Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

Μαρμελάδα φραγκόσυκο. Πως θα την φτιάξετε!


Τα φραγκόσυκα, είναι το φρούτο του καλοκαιριού.
Δεν έχει βρεθεί άνθρωπος που να μην πει όχι και να μην υποκλιθεί στη νοστιμιά τους. Είναι υγιεινά και με υψηλή διατροφική αξία, αφού περιέχουν μαγνήσιο, αμινοξέα, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες C και Β, βήτα καροτίνη, σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά. Η κατανάλωσή τους μπορεί να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 καθώς επίσης, μπορεί να μειώσει την ένταση των συμπτωμάτων της μέθης! Άρα λοιπόν, το καλοκαίρι καλό θα είναι να έχουμε μερικά φραγκόσυκα στο αυτοκίνητο σε περίπτωση που πιούμε ένα ποτηράκι παραπάνω!

Η συλλογή: Εάν βρείτε φραγκοσυκιά και αποφασίσετε να μαζέψετε φραγκόσυκα, τότε θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για όλα. Απαραίτητα εξαρτήματα είναι τα χοντρά γάντια που δεν τα διαπερνούν οι μικροσκοπικές ακίδες και ένας κουβάς. Αν δεν έχετε γάντια, ένα πλαστικό ποτήρι του καφέ είναι αρκετό να σας βοηθήσει να παγιδέψετε το φραγκόσυκο και να το μαζέψετε.

Το πλύσιμο: Βάλτε τα φραγκόσυκα σε ένα πλαστικό τελάρο και ρίξτε πάνω τους νερό με πίεση. Θα φύγουν σχεδόν όλα τα αγκαθάκια.
Το καθάρισμα: Στρώστε εφημερίδες στο τραπέζι. Με ένα πιρούνι, τρυπήστε το φραγκόσυκο. Κόψτε κάθετα τις δύο άκρες έτσι ώστε να φαίνεται η σάρκα του. Χαράξτε το κατά μήκος με ένα μαχαίρι και ανοίξτε το διαχωρίζοντας τη φλούδα. Με το χέρι, πιάστε τη σάρκα και αποκολλήστε τη από τη φλούδα. Πάντα με προσοχή για να αποφύγετε τυχόν τσιμπήματα.


Σε περίπτωση τσιμπήματος: Παλιά έβαζαν λάδι, τρίβανε το σημείο που είχε το αγκάθι και μετά ξεπλένονταν αρκετά καλά. Ένα κρεμοσάπουνο κάνει την ίδια δουλειά με το λάδι, εάν δε θέλετε να λαδωθείτε. Απλώς, τρίψτε το καλά στο σημείο που έχετε τσιμπηθεί για ένα δυο λεπτά και στη συνέχεια ξεπλυθείτε.


Αφού έχετε καθαρίσει τα φραγκόσυκα, έχετε πολλές επιλογές. Κατ’ αρχάς πρέπει να απομακρύνετε τα χιλιάδες σποράκια που έχουν. Εύκολη δουλειά, μην αγχώνεστε. Με ένα πιρούνι πολτοποιήστε τα. Στη συνέχεια, βάλτε τα σε ένα σουρωτήρι και με τη βοήθεια ενός κουταλιού, θα μείνουν τα σπόρια στο σουρωτήρι και ο χυμός σε μία λεκάνη. Τώρα έχετε ένα καθαρό χυμό. Μπορείτε να τον πιείτε ως χυμό, να κάνετε ένα κοκτέηλ, να το κάνετε λικέρ, μαρμελάδα ή γλυκό.

Ας δούμε μια ωραία μαρμελάδα, γευστική, με μεγάλη διατροφική αξία! Τι θα χρειαστούμε: Το χυμό από 30 ώριμα φραγκόσυκα. Ένα φακελάκι βανίλια και λίγο λεμόνι. Και φυσικά καστανή ζάχαρη σε αναλογία, δύο ποτήρια χυμό, ένα ποτήρι ζάχαρη.

Βράστε και ξαφρίστε το χυμό. Προσθέστε τη ζάχαρη και τη βανίλια. Αφήστε τα να βράσουν, όχι όμως, πολύ ώρα. Για να μη μαυρίσει ο χυμός και χάσει το μοναδικό του χρώμα.

Αν δεν έχει πήξει η μαρμελάδα, λιώστε λίγο κορν φλάουρ σε ένα ποτηράκι και ρίξτε το μέσα. Μπορείτε να βάλετε και ένα σφηνάκι ρακή στο τέλος για συντηρητικό. Εγώ, έκοψα από τη λεμονιά δυο μικρά πράσινα λεμόνια και τα έριξα μέσα, όση ώρα έβραζε το «μαγικό υγρό».

 tasty-day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου