Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

Πλήρη απαγόρευση των μελισσοκτόνων φυτοφαρμάκων σε όλες τις 28 χώρες της ΕΕ!!!

Αγαπημένο κίνημα του Avaaz,

Μόλις νικήσαμε την πλήρη απαγόρευση των μελισσοκτόνων φυτοφαρμάκων σε όλες τις 28 χώρες της ΕΕ!!!

Η μάχη κράτησε 7 χρόνια και νιώθω τόσο, μα τόσο περήφανη για το κίνημά μας αυτή τη στιγμή! Εκατοντάδες άρθρα δημοσιεύτηκαν για τη νίκη μας και ΜΜΕ αποκάλεσαν το Avaaz «καταλύτη» για το αποτέλεσμα.


Είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ νίκη. Όχι μόνο επειδή ήρθε σε μια κρίσιμη στιγμή για τη σωτηρία των μελισσών αλλά επειδή απαγορεύει τα πιο διαδεδομένα εντομοκτόνα στον κόσμο, πιέζοντας έτσι τον κλάδο να αναπτύξει ένα ολόκληρο νέο μοντέλο γεωργίας χωρίς χημικά!



Τα βάλαμε με τις μεγαλύτερες βιομηχανίες χημικών στον κόσμο και ρίξαμε στο τραπέζι όλους τους άσσους που κρύβαμε στο μανίκι μας: ψήφισμα με 5 εκατ. υπογραφές, χρηματοδότηση επιστημονικών μελετών με crowdfunding ...μέχρι που εντοπίσαμε υπουργούς σε αεροδρόμια.

Αυτή είναι η τρελή ιστορία για το πώς τα καταφέραμε -- ρίξε μια ματιά και ετοιμάσου να φέρουμε αυτή τη νίκη σε όλο τον κόσμο...

Δημιουργήσαμε το μεγαλύτερο ψήφισμα που έγινε ποτέ για τις μέλισσες

...με πάνω από 5 εκατ. υπογραφές. Και τις παραδώσαμε με τη βοήθεια της Μπερνίς, της φουσκωτής μέλισσας του Avaaz ύψους 5 μέτρων, που έχει ταξιδέψει σε κρίσιμες συναντήσεις σε όλο τον κόσμο, τραβώντας κάθε φορά την προσοχή των ΜΜΕ.


Βομβαρδίσαμε τα υπουργεία με μηνύματα από τους ψηφοφόρους τους

...επί 7 χρόνια! Μάλιστα τις τελευταίες βδομάδες, η πίεση ήταν τόσο μεγάλη που στη Γερμανία και τη Σουηδία οι υπουργοί αναγκάστηκαν να μας απαντήσουν μέσω των κοινωνικών δικτύων. Και στην Κύπρο ο υπουργός απάντησε απευθείας στον Νικόλα, μέλος του Avaaz.

Πλημμυρίσαμε την επίσημη δημόσια διαβούλευση της ΕΕ

Η διαβούλευση δεν προσέλκυε μεγάλο ενδιαφέρον και είχε ελάχιστη ανταπόκριση, μέχρι που μέλη του Avaaz αναλάβαμε δράση και σε μόλις 4 ημέρες τα σχόλια στη διαβούλευση εκτοξεύτηκαν απ’ τα 9.000 στα 66.000! Μάλιστα μια μέρα η σελίδα της διαβούλευσης έπεσε απ’ τον καταιγισμό συμμετοχών, ενώ ένας αρμόδιος απ’ την Κομισιόν μάς έγραψε: «Σας ευχαριστώ πολύ για τις προσπάθειες και την αφοσίωσή σας ως προς αυτό το ζήτημα!»

Χρηματοδοτήσαμε επιστημονικές μελέτες και τις παρουσιάσαμε σε αρμοδίους

Για να αντικρούσουμε τις διάφορες μελέτες που είχαν γίνει με λεφτά των εταιρειών χημικών, περίπου 150.000 μέλη του Avaaz απ’ όλο τον κόσμο τσοντάραμε, συγκεντρώνοντας πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ (!!!) για εκστρατείες και έρευνες για τις μέλισσες! Μαζί χρηματοδοτήσαμε καθοριστικές ανεξάρτητες μελέτες κορυφαίων επιστημόνων και φροντίσαμε να τις δουν τα κατάλληλα πρόσωπα πριν απ’ την ψηφοφορία. Τελικά ο αρμόδιος επιστημονικός φορέας της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, ανακοίνωσε ότι στηρίζει την απαγόρευση.
«Η ψηφοφορία της Παρασκευής ήταν απίστευτη νίκη για την επιστήμη και το περιβάλλον, και τα μέλη του Avaaz πρέπει να είναι υπερήφανα για τον ρόλο που έπαιξαν στην έκβασή της.
-- Ντέιβ Γκούλσον, καθηγητής Βιολογίας στο πανεπιστήμιο του Σάσεξ

Φέραμε τη φωνή των αγροτών στους πολιτικούς

Ένα απ’ τα βασικά επιχειρήματα για την καθυστέρηση της ψηφοφορίας ήταν ότι οι αγρότες δεν στηρίζουν την απαγόρευση και δεν έχουν εναλλακτικές αυτών των χημικών. Έτσι η ομάδα του Avaaz δημοσίευσε μια ανοιχτή επιστολή που υπέγραψαν βιολογικοί και συμβατικοί αγρότες, η οποία κατέρριψε αυτό το επιχείρημα και αναδημοσιεύτηκε σε όλη την ΕΕ – απ’ την La Libre Belgique του Βελγίου μέχρι την Dagens Nyheter της Σουηδίας. Την επιστολή αυτή υπέγραψε ακόμη και η μεγαλύτερη αγροτική ένωση της Ιταλίας!
«Το μέλλον της δουλειάς μου εξαρτάται απ’ την επιβίωση του κλάδου και κατά συνέπεια απ’ την επιβίωση των μελισσών και των εντόμων. Αυτό που κάνατε είναι μεγαλειώδες!»
-- Άλισον Γουό, αγρότισσα απ’ τη Σκοτία

Συνεργαστήκαμε στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Για να νικήσουμε την απαγόρευση, έπρεπε να κρατήσουμε ζωντανή την φιλοδοξία των αρμοδίων. Γι’ αυτό όταν διέρρευσαν πληροφορίες ότι το λόμπι της βιομηχανίας ζάχαρης πίεζε για να αποδυναμωθεί η απαγόρευση, υπενθυμίσαμε στον Πρόεδρο Γιούνκερ την υπόσχεσή του να γίνει «προστάτης των μελισσών», παραδώσαμε το ψήφισμα απευθείας στο συμβούλιο του Γιούνκερ, και γεμίσαμε γνωστή Βελγική ιστοσελίδα με διαφημίσεις. Και όταν ήρθε η ώρα της ψηφοφορίας, ο Επίτροπος υγείας τουίταρε τους πανηγυρισμούς των μελών του Avaaz!!

Αβαζίτες και αβαζίτισσες πιάσαμε τη μία χώρα μετά την άλλη για να πιέσουμε για την απαγόρευση

Γαλλία

Η εκστρατεία ξεκίνησε το 2011, όταν 1 εκατ. αβαζίτες παροτρύναμε την Γαλλία να ηγηθεί της προσπάθειας περνώντας αρχικά απαγόρευση σε εθνικό επίπεδο. Και συνεχίσαμε να πιέζουμε τη μια γαλλική κυβέρνηση μετά την άλλη, μέχρι που βρήκαμε έναν Γάλλο σύμμαχο και λάτρη των μελισσών, τον υπουργό περιβάλλοντος Νικολά Ιλό, που σ’ αυτή την τελική μάχη έπαιξε κρίσιμο ρόλο για την πανευρωπαϊκή απαγόρευση των νεονικοτινοειδών.

Μετά τη νίκη της Παρασκευής, ο υπουργός Ιλό είπε: «Τα νέα είναι καλά για τις μέλισσες και για την ανθρωπότητα. Θέλω να συγχαρώ τη δυναμική κινητοποίηση των πολιτών που πίεσε για αυτή την αλλαγή!»

Γερμανία

Η νίκη στη Γερμανία ήταν ο επόμενος στόχος μας! Τα τελευταία χρόνια, αβαζίτες και αβαζίτισσες παραδώσαμε το αίτημά μας σε τρεις υπουργούς γεωργίας διαδοχικά! Σε κάποια φάση, το υπουργείο αναγκάστηκε να ανοίξει ειδικό λογαριασμό email για να λαμβάνει τα χιλιάδες μηνύματα που έστελναν τα μέλη του Avaaz. Στο τελικό στάδιο, τρέξαμε δημοσκόπηση που έδειξε στους υπουργούς γεωργίας και περιβάλλοντος ότι οι ψηφοφόροι των κομμάτων τους στηρίζουν την απαγόρευση -- και έπιασε! Η Γερμανία επιτέλους συμφώνησε στην απαγόρευση!

Ηνωμένο Βασίλειο

Για χρόνια η Βρετανία μπλόκαρε την απαγόρευση. Ένας πρώην υπουργός περιβάλλοντος μάλιστα χαρακτήρισε τα email που έλαβε απ΄ τα μέλη του Avaaz «ηλεκτρονική επίθεση». Αλλά πέρυσι, αφού το Avaaz και οι σύμμαχοί μας δώσαμε ώθηση στην εθνική εκστρατεία, το Ηνωμένο Βασίλειο πρωτοστάτησε στην προστασία των μελισσών! Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήταν η πρώτη φορά που τόσοι πολλοί Βρετανοί πολίτες επικοινώνησαν με τους βουλευτές τους για ένα θέμα!

Και με τα τρία μεγαλύτερα κράτη της Ευρώπης πλέον να στηρίζουν, ακολούθησαν και μικρότερες χώρες όπως Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Αυστρία και Σλοβενία. Αλλά και πάλι δεν ήταν αρκετοί...

Για να νικήσουμε με πλειοψηφία έπρεπε να καταφέρουμε την Ισπανία και την Ιταλία

Γι’ αυτό τις τελευταίες βδομάδες τα δώσαμε όλα για να τις τουμπάρουμε:
  • Τρέξαμε δημοσκοπήσεις που έδειξαν ότι το 87% των Ισπανών και το 78% των Ιταλών συμφωνούν με την απαγόρευση.
  • Κάναμε διαφημίσεις σε μεγάλες εφημερίδες όπως η El Mundo και η Il Sole.
  • Βομβαρδίσαμε τους υπουργούς με προσωπικά μηνύματα σε Facebook και Twitter και τους παρουσιάσαμε τη γνώμη των αγροτών και των επιστημόνων.
  • Και μιλούσαμε με πολιτικούς και αρμόδιους ξανά και ξανά, μέχρι και το πρωί της ψηφοφορίας. Μάλιστα, ένα κυβερνητικό στέλεχος στη Μαδρίτη έμαθε απ΄ την ομάδα του Avaaz ότι η Ισπανία ψήφισε υπέρ -- ήμασταν τόσο βαθιά χωμένοι στην εκστρατεία που από εμάς ενημερώθηκε πώς ψήφισε η κυβέρνησή του!
«Τίποτα από αυτά δεν θα είχαν γίνει χωρίς την κινητοποίηση εκατομμυρίων ανθρώπων που πίεσαν τις κυβερνήσεις»
-- Χουάν Λόπεζ ντε Ουράλντ, Ισπανός βουλευτής (Unidos Podemos/EQUO)


Αλλά δεν σταματήσαμε εκεί. Κινητοποιηθήκαμε και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ολλανδία, η Ελλάδα, η Πολωνία και το Βέλγιο...

Ολλανδία

Μόλις λίγες βδομάδες πριν την ψηφοφορία, τρία μέλη του Avaaz στην Ολλανδία ξεκίνησαν τη δική τους εθνική εκστρατεία για τις μέλισσες που γρήγορα έγινε viral και στηρίχτηκε από 10 κορυφαίους επιστήμονες της χώρας, δύο πρώην υπουργούς και μία πριγκίπισσα! Στη συνέχεια τρέξαμε δημοσκόπηση που έδειξε ότι σχεδόν το 80% των Ολλανδών ψηφοφόρων συμφωνούν με την απαγόρευση και παραδώσαμε τις υπογραφές απευθείας στον υπουργό γεωργίας. Ο υπουργός κράτησε το πλακάτ με τις υπογραφές για «να το κρεμάσει στο διάδρομο»! Και δύο μέρες πριν την ψηφοφορία, η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι στηρίζει την απαγόρευση!

Ελλάδα

Στην Ελλάδα, στείλαμε το τεράστιο ψήφισμα στον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης, μαζί με βιολογικό μέλι που παράγεται στην γενέτειρά του Εύβοια και χιλιάδες αβαζίτες και αβαζίτισσες του στείλαμε μηνύματα μέσω email και Twitter. Μία μέρα πριν την ψηφοφορία και η Ελλάδα δεν είχε ανακοινώσει τη θέση της. Πήραμε λοιπόν τηλέφωνο όποιον ξέραμε -- δημοσιογράφους, τον υφυπουργό, αρμοδίους σε Αθήνα και Βρυξέλλες… για να τους ζητήσουμε να μιλήσουν στον υπουργό. Το βράδυ πριν την ψηφοφορία, και καθώς επέστρεφε από ταξίδι, ο υπουργός ενημερώθηκε ότι το αποτέλεσμα κρεμόταν από μια κλωστή και ίσως παιζόταν στην στάση της Ελλάδας -- και αμέσως δεσμεύτηκε να στηρίξει! Λίγες ώρες πριν την ψηφοφορία, η στάση της Ελλάδας ανακοινώθηκε πλέον επίσημα με πρωτοσέλιδο άρθρο στην Εφημερίδα των Συντακτών.
«Η έντονη κοινωνική ανησυχία που είχε προκληθεί εδώ και καιρό για τις επιπτώσεις στους πληθυσμούς των μελισσών τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, δεν μπορούσε να μας αφήσει αδιάφορους».
-- Βαγγέλης Αποστόλου, Υπουργός αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων

«Καταλυτικό ρόλο για τη λήψη της απόφασης έπαιξε ένα ψήφισμα του παγκόσμιου κινήματος Avaaz το οποίο συγκέντρωσε περίπου 5 εκατ. υπογραφές υπέρ της απαγόρευσης των μελισσοκτόνων φυτοφαρμάκων.»
-- Εφημερίδα των Συντακτών

Μόλις λίγα λεπτά πριν την ψηφοφορία, γνωρίζαμε ότι είχαμε πλέον 13 χώρες με το μέρος μας, αλλά δεν ήμασταν σίγουροι ότι θα νικήσουμε. Όταν ανακοινώθηκε ότι σχεδόν όλες οι χώρες στις οποίες είχαμε κινητοποιηθεί ψήφισαν υπέρ, αβαζίτες και αβαζίτισσες βγήκαμε στους δρόμους των Βρυξελλών για να το γιορτάσουμε.



Ήταν μια τεράστια, πολυετής προσπάθεια για να φέρουμε αυτό το αποτέλεσμα. Σύμμαχοί μας όπως το PAN, η Greenpeace, οι Φίλοι της Γης και το SumOfUs έχουν πιέσει σθεναρά μαζί με το κίνημά μας και συνεργαστήκαμε με εκπληκτικούς επιστήμονες, μελισσοκόμους, αγρότες, πολιτικούς και φορείς.

Σήμερα γιορτάζουμε μαζί. Αυτή η απαγόρευση μοιάζει να είναι το πρώτο σημαντικό βήμα, από ένα μοντέλο γεωργίας εθισμένο στα φυτοφάρμακα, προς ένα νέο μοντέλο αγρο-οικολογίας, όπου η παραγωγή τροφίμων γίνεται σε αρμονία με τη φύση, όχι εναντίων της.

Αλλά δεν μπορούμε να επαναπαυθούμε τώρα -- πρέπει να φέρουμε τη νίκη στις ΗΠΑ και τον Καναδά που φέτος συζητούν παρόμοιες απαγορεύσεις. Επίσης πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και στην Ευρώπη -- η Bayer και η Syngenta έχουν φέρει μια επικίνδυνη νομική πρόκληση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο! Πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα παγκοσμίως για να προστατέψουμε τη Γη μας απ’ την ερημοποίηση και την πολύτιμη βιοποικιλότητα μας απ’ την κατάρρευση.

Αλλά το κίνημά μας έχει φτιαχτεί για τέτοιες μάχες… κι αυτή η εκπληκτική εκστρατεία αποδεικνύει ότι όταν αρκετοί από εμάς ενώνουμε τις φωνές μας και κινητοποιούμαστε έξυπνα, ΜΠΟΡΟΥΜΕ να κάνουμε τις κυβερνήσεις μας να προστατέψουν τα κοινά αγαθά. Γι’ αυτό σ’ ευχαριστούμε, ευχαριστούμε, ευχαριστούμε και υποσχόμαστε να σε ενημερώσουμε για την επόμενη ευκαιρία να αναλάβεις δράση στο επόμενο πεδίο μάχης!

Με αγάπη και χαρά,

Alice, Antonia, Emma, Ricken, Lisa, Iain, Nell, Pascal, Nick, Camille, Francesco, Daniel, Rene, Luis, Oscar, Σπύρος, Julie, Marie, Olivia, Joseph, Nick, Mia and the whole Avaaz team

Εκατοντάδες άρθρα έχουν αναφερθεί στην εκστρατεία για τις μέλισσες και τον ρόλο του Avaaz. Αυτή είναι μια μικρή γεύση:

Να ζήσουν ή να πεθάνουν; -- Εφημερίδα των Συντακτών
https://www.efsyn.gr/arthro/na-zisoyn-i-na-pethanoyn

Ε.Ε.: Απαγόρευση εντομοκτόνων που σκοτώνουν τις μέλισσες -- Εφημερίδα των Συντακτών
https://www.efsyn.gr/arthro/ee-apagoreysi-entomoktonon-poy-skotonoyn-tis-melisses

«Σμήνος» ελπίδας για τις μέλισσες -- TVXS
http://tvxs.gr/news/eyropi-eop/sminos-elpidas-gia-tis-melisses-i-ee-psifise-tin-apagoreysi-ton-fytofarmakon

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ στηρίζουν τη σχεδόν καθολική απαγόρευση των νεονικοτινοειδών (στα Αγγλικά) -- BBC
http://www.bbc.com/news/science-environment-43910536

Η ΕΕ προχωράει σε πλήρη απαγόρευση των μελισσοκτόνων φυτοφαρμάκων (στα Αγγλικά) – The New York Times
https://www.nytimes.com/aponline/2018/04/27/world/europe/ap-eu-europe-bees-.html

Η ΕΕ συμφωνεί την καθολική απαγόρευση των μελισσοκτόνων φυτοφαρμάκων (στα Αγγλικά) -- The Guardian
https://www.theguardian.com/environment/2018/apr/27/eu-agrees-total-ban-on-bee-harming-pesticides

Η ΕΕ ψηφίζει την απαγόρευση των μελισσοκτόνων φυτοφαρμάκων (στα Αγγλικά) -- The Independent
https://www.independent.co.uk/environment/bee-harming-pesticides-eu-ban-vote-environmental-threat-harm-latest-news-a8324981.html



Το Avaaz είναι το μεγαλύτερο κίνημα πολιτών με 46 εκατομμύρια μέλη παγκοσμίως
. Κινητοποιούμαστε για να φέρνουμε τις απόψεις και τις αξίες των λαών στο επίκεντρο των παγκόσμιων πολιτικών αποφάσεων. Η λέξη «Avaaz» σημαίνει «φωνή» ή «τραγούδι» σε πολλές γλώσσες. Τα μέλη του Avaaz βρισκόμαστε σε κάθε γωνιά του πλανήτη, ενώ η ομάδα μας είναι διασκορπισμένη σε 18 χώρες και 6 ηπείρους, και χρησιμοποιεί 17 γλώσσες. Μάθε περισσότερα για τις μεγαλύτερες νίκες του κινήματός μας ή βρες μας στο Facebook και το Twitter.

Έλαβες αυτή την ειδοποίηση επειδή στις έγινες μέλος του Avaaz υπογράφοντας ένα ψήφισμα με τη διεύθυνση email ilur87@otenet.gr.

Για να βεβαιωθείς ότι οι ειδοποιήσεις του Avaaz εμφανίζονται στα εισερχόμενά σου, πρόσθεσε το avaaz@avaaz.org στις επαφές σου. Αν θέλεις να αλλάξεις το email, τη γλώσσα ή άλλα στοιχεία σου, πάτα εδώ, ενώ αν θέλεις να σταματήσεις να λαμβάνεις ειδοποιήσεις πάτα εδώ για να διαγραφείς από μέλος.


Αν θέλεις να επικοινωνήσεις με το Avaaz, μην απαντήσεις σε αυτό το email. Απλά γράψε μας μέσω του συνδέσμου www.avaaz.org/el/contact.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου