Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Έξυπνα σνακς με χυμούς και σοκολάτα μελετούν στο ΤΕΙ Πελοποννήσου (βίντεο-φωτογραφίες)


Βαρύτητα στα καινοτόμα προϊόντα στον τομέα των τροφίμων δίνει το ΤΕΙ Πελοποννήσου με την έρευνα που υλοποιείται μέσω των εργαστηριακών ερευνών που υλοποιούνται, ειδικότερα από τους καθηγητές και τους φοιτητές  του τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων.
Στόχος μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του τμήματος Γιώργο Ζακυνθινό, είναι να γίνουν γνωστές στον επιχειρηματικό κόσμο και στο ευρύ κοινό οι δυνατότητες συνεργασίας που υπάρχουν με το ίδρυμα και τα εργαστήριά του, προκειμένου να αξιοποιηθούν καινοτόμες ιδέες για προϊόντα που μπορούν να βγουν στην αγορά και γιατί όχι να την κατακτήσουν. Ηδη συζητούνται συνεργασίες ενώ έχουν υποβληθεί και προτάσεις για την ένταξη προγραμμάτων στο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014 – 2020 της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Οσον αφορά στα καινοτόμα προϊόντα της ομάδας του ΤΕ.ΤΡΟ., πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η δημιουργία ενός ιδιαίτερου παρασκευάσματος που έχει στόχο να δώσει στα παιδιά που δε λαμβάνουν τις απαιτούμενες βιταμίνες από θρεπτικούς χυμούς, με ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό σνακ, ένα… φρουτόδερμα. Ένα έξυπνο σνακ, ψημένο, παρασκευασμένο από χυμούς.
Μπορεί η παρασκευή του να είναι σε πειραματικό στάδιο, όμως η διαδικασία έχει προχωρήσει και ήδη παρασκευάζεται ένα ακόμα σνακ με ελαιόπαστα και σοκολάτα, για τα παιδιά που δεν τρώνε την ελιά. Άλλο προϊόν που πρόσφατα παρασκεύασαν  οι φοιτητές του τμήματος είναι μουσταλευριά με ελεύθερο γλουτένης, ενώ πλήθος άλλων ιδεών έχουν υλοποιηθεί σε πειραματικό στάδιο. Όπως όμως τονίζει ο κ. Ζακυνθινός πολλά από τα προϊόντα έχουν δυνατότητες να βγουν στην αγορά. Μάλιστα ήδη έχει υπάρξει επιχειρηματικό ενδιαφέρον για το κροκοτύρι και το ροδοτύρι, δυο προϊόντα με βάση το λευκό τυρί, τα οποία παρασκευάστηκαν με κρόκο Κοζάνης στη μια περίπτωση και ρόδι στη δεύτερη.
 Παράλληλα  δεν είναι λίγοι εκείνοι που ζητούν τις συμβουλές του ιδρύματος για διάφορα προϊόντα, όπως έγινε πρόσφατα με παραγωγό σαλιγκαριών που παράγει ένα εκχύλισμα, ενώ έχουν γίνει συζητήσεις και με εταιρείες όπως η «Παπαδημητρίου» σχετικά με προϊόντα ή ακόμα και για την εκμετάλλευση αποβλήτων.
«Θέλουμε να μας ακούσουν έξυπνοι άνθρωποι που θέλουν να ακουμπάνε την καινοτομία κι ενδιαφέρονται να την πάνε παραπέρα ένα προϊόν και φυσικά να βάλουμε τους φοιτητές στην «πιάτσα» της αγοράς και της καινοτομίας» επισημαίνει ο κ. Ζακυνθινός.
Αναφερόμενος στις δυνατότητες που υπάρχουν για την ανάπτυξη συνεργασίας με τα εργαστήρια του ιδρύματος, εξηγεί πως στο πλαίσιο ενός επιχειρηματικού πρότζεκτ μπορούν να καταρτιστούν ερευνητικές προτάσεις με την προοπτική της χρηματοδότησης μέσω προγραμμάτων στήριξης της επιχειρηματικότητας, με τα εργαστήρια να αναλαμβάνουν το κομμάτι της τεχνογνωσίας, στο πλαίσιο των προβλεπόμενων επιλέξιμων δαπανών, όταν καταρτίζεται μια πρόταση είτε για την μεταποίηση είτε για την έρευνα.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΣΕΣ 2014 - 2020
Οσον αφορά στα έργα – προτάσεις που έχουν υποβληθεί για ένταξη στο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014-2020 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου,  στο εισαγωγικό του σημείωμα ο κ. Ζακυνθινός αναφέρει μεταξύ άλλων: «Στην αγροτική ανάπτυξη παρατηρείται σημαντική ερευνητική προσπάθεια κυρίως στους τομείς των τροφίμων και της  βιοτεχνολογίας όμως διαπιστώνεται η ανάγκη ενσωμάτωσης καινοτόμων τεχνολογιών, μεθόδων, πρακτικών και συστημάτων στη διαχείριση εισροών, στην παραγωγή, διακίνηση, μεταποίηση, πιστοποίηση και έλεγχο ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, στις εφοδιαστικές αλυσίδες αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, στη διαχείριση φυσικών πόρων (βιοποικιλότητα), στο μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και στην προσαρμογή σε αυτή, αφενός για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τομέα και αφετέρου για την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή».
Οι προτάσεις είναι οι εξής:
• Η γεωργία και η προσαρμογή της στην κλιματική αλλαγή στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
• Συνοδευτική πρόταση κατάρτισης εκπαιδευτικού προγράμματος για αγρότες και γεωτεχνικούς με αντικείμενο την περιβαλλοντική γεωργία και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
• Καταγραφή και αξιοποίηση των φυτογενετικών  πόρων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
• Μελέτη αποτύπωσης της βιοποικιλότητας του Ταϋγέτου.
• Δημιουργία βάσης δεδομένων  των ενεργών συστατικών των τοπικών προϊόντων για χρήση στην ανάπτυξή τους ως  τροφοφάρμακα.
• Ανάδειξη και ταυτοποίηση των ζυμομυκήτων του Πελοποννησιακού αμπελώνα.
• Ανάπτυξη  συστημικών τεχνολογιών για την ταυτοποίηση, αναγνώριση και την αυθεντικότητα του Πελοποννησιακού ελαιόλαδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου