Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Εργαστήριο Κυτταρικής και Μοριακής Νευροβιολογίας

Υπεύθυνη Εργαστηρίου: Ρεβέκκα Μάτσα , PhD
Τηλ: 210 6478843, Email: rmatsa@pasteur.gr


ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΠΑΣΤΕΡ - ΟΜΙΛΙΕΣ
 Κυριακή, 10 Ιανουαρίου 2016
Ομιλήτρια : Δρ. Ρ. Μάτσα, Διευθύντρια Ερευνών Ε.Ι.Π.
 Επιδιορθώνοντας τον εγκέφαλο: βλαστικά κύτταρα
 Ομιλήτρια : Δρ. Ρ. Μάτσα, Διευθύντρια Ερευνών Ε.Ι.Π.

 Ομιλήτρια : Δρ. Ρ. Μάτσα, Διευθύντρια Ερευνών Ε.Ι.Π.
 Ομιλήτρια : Δρ. Ρ. Μάτσα, Διευθύντρια Ερευνών Ε.Ι.Π.
 Ομιλήτρια : Δρ. Ρ. Μάτσα, Διευθύντρια Ερευνών Ε.Ι.Π.
 Ομιλήτρια : Δρ. Ρ. Μάτσα, Διευθύντρια Ερευνών Ε.Ι.Π.
 Ο εγκέφαλος, εκτός από εξειδικευμένα κύτταρα, περιέχει και εφεδρείες ανώριμων βλαστικών κυττάρων που βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίζουν την καθημερινή φθορά ή σοβαρότερες καταστάσεις όπως οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες και τα τραύματα του εγκεφάλου. Όμως πόσο αποτελεσματικά ανταποκρίνονται τα βλαστικά κύτταρα σ’ αυτήν την αποστολή και πώς μπορούμε να τα ενισχύσουμε; Πόσο κοντά στην αλήθεια βρίσκεται η προοπτική να χρησιμεύσουν για τη μελέτη και τη θεραπεία των ασθενειών του εγκεφάλου; Μπορούν να βοηθήσουν στην ανακάλυψη νέων φαρμάκων; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που απασχολούν τις Νευροεπιστήμες και τον ταχύτατα αναπτυσσόμενο κλάδο της Αναγεννητικής Ιατρικής. 
Ήταν μια άρτια παρουσίαση με ποιοτικό ακροατήριο και ειδικά με τις ερωτοαπαντήσεις έγιναν πολλά κατανοητά θέματα και εφαρμογές στις νευροεπιστήμες.Συγχαρητήρια σε όλους τους διοργανωτές και σε ένα μήνα πάλι στο ίδιο χώρο θα μιλήσει ο καθηγητής κύριος Μανουσακης ,για το ανοσολογικό μας σύστημα. 
 7 Φεβρουαρίου 2016 
Ανοσοποιητικό: ένα σύστημα του οργανισμού με φιλικές και εχθρικές αποκρίσεις. με τον Καθηγητή Μ. Μανουσάκη, Γενικό Διευθυντή Ε.Ι.Π.
Το εργαστήριο Κυτταρικής και Μοριακής Νευροβιολογίας ασχολείται με τη μεταφραστική έρευνα στους τομείς της ανάπτυξης και της αναγέννησης του νευρικού συστήματος. Η έρευνα του εργαστηρίου εστιάζεται σε δύο βασικά σημεία: το πρώτο είναι η  κατανόηση των κυτταρικών και μοριακών μηχανισμών που συμμετέχουν στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος και επάγουν τη νευρογένεση, τη μετανάστευση των μεταμιτωτικών νευρώνων και τη μυελινοποίηση των αξόνων τους. Το δεύτερο είναι η νευρική αναγέννηση και επαναμυελινοποίηση μετά από τραυματισμούς ή άλλες νευροεκφυλιστικές βλάβες του νευρικού συστήματος.
Τα δύο θέματα είναι αλληλένδετα: οι μηχανισμοί που σχετίζονται με την ανάπτυξη εμπλέκονται  σε μεγάλο βαθμό στην αναγέννηση μετά από τραυματισμό. Έτσι, η κατανόηση των μηχανισμών αυτών και η ταυτοποίηση των εμπλεκόμενων μορίων έχει άμεσo ενδιαφέρον όχι μόνο σε επίπεδο βασικής έρευνας, αλλά και με την προοπτική κλινικής εφαρμογής στην αποκατάσταση τραυματισμών και την θεραπεία νευροεκφυλιστικών – απομυελινοποιητικών νοσημάτων του νευρικού ιστού.
Πρόσφατα έχουμε ξεκινήσει μια νέα μελέτη για τη δημιουργία βλαστικών κυττάρων από διαφοροποιημένα ενήλικα κύτταρα με σκοπό τη χρησιμοποίησή τους τους στην Αναγεννητική Ιατρική. Μελετάμε τους μηχανισμούς που γυρνούν πίσω το αναπτυξιακό ρολόϊ των ενήλικων διαφοροποιημένων κυττάρων και στη συνέχεια τα διαφοροποιούμε εκ νέου σε νευρικά κύτταρα. Σκοπός μας είναι η δημιουργία ενός ρεπερτορίου νευρώνων για τη μελέτη της παθοφυσιολογίας και τη θεραπεία ανθρώπινων νευροεκφυλιστικών ασθενειών.
Για τις μελέτες μας εφαρμόζουμε:
1) Βιοαπεικονιστικές μεθόδους για την παρατήρηση και καταγραφή ζωντανών κυττάρων και οργανοτυπικών ιστοκαλλιεργειών εγκεφάλου (time-lapse microscopy) που μας επιτρέπουν να παρακολουθούμε θεμελιώδεις βιολογικές διεργασίες, όπως ο πολλαπλασιασμός, η μετανάστευση και η διαφοροποίηση. Παράλληλα, χρησιμοποιούμε συνεστιακή μικροσκοπία σάρωσης (confocal laser scanning microscopy) για την ταυτόχρονη ανίχνευση έως και 3 κυτταρικών πρωτεϊνών οι οποίες έχουν σημανθεί με διαφορετικά φθοριοχρώματα (τριπλές ανοσοϊστοχημικές χρώσεις).
Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία αναβάθμισης της Μονάδας Συνεστιακής Μικροσκοπίας έτσι ώστε να περιλαμβάνει δυνατότητα πολυφωτονικής μικροσκοπίας για την παρατήρηση και καταγραφή διεργασιών βαθειά μέσα στα κύτταρα και τους ιστούς του οργανισμού. Η δημιουργία της νέας αυτής μονάδας πραγματοποιείται με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα FP7 REGPOT – Neurosign 2010-2013 για την Ανάπτυξη Κέντρου Αριστείας στη Νευρική Σηματοδότηση, το οποίο επέτυχαν οι ερευνητές του Ινστιτούτου Σ. Τζάρτος, Ρ. Μάτσα και L. Probert.
2) Κυτταρομετρία ροής (fluorescence activated cell sorting, FACS) για τον διαχωρισμό κυτταρικών πληθυσμών
Έχουμε αναπτύξει και εφαρμόσει:
α. Ανασυνδυασμένους ιϊκούς φορείς, όπως αδενοϊούς, ρετροϊούς, λεντιϊούς και εντομοϊούς, για την έκφραση πρωτεϊνών σε κύτταρα θηλαστικών ex vivo και in vivo καθώς και για την καταστολή της έκφρασης συγκεκριμένων γονιδίων με τη χρήση ιϊκών κατασκευών σε συνδυασμό με την τεχνολογία RNA interference (si-RNAs και shRNAs).
β. Καλλιέργεια και ex vivo γενετική τροποποίηση νευρικών εμβρυικών και ενήλικων βλαστοκυττάρων με σκοπό την ανάπτυξη κυτταρικών θεραπειών για νευροεκφυλιστικές νόσους και τραύματα του εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού.
γ. Πειραματική μικροχειρουργική και κυτταρική μεταμόσχευση σε πειραματικά μοντέλα νευροεκφυλισμού και τραυματισμού του εγκεφάλου ή του νωτιαίου μυελού και αποτίμηση της ανατομικής και λειτουργικής ανάκαμψης των ζώων.
δ. Πειραματικά μοντέλα διαγονιδιακών και knock-out ποντικών για τη μελέτη της ανάπτυξης και της λειτουργίας του εγκεφάλου.
ε. Δημιουργία πολυδύναμων βλαστικών κυττάρων από ενήλικα δερματικά κύτταρα και διαφοροποίηση σε νευρικά κύτταρα.
Εκπαίδευση
Το Εργαστήριο έχει παράδοση στην εκπαίδευση νέων επιστημόνων στον τομέα των Βιοϊατρικών επιστημών και ειδικότερα των Νευροεπιστημών. Σε συνεργασία με τα Τμήματα Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Αθήνας και της Πάτρας, όπως επίσης και με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας, δέχεται μεταπτυχιακούς φοιτητές για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής ή διπλωματικής εργασίας ειδίκευσης (Master’s). Οι ερευνητές του Εργαστηρίου διδάσκουν σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα του Πανεπιστημίου ενώ επίσης επιβλέπουν την εκπόνηση διπλωματικών εργασιών προπτυχιακών φοιτητών.
Η Ρεβέκκα Μάτσα είναι εκλεγμένο μέλος της Schools Committee (http://fens.mdc-berlin.de/about/committee/schools.php) της Ομοσπονδίας των Ευρωπαϊκών Εταιρειών Νευροεπιστημών (Federation of European Neuroscience Societies, FENS) και μέλος της Οργανωτικής/Επιστημονικής Επιτροπής, αντίστοιχα, δύο διεθνών επιστημονικών διοργανώσεων που θα λάβουν χώρα το 2011:
  • 23rd Meeting of International Neurochemistry Society, Athens 28 Aug-1 Sept 2011.
  • 10th European Meeting on Glial Cell Function in Health and Disease, Prague 13-17 September 2011.
Μαζί με τη Δήμητρα Θωμαΐδου έχουν διοργανώσει στο παρελθόν τα εξής σχολεία:
  • 2001 FEBS/EMBO Advanced Course: From differentiation to death of nerve cells, Spetses.
  • 2003 FENS/IBRO Winter School: NEURAL STEM CELLS from specification and nervous system patterning to therapies for neurodegenerative diseases, Kitzbuhel, Austria.
Το Εργαστήριο συνδιοργανώνει και συμμετέχει στις Ανοικτές Θύρες του Ινστιτούτου, στις Εκπαιδευτικές Επισκέψεις Σχολείων, στα Σεμινάρια Προηγμένης Οπτικής Μικροσκοπίας και στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται από την Ελληνική Εταιρεία Νευροεπιστημών και την Dana Alliance for Brain Research, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης του Κοινού στην Έρευνα του Εγκεφάλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου