ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΛΑΡΙΣΙΝΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Του Λευτέρη Παπαστεργίου
Από τη Λάρισα στην Αμερική και από κει στην Ιαπωνία. Τοπικά προϊόντα, αποτέλεσμα της συνεργασίας τοπικών επιχειρήσεων και της ερευνητικής ομάδας του καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ετοιμάζονται να «κατακτήσουν» μια θέση στις αγορές της υφηλίου, με μοναδικό όπλο την διατροφική τους αξία. Και αν νομίζετε ότι το «παραμύθι» σταματάει εδώ, η έκπληξη γίνεται μεγαλύτερη. Το παραγόμενο κέρδος της συγκεκριμένης συνεργασίας, ανάμεσα στις τοπικές επιχειρήσεις και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας επιστρέφει, υπό τη μορφή υποτροφιών, στους φοιτητές!
Πιο συγκεκριμένα οι καινοτομίες της ερευνητικής ομάδας του Καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα έχουν πλέον βρει το δρόμο τους στην αγορά με τρόπο που θα ζήλευαν αρκετές επιχειρήσεις στη χώρα. Με τη συνεργασία δύο τοπικών εταιρειών, του τυροκομείου «Στ. Λύτρας και υιός», και τηςΦάρμας «Νότας» και την παραγωγή καινοτόμων τροφίμων, ανοίγει ο δρόμος για την… Αμερική.
Τα καινοτόμα τρόφιμα είναι αλοιφή με τυρί φέτα και γιαούρτι με ισχυρισμό υγείας ότι μειώνει τη χοληστερόλη και γιαούρτι με ισχυρισμό υγείας ότι ενισχύει την ανάπτυξη των μυών και των οστών. Και τα δύο προϊόντα πήραν πιστοποίηση από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τροφίμων και τις επόμενες μέρες παίρνουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά και από τον FDA για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τα προϊόντα
Το πρώτο προϊόν απευθύνεται σε άτομα με προβλήματα αυξημένης χοληστερόλης ενώ το δεύτερο σε παιδιά και σε αθλητές. Ασφαλείς πληροφορίες της Larissanet μιλούν για ολόκληρη σειρά νέων προϊόντων που ετοιμάζονται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο τμήμα Βιοχημείας από το εργαστήριο του κ. Κουρέτα και το τυροκομείο Λύτρα καθώς και τη Φάρμα Νότας, με ισχυρισμούς υγείας που αφορούν την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς και για τη διατροφή ατόμων με ιδιαίτερα διαιτολογικά προβλήματα (παχύσαρκοι, διαβητικοί, ασθενείς με νεοπλασίες). Ο καθηγητής Δ. Κουρέτας ήταν πολύ φειδωλός στις δηλώσεις του. Μας είπε μόνο ότι αυτά τα προϊόντα ετοιμάζονται και για την αγορά της Ιαπωνίας, μέσα στο 2017.
Η εταιρεία Longevity Diet έχει υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, από το οποίο θα προκύπτουν αρκετά οικονομικά οφέλη για το Πανεπιστήμιο. Όλο το ποσό θα γίνεται υποτροφίες για φοιτητές, όπως μας εξήγησε ο κ. Κουρέτας. Τον ρωτήσαμε να μας δηλώσει κάτι για την συγκεκριμένη συνεργασία. Γράψε απλά πως «το Πανεπιστήμιο επιχειρεί για τους φοιτητές του», ήταν η απάντηση. Τα προϊόντα παρουσιάστηκαν με μεγάλη επιτυχία σε παγκόσμια έκθεση τροφίμων στην οποία και βραβεύτηκαν. Και ο κ. Κουρέτας συνεχίζει:
«Η σύγχρονη γεωργία μικρών χωρών όπως η Ελλάδα απαιτεί μικρές παραγωγές εξειδικευμένων προϊόντων τα οποία:
1. Είτε θα χρησιμοποιηθούν ως πρώτη ύλη για την παραγωγή καινοτόμων, μοναδικών τροφίμων, ελκυστικών στον καταναλωτή, ικανών να εξαχθούν στην παγκόσμια αγορά
2. Είτε θα εξαχθούν ως έχουν, ως μοναδικά ελληνικά προϊόντα, ύστερα από μία βασική επεξεργασία (όπως καθαρισμός), και κατάλληλα συσκευασμένα με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές.
Και στις δύο περιπτώσεις επιτυγχάνεται η παραγωγή τελικού διατροφικού, μοναδικού, Ελληνικού προϊόντος το οποίο θα πωληθεί στην διεθνή αγορά ως Greek brand name, με υψηλή προστιθέμενη αξία, και συνεπώς με υψηλή τιμή τέτοια που να εξασφαλίζει τελικά ικανοποιητικό εισόδημα σε όλους τους εμπλεκόμενους στην διαδικασία συμπεριλαμβανομένων και των γεωργών».
Η Λάρισα και πιο συγκεκριμένα το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δείχνουν το δρόμο, που κανονικά θα έπρεπε, μεθοδικά και οργανωμένα να ακολουθήσει ολόκληρη η χώρα. Ίσως όταν το πράξουν να έχουμε βρει και τη λύση που χρειαζόμαστε στο πρόβλημά μας…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου