Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

ΠΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΑΓΕ ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΦΙΛΟΙ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ;

facebookNέα έρευνα αποκαλύπτει πως παρά το γεγονός ότι μπορεί να έχουμε δεκάδες, ή ακόμα και εκατοντάδες «φίλους» στα κοινωνικά δίκτυα, μπορούμε να βασιστούμε στην πραγματική φιλία μόνο λίγων εξ αυτών.

Με την απήχηση που έχουν οι οn-line κοινότητες και τα κοινωνικά δίκτυα, κυρίως στις μικρότερες ηλικίες και λόγω της δυνατότητας άμεσης δικτύωσης με χιλιάδες άλλους χρήστες, πολλές φορές έχουμε αναρωτηθεί αν όλοι όσοι διατηρούμε ως «φίλους» στα κοινωνικά δίκτυα είναι «πραγματικοί» φίλοι μας.

Ο Robin Dunbar, καθηγητής εξελικτικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σε έρευνα που διεξήγαγε επιχείρησε να ανακαλύψει το αν υπάρχει συσχετισμός μεταξύ του αριθμού των διαδικτυακών φίλων των χρηστών του Facebook και του αριθμού των πραγματικών τους φίλων.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, στην οποία συμμετείχαν 3.375 χρήστες του Facebook στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ 18 και 65 ετών, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Σύμφωνα με αυτά, κάθε χρήστης του κοινωνικού δικτύου διαθέτει κατά μέσο όρο 150 φίλους, αλλά μόνο 14 από αυτούς θα εξέφραζαν την ανησυχία ή τη συμπάθεια τους σε περίπτωση που χρειαζόταν. Εξετάζοντας πιο στενές σχέσεις μάλιστα, ο κάθε χρήστης θα μπορούσε πραγματικά να στηριχτεί μόνο σε 4 από τους φίλους του σε περίπτωση μιας «συναισθηματικής κρίσης».
Οι αριθμοί αυτοί βέβαια θυμίζουν αρκετά το διαχωρισμό μεταξύ φίλων και απλών γνωστών ακόμα και στις διαπροσωπικές σχέσεις. Ο αριθμός των ατόμων που θεωρούμε φίλους μας είναι κατά πολύ μικρότερος του συνόλου των γνωστών μας. Όπως εξηγεί ο καθηγητής όμως, ο μεγάλος αριθμός διαδικτυακών φίλων μπορεί να οδηγήσει στην λανθασμένη υπόθεση ότι διαθέτει περισσότερους στενούς φίλους και στην πραγματική ζωή.
request
Η έρευνα αποκάλυψε ακόμα πως το μέγεθος των κοινωνικών κύκλων των χρηστών έχουν άμεση σχέση με την ηλικία τους. Οι χρήστες μεγαλύτερης ηλικίας τείνουν να έχουν περισσότερους φίλους στην πραγματική ζωή, σε αντίθεση με τους χρήστες νεαρότερης ηλικίας οι οποίοι διατηρούν μεγαλύτερους κύκλους στα κοινωνικά δίκτυα από ότι στην πραγματικότητα.
Ο Dunbar πιθανολογεί πως αυτό προκαλείται από τα ίδια τα κοινωνικά δίκτυα, τα οποία ενθαρρύνουν τη δημιουργία φιλικών σχέσεων με βάση «αδύναμους δεσμούς», εννοώντας στοιχεία και ενδιαφέροντα τα οποία στην πραγματική ζωή δε θα μπορούσαν να στηρίξουν μια στενή φιλική σχέση.
«Υπάρχει ένας νοητικός περιορισμός στο μέγεθος των κοινωνικών σχέσεων, που ακόμα και τα πλεονεκτήματα της διαδικτυακής επικοινωνίας δεν μπορούν να ξεπεράσουν» δήλωσε ο καθηγητής. Εξήγησε πως «πρακτικά, αυτό μπορεί να αντανακλά το γεγονός πως οι πραγματικές σχέσεις, σε αντίθεση με τις τυπικές, απαιτούν τουλάχιστον περιστασιακή επικοινωνία πρόσωπο με πρόσωπο προκειμένου να διατηρηθούν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου