Τρίτη 8 Μαΐου 2018

ΥΠΑΡΞΙΑΚΑ

Η διάρκεια της ανθρώπινης ζωής είναι πολύ μικρή , ένα τίποτα του χρόνου όπως λέει σε ένα ποίημα της η ποιήτρια και ακαδημαικός Κική Δημουλά σε σχέση πάντα με τη ζωή του σύμπαντος.
Στις αρχές του εικοστού αιώνα οι άνθρωποι πίστευαν ότι το σύμπαν δεν αλλάζει αυτό άλλωστε διαπιστώνεται με παρατήρηση του έναστρου ουρανού ο οποίος φαίνεται ίδιος, έτσι τον ίδιο ουρανό έβλεπε και ο Ομηρικός Οδυσσέας στα χρόνια της περιπλάνησης του.
Στις αρχές του εικοστού αιώνα ,λεπτομερείς παρατηρήσεις έδειξαν κάτι ανεπάντεχο το σύμπαν αλλάζει !! Εκατό χρόνια μετά και ενώ τρεις επιστήμονες έδειξαν κάτι που δεν περίπμενε κανείς ότι το διαστέλλλεται και μάλιστα με επιταχυνόμενο ρυθμό δημιουργώντας νέιο χώρο!το τι κάνει τη διαστολή επιταχυνόμενη δεν έχει βρεθεί εκείνο που περιμέναμε ήταν η διαστολή να είναι επιβραδυνόμενη λόγω της βαρυτικής έλξης! Απίστευτο εύρημα και δικαίως τιμήθηκαν με Νόμπελ φυσικής οι τρεις επιστήμονες.
Νέα σενάρια διατυπώνονται για τις συνέπειες της διαστολής. Εδώ θα αντιγράψω απο το βιβλίο : η αυτοβιογραφία του φωτός, του Γ Γραμματικάκη Φυσικού Πανεπιστήμιο Κρήτης, κάτι σχετικο: Υπο την τρομακτική επίδραση του παράγοντα που κάνει τη διαστολή επιταχυνόμενη οι γαλαξίες θα σχιστούν τα ηλιακά συστήματα με τους πλανήτες θα διαλυθούν και όλες οι υλικές οντότητες θα διασπαστούν σε πιο στοιχειώδη συστατικά 
Το τέλος του χρόνου θα έχει σημάνει. Ευτυχώς, ο κοσμικός αυτός αρμαγεδών προβλέπεται-τρόπος του λέγειν-σε πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια χρόνια από τώρα.
Πριν όμως από το οριστικό τέλος, ένα εντυπωσιακό φαινόμενο θα δηλώσει την ολοένα και μεγαλύτερη επιτάχυνση της διαστολής: ένας -ένας οι γαλαξίες , αποκαλύπτουν σήμερα τα τηλεσκόπια , θα εξαφανιστούν απο τον ορίζοντα. Και αυτό επειδή το φως τους θα είναι αδύνατο να ανταγωνιστεί την εκρηκτική διαστολή του χώρου που ολοένα και ταύτερα θα οδηγεί τους γαλαξίες σε απομάκρυνση. Το πικρό ποτήρι δεν θα αποφύγει ούτε ο γαλαξίας μας: υπό την αμείλικτη επίδραση της σκοτεινής ενέργειας (σημ έτσι λέγεται ο παράγοντας που προκαλεί την επιταχυνόμενη διαστολή) και τα δικά του άστρα θα εξωθηθούν κάποια στιγμή στην αφάνεια και θα πάψουν να λάμπουν στο νυχτερινό ουρανό...
Ο λυγμός του σύμπαντος ίσως ακουστεί σε πολλά δισεκατομμύρια χρόνια ίσως και τρισεκατομμύρια. Είναι βέβαιο ότι ο λυγμός του ανθρώπου θα ακουστεί νωρίτερα. Ο Ήλιος είναι αυτή τη στιγμή ένας μεσήλικας και του απομένουν σχεδόν πέντε διασεκατομμύρια χρόνια χζωής.Τότε έχοντας καύσει το υδρογόνο του θα μετατατραπεί σε ένα ερυθρό γίγαντα. Οι διαστάσεις του θα μεγαλώσουν τόσο που θα φτάσουν μέχρι τη γη και τους εωτερικούς πλανήτες. Το τέλος του κόσμου μέσα στη φωτιά !
Και συμπληρώνει λίγο παρακάτω : αν ακόμη κάποιου είδους έλλογα όντα επιβιώσουν, ίσως να ψιθυρίζουν την έξοχη στροφή του Ανδρέα Κάλβου:
Ο ήλιος κυκλοδίωκτος
ως αράχνη, με εδίπλωνε
Και με φως και με θάνατον
ακαταπαύστως.
Καλό μεσημέρι Κυριακής!
Η φωτογραφία του φίλου Kostas Tsekas που ανεβάζει καταπληκτικές φωτογραφίες του νυχτερινού ουρανού στο f/b

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου