Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Επιτυχές σεμινάριο για την Αρχαία Μεσσήνη


Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή ολοκληρώθηκε το διήμερο σεμινάριο με θέμα «Περιβάλλον - οικονομία - κοινωνία στην αγορά της Αρχαίας Μεσσήνης, σε μια διαχρονική προσέγγιση», που διοργάνωσε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας το απόγευμα της Παρασκευής 22 Ιανουαρίου και το πρωί του Σαββάτου 23 Ιανουαρίου.
Το σεμινάριο έγινε στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ (Θουκυδίδου 2,) και στο χώρο της Αγοράς της Αρχαίας Μεσσήνης και το παρακολούθησαν 80 εκπαιδευτικοί.
Το σεμινάριο τίμησαν με την παρουσία τους και τη συμμετοχή τους ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Σπουδών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας Ιωάννης Κουφόπουλος και οι εκπρόσωποι του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος και Ευαγγελία Καραλή. Στην έναρξη των εργασιών  παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας Ιωάννης Πλατάρος, ο εκπρόσωπος του δημάρχου Καλαμάτας και δημοτικός σύμβουλος Ηλίας Γυφτέας, η σχολική σύμβουλος της 5ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Μεσσηνίας Καλλιόπη Τσαουσίδου και ο πρώην δήμαρχος Ανδρούσας Μένης Παπαδόπουλος, ενώ διαβάστηκε γραπτός χαιρετισμός του περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης Πελοποννήσου Παναγιώτη Πετρόπουλου.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών έγιναν εισηγήσεις και διεξάχθηκαν  βιωματικά εργαστήρια και εργασίες με βάση το υποστηρικτικό υλικό σχετικού προγράμματος Π.Ε., το οποίο υλοποιεί το ΚΠΕ Καλαμάτας.
Στο θεωρητικό μέρος του σεμιναρίου το βράδυ της Παρασκευής, οι εισηγητές ήταν οι: Γεώργιος Παναγόπουλος υπεύθυνος ΚΠΕ Καλαμάτας, Δημοσθένης Κοσμόπουλος αρχαιολόγος από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Νικόλαος Ζαχαριάς αναπληρωτής καθηγητής από το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Αικατερίνη Τζαμουράνη αρχαιολόγος από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Αναστάσιος Ζόμπολας αναπληρωτής υπεύθυνος ΚΠΕ Καλαμάτας, Ιωάννης Αδαμόπουλος πρόεδρος Βιομηχανικών Σφαγείων και Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας, Δήμητρα Μιχαλακοπούλου και Ιωάννα Ραβάνη μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας ΚΠΕ Καλαμάτας.
Η εισήγηση του Πέτρου Θέμελη καθηγητή Πανεπιστημίου και διευθυντή των Ανασκαφών της Αρχαίας Μεσσήνης διαβάστηκε από τον Αναστάσιο Ζόμπολα.
Το πρωί του Σαββάτου το σεμινάριο συνεχίστηκε στον αρχαιολογικό χώρο όπου τους συμμετέχοντες υποδέχτηκε και μίλησε σχετικά με τις εργασίες ανασκαφών, συντηρήσεων και αναστηλώσεων η Εύη Λαμπροπούλου αρχαιολόγος και συνεργάτης του καθηγητή Πέτρου Θέμελη.
Με συντονιστές τα μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ Καλαμάτας έγινε μελέτη και έρευνα πεδίου στον αρχαιολογικό χώρο, όπου μελετήθηκε η αρχαία Αγορά ως χώρος, ως λειτουργία και ως θεσμός πόλης με ταυτόχρονη μελέτη των στοιχείων αειφορίας στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα με τα συσχετιζόμενα επαγγέλματα και εργαστήρια. Μελετήθηκε  ο τρόπος αγορανομικών ελέγχων της εποχής και οι εισαγωγές και εξαγωγές προϊόντων. Μέσα από τα στοιχεία του εμπορίου πάρθηκαν πληροφορίες για τη βιοποικιλότητα της περιοχής σε μια δυναμική αλληλεπίδραση φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, καθώς και οι αλλαγές που προέκυψαν στην πορεία του χρόνου. Μέσα στις στοές εξετάστηκαν τα θέματα συζητήσεων και συναντήσεων που κρύβει η δυναμική μια πόλης, έγινε μελέτη των εκθεμάτων και των χώρων λατρείας καθώς και των τρόπων και χώρων δημόσιας υγιεινής (αγωγοί, ύδρευση, αποχέτευση, λουτρά, σφαγεία, …). Εγινε έρευνα για το σεβασμό στις αρχές της αειφορίας, μελετήθηκε η χρήση της αγοράς στην πορεία του χρόνου και οι αλλαγές που προέκυψαν διαχρονικά, από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα. Εγινε επίσης μελέτη της πορείας μιας αρχαίας αγοράς και της μεταμόρφωσής της από τόπο συναντήσεως πολιτών σε τόπο συναντήσεως επισκεπτών με διαφορετική προέλευση. Στις εργασίες μελέτης και έρευνας πεδίου δόθηκε η δυνατότητα μελέτης του χώρου που ανασκάπτεται, αναστηλώνεται και ταυτόχρονα είναι επισκέψιμος, ενώ υλοποιήθηκαν σχετικές δραστηριότητες στους χώρους της αρχαίας αγοράς. Με τη δυναμική της, η Αγορά της Αρχαίας Μεσσήνης, θα λειτουργήσει ως καλό παράδειγμα βιώσιμης αστικοποίησης του παρελθόντος, με σεβασμό στις αρχές της αειφορίας παρέχοντας στοιχεία για τη διαμόρφωση του αυριανού ενεργού πολίτη.
Το συντονισμό του θεωρητικού μέρους, των εργασιών μελέτης και της έρευνας πεδίου, των εργαστηρίων και όλη τη φροντίδα διοργάνωσης του σεμιναρίου είχε η Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ Καλαμάτας που αποτελείται από τους Γεώργιο Παναγόπουλο, Αναστάσιο Ζόμπολα, Γεώργιο Αργυροηλιόπουλο, Δήμητρα Μιχαλακοπούλου, Ιωάννα Ραβάνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου