείες που βασίζονται στην ανακάλυψή του αποδείχθηκαν εντυπωσιακά αποτελεσματικές στην καταπολέμηση του καρκίνου.
Ο καρκίνος περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές ασθένειες, οι οποίες χαρακτηρίζονται από ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό μη φυσιολογικών κυττάρων με ικανότητα εξάπλωσης σε υγιή όργανα και ιστούς. Υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές προσεγγίσεις για τη θεραπεία του καρκίνου, συμπεριλαμβανομένης της χειρουργικής επέμβασης, της ακτινοβολίας και άλλων στρατηγικών, μερικές από τις οποίες έχουν βραβευθεί με προηγούμενα βραβεία Νόμπελ.
Για περισσότερα από 100 χρόνια οι επιστήμονες επιχείρησαν να εμπλέξουν το ανοσοποιητικό σύστημα στην καταπολέμηση του καρκίνου. Μέχρι τις σημαντικές ανακαλύψεις των δύο βραβευθέντων, η πρόοδος στην κλινική ανάπτυξη ήταν μέτρια. Η ανοσοθεραπεία έχει φέρει επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου και έχει αλλάξει θεμελιωδώς τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί ο καρκίνος.
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου