Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

ΤΟ ΣΚΑΘΑΡΙ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟΥΣ ΦΟΙΝΙΚΕΣ

Το κόκκινο σκαθάρι ο ξενιστής του φοίνικα είναι ένα σκαθάρι όπως όλα τα άλλα, πορτοκαλί με μεγάλη μύτη και πετάει . Κάνει θόρυβο σαν μπούμπουρας. Το σκεφτόμουν σήμερα, βλέποντας τον φρεσκοκομμένο φοίνικά μου (κλαδεμένο) στην χειρότερη περίοδο (Φθινόπωρο) . σκέφτηκα να δοκιμάσω Ναφθαλίνη ως αποθητικό. Κάπου το άκουσα και το ήλεγξα λίγο στο διαδίκτυο. Πρώτη φορά που σκέφθηκα για τον φοίνικά μου τον ευπρόσβλητο, το βράδυ με ξύπνησε ένα «βββββββββββββββββ» στο αυτί. Ένα φσσσσσστ! με το Τέζα στον αέρα σταμάτησε την πτήση του στα φώτα που τον τραβούσαν (στον φοίνικά μου υπάρχει ένας προβολέας για την εκκλησία!) Μόλις το πλησίασα το γνώρισα. Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνεις λάθος, είναι αυτό. Και έκανε πιο πολύ χρόνο να τελευτήσει, πιο πολύ από τις κατσαρίδες.
Μου δημιουργήθηκε η εντύπωση, ότι ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ!


Αυτό το πράμα έχει φτερά και πετάει. Ήδη ο φοινικάς μου θα έχει προσβληθεί. Η μάνα μου τον κλάδεψε χωρίς να με ρωτήσει , αφού ένα μέσο προστασίας (αμφίβολο όμως) είναι να μην τους κλαδεύουμε, τουλάχιστον Φθινόπωρο και Άνοιξη.
Ωστόσο απογοητεύτηκα, γιατί δεν υπάρχει ελπίς.
Βλέπω την τεράστια προσβολή που έχει κτυπήσει τους Φοίνικες σε όλη την Ελλάδα και στην περιοχή του Δήμου Μεσσήνης (που εγώ έχω φυτεύσει αρχές δεκαετίας του 90 και δεν λυπάμαι όσο νόμιζα ότι θα λυπόμουν. Δεν λυπάμαι, δεν στενοχωριέμαι πολύ , παρηγοριά είναι οι ψηλοί, τα Ουασιγκτώνια που μοιάζουν άτρωτα (δεν είναι ούτε αυτά)
Δεν λυπάμαι για τους θεωρούμενους υπεραιωνόβιους φοίνικες , επειδή πεθαίνουν άνθρωποι, πολλοί , ξαφνικά και άνευ εμφανούς λόγου.
Μόλις διέγραψα και τον ακόμη φαινομενικά υγιέστατο φοίνικά μου.
Και είμαι βέβαιος, ότι υπάρχει κάποιο απλό φάρμακο προστασίας που δεν το ξέρουμε. Καμφορά; Ναφθαλίνη; Οι φερομόνες λένε δεν πιάνουν πια. Να υπήρχε το πάλαι ποτέ απαγορευμένο DDT θα τα εξολόθρευε. Θέλουν ράντισμα με γαλαζόπετρα, αλλά η προστασία είναι μικρή.
Κι όλα αυτά από τους κερδοσκόπους τα λαμόγια των Ολυμπιακών του 2004 που έφεραν μολυσμένα φυτώρια από την Αίγυπτο στην Αθήνα.
Η μόνη δική μου απάντηση, είναι η εκτεταμένη φύτευση του Ουασιγκτώνιου, που γίνεται τριπλάσιο σε ύψος, ταχύτερα αι είναι σχεδόν απρόσβλητο.
Εκτός αν τελειώσουν οι κλασσικοί φοίνικες και οι Χουρμαδιές και πηγαίνουν και σε αυτά....
Και πετάνε νύχτα για να πούμε ότι θα βρεθεί κάποιο πουλί που θα είναι εχθρός τους...
Τα ήπια οικολογικά φάρμακα, θέλουν απίστευτη φροντίδα, δεν γίνεται δουλειά.
Θα ξεραθούν όλοι, βοήθειά μας....

2 σχόλια:

  1. Παιδια, το ποιο αποτελεσματικο φαρμακο ειναι το ΤΕΖΑ, αλλα αντε να ανεβεις στις κορυφες των φοινικων.. Και οχι μονο αυτο. Θελει το φαρμακο καθε εβδομαδα. Τελικα, νομιζω, οτι εφθασε το τελος του ωραιου αυτου δενδρου, αν δεν βρεθει τροπος οριστικης εξοντωσης αυτου του σκαθαριου. Μαλλον θα πρεπει να ρωτησουν οι αρμοδιοι εκει στην Αφρικοι, μηπως υπαρχει καποια αλλη ποικιλια φοινικα, που δεν προσβαλλεται απο το σκαθαρι αυτο.. Επαναλαμβανω, οτι εφθασε το τελος των φοινικοδενδρων, αφου ειδα χτυπημενο φοινικα, που βρισκεται πολλα χιλιομετρα μακρυα, απο αλλους κοντινους φοινικες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παιδια, το ποιο αποτελεσματικο φαρμακο ειναι το ΤΕΖΑ, αλλα αντε να ανεβεις στις κορυφες των φοινικων.. Και οχι μονο αυτο. Θελει το φαρμακο καθε εβδομαδα. Τελικα, νομιζω, οτι εφθασε το τελος του ωραιου αυτου δενδρου, αν δεν βρεθει τροπος οριστικης εξοντωσης αυτου του σκαθαριου. Μαλλον θα πρεπει να ρωτησουν οι αρμοδιοι εκει στην Αφρικοι, μηπως υπαρχει καποια αλλη ποικιλια φοινικα, που δεν προσβαλλεται απο το σκαθαρι αυτο.. Επαναλαμβανω, οτι εφθασε το τελος των φοινικοδενδρων, αφου ειδα χτυπημενο φοινικα, που βρισκεται πολλα χιλιομετρα μακρυα, απο αλλους κοντινους φοινικες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή