Γράφτηκε από την Νικολέττα Κολυβάρη
Στη
σταφίδα είναι αφιερωμένο το ημερολόγιο του 2016, που εκδίδει για 6η
συνεχόμενη χρονιά ο Σύλλογος Γονέων Τριών Τέκνων Μεσσηνίας. Αυτό το
"εμβληματικό" προϊόν για τη νεότερη Ελλάδα, όπως χαρακτηρίζει τη σταφίδα
στον πρόλογό του ο πρώην αρχισυντάκτης της “Ε” Ηλίας Μπιτσάνης, και η
καλλιέργειά της ξετυλίγονται μήνα το μήνα στις σελίδες του ημερολογίου.
Κείμενα
πλούσια σε λαογραφικά και καλλιεργητικά στοιχεία της σταφίδας μαζί με
φωτογραφίες της εικαστικού και φωτογράφου Διονυσίας Χρυσομπόλη, ντύνουν
τις σελίδες του. Χθες στα γραφεία του Συλλόγου Τριτέκνων έγινε η
παρουσίασή του από τον πρόεδρο του συλλόγου Χρήστο Κορομηλά και τους
Ηλία Μπιτσάνη και Διονυσία Χρυσομπόλη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ηλ.
Μπιτσάνης μέσα από τον πρόλογό του αναδεικνύει τις μεγάλες
κινητοποιήσεις και την εξέγερση των σταφιδοπαραγωγών, που ξεκίνησαν με
την κρίση της τελευταίας δεκαετίας του 19ου αιώνα, που αργότερα έμεινε
γνωστή στην ιστορία ως "σταφιδικό ζήτημα". Κορύφωση των αγώνων αποτέλεσε
ο μεγάλος ξεσηκωμός του 1935 που "αγκάλιασε" την Τριφυλία και την
Πυλία. Ο Χρήστος Κορομηλάς μιλώντας για το ημερολόγιο χαρακτήρισε "μαύρο χρυσό" της Μεσσηνίας την παραγωγή της κορινθιακής σταφίδας, λέγοντας πως η καλλιέργειά της αποτελεί κινητήρια δύναμη για την αγροτική οικονομία της περιοχής. Μέσα από το ημερολόγιο -όπως σημείωσε- αναδεικνύεται η ιστορία και οι φάσεις παραγωγής της. Είπε ακόμα πως η συνεισφορά του Ηλία Μπιτσάνη υπήρξε καθοριστική, καθώς γνωρίζει πολύ καλά την ιστορία της. Ενημέρωσε επίσης ότι τα μέλη του συλλόγου μπορούν να το παραλάβουν από τα γραφεία του. Οποιοσδήποτε άλλος επιθυμεί να το αγοράσει θα πρέπει να ξέρει ότι η τιμή είναι συμβολική και τα χρήματα θα διατίθενται για το κοινωνικό παντοπωλείο του Συλλόγου Τριτέκνων.
Η εικαστικός και φωτογράφος Διονυσία Χρυσομπόλη είπε ότι στο ημερολόγιο συναντά κανείς χαρακτηριστικές στιγμές από την καλλιέργεια της σταφίδας, αλλά και τη λαογραφία του τόπου. Καθώς και στοιχεία για την εξέγερση των σταφιδοπαραγωγών που έχει επιμεληθεί ο Ηλίας Μπιτσάνης, του οποίου η βοήθεια ήταν, όπως είπε, πολύτιμη για την έκδοση του λευκώματος. Η κ. Χρυσομπόλη αναφέρθηκε και στις εικόνες που η ίδια έχει συγκρατήσει στη μνήμη της από την καλλιέργεια της σταφίδας τα παλαιότερα χρόνια, αλλά και στο πώς οι άνθρωποι και ο τόπος άλλαξαν μετά την εκρίζωση της σταφίδας. Προανήγγειλε δε πως ως πρόεδρος του Φεστιβάλ "Μεσσηνίας Οψεις" σχεδιάζει να καλέσει όλους τους αρμόδιους φορείς να προσπαθήσουν ώστε να μην σταματήσει η καλλιέργεια της σταφίδας στη Μεσσηνία, γιατί οι παραγωγοί δυσκολεύονται καθώς τα έξοδα είναι πολλά και οι ενισχύσεις ελάχιστες.
Ο Ηλίας Μπιτσάνης είπε ότι στο ημερολόγιο θα βρει κανείς διάφορα στοιχεία, κυρίως καλλιεργητικά και λαογραφικά, και αφού αναφέρθηκε σε ιστορικά γεγονότα για την εξέγερση των σταφιδοπαραγωγών μετέφερε τα προσωπικά του βιώματα από τον τρύγο της σταφίδας. Την αγωνία να μην βραχεί στο αλώνι η σταφίδα, τις μυρωδιές και τη ζωή στο αλώνι, που είναι άγνωστα στους νεότερους ανθρώπους και ειδικά σε όσους ζουν στις πόλεις και οι σχέσεις τους με τη γη αποκόπτονται. Κλείνοντας σημείωσε ότι το ημερολόγιο είναι μια πολύτιμη παρακαταθήκη για τον τόπο, με εξαιρετικές φωτογραφίες και κείμενα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου