Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2016

Ανακάλυψαν γιατί κάποιοι αργούν να γεράσουν!

550_334_4765

Τα γονίδια που σχετίζονται με τη βιολογική γήρανση ανακάλυψαν επιστήμονες. Τώρα αναζητούν το τεστ που θα προβλέπει σε ποια ηλικία θα γεράσει ο οργανισμός.
Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι ορισμένοι άνθρωποι είναι γενετικά προγραμματισμένοι να γερνάνε με πιο γρήγορο ρυθμό από τους υπόλοιπους και εξηγεί γιατί κάποιοι δείχνουν μεγαλύτεροι από την ηλικία τους.
Εξάλλου, η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει μελλοντικά στη δημιουργία ενός γενετικού τεστ, σε νεαρή ηλικία, το οποίο θα δείχνει πόσο γρήγορα θα γεράσει ένας άνθρωπος.

Η μελέτη έγινε από τα βρετανικά πανεπιστήμια Λέστερ με υπεύθυνο τον καθηγητή καρδιολογίας Νιλές Σαμανί και King’s College του Λονδίνου με υπεύθυνο τον καθηγητή Τιμ Σπέκτορ, καθώς και από το ολλανδικό πανεπιστήμιο του Γκρόνιγκεν.
Στο πλαίσιο της έρευνας, οι ειδικοί ανέλυσαν περισσότερες από 500.000 γενετικές διαφοροποιήσεις που κάλυπταν όλο το ανθρώπινο γονιδίωμα και εντόπισαν εκείνες που σχετίζονται με το «βιολογικό ρολόι» και βρίσκονται κοντά στο γονίδιο TERC.
Αυτό, εμπλέκεται στη διατήρηση του μήκους του τελομερούς, με την χρήση ενός ενζύμου (τελομεράση).
Έναυσμα για την έρευνα αποτέλεσε το γεγονός ότι μερικοί άνθρωποι μετά τα 80 τους έχουν απολύτως φυσιολογικές αρτηρίες, ενώ άλλοι ήδη μετά τα 40 τους εμφανίζουν προβλήματα, παρόλο που δεν ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει κάποιος εγγενής βιολογικός λόγος γι’ αυτή την φθορά.
Υπάρχουν δύο είδη γήρανσης: η χρονολογική/ηλικιακή (πόσα χρόνια ζωής έχουν περάσει από τη γέννηση) και η βιολογική, με βάση την οποία τα κύτταρα μερικών ανθρώπων μπορεί να είναι πιο γερασμένα ή πιο νεαρά σε σχέση με την πραγματική (χρονολογική) ηλικία τους.
Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι ορισμένες καρδιοπάθειες, καρκίνοι και άλλες ασθένειες συνδέονται στενότερα με τη βιολογική παρά με την χρονολογική ηλικία.
Οι ερευνητές μελέτησαν τις δομές που λέγονται τελομερή και αποτελούν μέρος των χρωμοσωμάτων (έχουν παρομοιαστεί με τις πλαστικές άκρες των κορδονιών των παπουτσιών).
Οι άνθρωποι γεννιούνται με τελομερή ορισμένου μήκους, που μικραίνουν συνήθως, όσο τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται (διαχωρίζονται) και γερνάνε. Έτσι, το μήκος των τελομερών αποτελεί βασικό δείκτη βιολογικής γήρανσης.
Οι βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μερικοί άνθρωποι, που έχουν μια συγκεκριμένη γενετική διαφοροποίηση, έχουν μικρότερα τελομερή (πιθανώς επειδή το ένζυμο τελομεράση λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο στους ανθρώπους αυτούς), συνεπώς είναι βιολογικά πιο γέροι και το βιολογικό τους «ρολόι» κυλάει ταχύτερα, κάτι που πιθανώς τούς κάνει πιο ευάλωτους σε παθήσεις που σχετίζονται με μεγάλη ηλικία.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Τιμ Σπέκτορ του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου, η απώλεια του μήκους των τελομερών στα άτομα με μια συγκεκριμένη γονιδιακή διαφοροποίηση (που εμφανίζεται στο ένα τρίτο του πληθυσμού) αντιστοιχεί σε απώλεια περίπου τεσσάρων ετών βιολογικής γήρανσης.
Αν δηλαδή κάποιος είναι 60 ετών, βιολογικά είναι 64.
Μια μικρότερη ομάδα ανθρώπων, περίπου το 7% του πληθυσμού, έχουν μια δεύτερη γενετική ποικιλία, που αντιστοιχεί σε βιολογική γήρανση περίπου οκτώ ετών, δηλαδή οι άνθρωποι αυτοί είναι χρονολογικά 60 ετών, αλλά βιολογικά 68.
Επιπλέον, η γενετική αυτή προδιάθεση μπορεί να κάνει μερικούς ευάλωτους ανθρώπους να γερνάνε ακόμα πιο γρήγορα όταν εκτίθενται σε περιβάλλοντα που κάνουν κακό στα τελομερή τους, όπως σε χώρους καπνιζόντων ή όταν είναι παχύσαρκοι παχυσαρκία κ.ά., με συνέπεια να φαίνονται δέκα ή και περισσότερα χρόνια πιο μεγάλοι από την ηλικία τους.
Η έρευνά τους δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Genetics.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου