Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

ΟΤΑΝ ΘΕΛΕΙ Η ΦΥΣΗ ΚΑΙ Η ΖΩΗ. ΒΙΟΛΟΓΙΑ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Η ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ
.
Προσαρμογή-Φυσική επιλογή-Εξέλιξη
 Στις 31-5-2016 φωτογράφισα διάφορα φυτά στο χωριό μου Βαλύρα, τα οποία έχουν προσαρμοστεί και επιβιώνουν. Τα παρουσιάζουμε για ενημέρωση και αποδεικνύεται ότι η ζωή μας έχει πολύ καλά κρυμμένα τα μυστικά της. Το άλυτο θαύμα της ζωής, απασχολεί από την αρχαιότητα πολλές επιστήμες, οι οποίες συνεχώς  μελετούν το μυστήριο που λέγεται ΖΩΗ.
        Η ζωή στη Γη εκδηλώνεται με μια μεγάλη ποικιλία ειδών η οποία όμως δεν εμφανίστηκε έτσι εξαρχής. Θεωρώντας ότι όλα τα είδη των οργανισμών προέρχονται από ένα κοινό αρχέγονο προγονικό κύτταρο, οι οργανισμοί που υπάρχουν σήμερα στη Γη είναι αποτέλεσμα διαφοροποιήσεων που συνέβησαν μέσα από τις μακροχρόνιες διαδικασίες της εξέλιξης.
        Η έννοια του είδους στη βιολογία είναι καθορισμένη: Δύο άτομα ανήκουν στο ίδιο είδος εφόσον μπορούν να διασταυρωθούν και οι απόγονοι" τους να είναι γόνιμοι. Μπορούν δηλαδή να ανταλλάσσουν μεταξύ τους γενετικό υλικό.
        Ωστόσο, γεωλογικές ή κλιματολογικές αλλαγές μπορούν ν' απομονώσουν μεταξύ τους δύο ομάδες του ίδιου είδους, έτσι που με την πάροδο του χρόνου να ακολουθούν διαφορετική εξελικτική πορεία και να μην είναι δυνατή πια η διασταύρωση τους. Να αναπτυχθούν δηλαδή γενετικοί φραγμοί που απαγορεύουν την ανταλλαγή γόνων. Τότε μπορούμε να μιλήσουμε για τη δημιουργία ενός νέου είδους.
                      Η εξαφάνιση ή η επιβίωση των οργανισμών δεν είναι εντελώς τυχαία. Οι οργανισμοί που επιβιώνουν και αναπαράγονται είναι αυτοί που διαθέτουν τα ευνοϊκά χαρακτηριστικά σε σχέση με το περιβάλλον στο οποίο ζουν. Το άσπρο χρώμα της πολικής αρκούδας είναι ευνοϊκό εφόσον ζει στους πάγους του Βόρειου πόλου, θα ήταν όμως δυσμενές για την περιοχή της Μεσογείου, όπου οι αρκούδες έχουν καφέ χρώμα και το αντίστροφο.
        Πώς όμως ενισχύονται τα ευνοϊκά χαρακτηριστικά; Με τη διαδικασία της φυσικής επιλογής. Με την «επιλογή» δηλαδή των οργανισμών που θα ζήσουν και θα αναπαραχθούν ή θα πεθάνουν ανάλογα με το βαθμό της προσαρμογής τους στο περιβάλλον.
                Προσαρμογή είναι η ιδιότητα των οργανισμών να ισχυροποιούν και να διατηρούν τα χαρακτηριστικά εκείνα που διευκολύνουν την επιβίωση και την αναπαραγωγή τους στο συγκεκριμένο περιβάλλον. Τα ευνοϊκά χαρακτηριστικά μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά και αυξάνονται σε συχνότητα με τη διαδικασία της φυσικής επιλογής. Τα άτομα με τα λιγότερο ευνοϊκά χαρακτηριστικά θα είναι τα πρώτα που θα πεθάνουν ή θα πέσουν θύματα των θηρευτών τους.
        Έτσι η προσαρμογή, η φυσική επιλογή και η εξέλιξη είναι διαδικασίες αλληλένδετες.
        Η ποικιλομορφία που υπάρχει στα άτομα ενός είδους επιτρέπει σ' αυτά να ακολουθούν διάφορους δρόμους εξέλιξης ανάλογα με τις συνθήκες του περιβάλλοντος που διαμορφώνονται. Μπορούμε να πούμε ότι τα είδη που «εξυπηρετούνται» από τις διάφορες περιβαλλοντικές μεταβολές είναι τα «πετυχημένα» είδη.
       
 Η ΡΙΓΑΝΗ

 Η ΡΙΓΑΝΗ
 ΟΤΑΝ Η ΖΩΗ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ
 ΟΙ ΚΟΡΜΟΙ ΤΗΣ ΜΟΥΡΙΑΣ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝ ΤΗ ΝΕΑ ΖΩΗ

 Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΒΑΛΥΡΑΣ
 ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΕΡΙΣΤΕΡΑ ΤΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ Η ΡΙΓΑΝΗ
 ΤΟ ΦΥΤΟ ΣΚΥΛΑΚΙ
 ΣΥΜΒΙΩΣΗ-ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ-ΕΠΙΒΙΩΣΗ.
Η ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗ

Η ΡΙΓΑΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου